Last Updated on 10 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü
İklim değişikliği, doğal kaynakların tüketilmesi, kontrolsüz nüfus artışı, gelir adaletsizliği, toplu göçler, eğitim ve sağlık eşitsizliği en büyük küresel sorunların başında geliyor. Şehir plancısı Jonathan Rose’un yazmış olduğu ‘İyi Akort Edilmiş Şehir’ kitabı, bu küresel sorunlara çözüm önerilerinin bulunması ve hayata geçirilmesi için bir yol haritası niteliği taşıyor.
Dünyadaki ilk şehirler kutsal bölgelerde, tapınakların çevresinde inşa edilmiş ve evrenin mimarisini yansıtacak şekilde düzenlenmişti. Günümüz şehirleri medeniyetin devasa bilimsel atılımlarını yansıtan teknolojik mucizeler olarak görülüyor. Şehirlerin mevcut durumunu ve şehirde yaşayanların beklentilerini daha iyi anlamak adına birçok proje hayata geçiren Manastır, şehir plancısı ve yazar Jonathan Rose’un şehir yönetimi alanında yazdığı ‘The Well-Tempered City’-‘İyi Akort Edilmiş Şehir’ kitabını Türkçeye kazandırdı. Kitap, şehir yönetiminde tüm paradigmaların değişmek zorunda olduğunun farkındalığını yaşayan ve şehrin sorunlarına akılcı çözümler üreterek yaşanabilir şehirler oluşturmak için çalışan tüm şehir yöneticilerinin şehirleri hakkında düşünmesine olumlu yönde katkıda bulunabilecek nitelikte…
Kitap, dünyanın ilk kentsel yerleşmesi Göbeklitepe’de başlıyor
Yazar, dünyanın ilk kentsel yerleşmesi Göbeklitepe’de başlayan ‘İyi Akort Edilmiş Şehir’ kitabında, iklim değişikliği, doğal kaynakların tüketilmesi, kontrolsüz nüfus artışı, gelir adaletsizliği, toplu göçler, eğitim ve sağlık eşitsizliği gibi küresel sorunlar üzerinde yoğunlaşıyor. Yaşanan problemlere çare bulmak amacıyla gerçekleştirilen disiplinler arası bir araştırmayı konu edinen bu kitap, günümüzde toplumun tüm kesimlerinin karşı karşıya kaldığı problemlerin yaratacağı sonuçların anlaşılması ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için bir yol haritası olarak dikkat çekiyor.
İstanbul yeniden akort edilebilir
“Dünyada mükemmel bir şehir yoktur ancak birçok şehrin ‘iyi akort edilmiş’ olma unsurları vardır” diyen Jonathan Rose, Avrupa ile Asya arasında bir köprü olan, dünyanın en büyük şehirlerinden İstanbul’un yeniden akort edilebileceğini söylüyor. İlk adımın bir 2050 planı oluşturmak olacağını belirten Rose, “Yukarıda bahsettiğim sorunlar birkaç yıl içinde çözülemeyecek kadar büyük ve şehrin uzun vadeli bir plana ihtiyacı var. Uzun vadeli planda, şehrin 2050 yılında ne olacağı konusunda ikna edici bir vizyona sahip olması gerekiyor. Bunun için genellikle şehrin geçmişinin en güzel zamanlarına bakmak ve o zamana ait bazı unsurları öne çıkarmak yardımcı olacaktır. Örneğin İstanbul her zaman büyük bir kültürel ve entelektüel merkez olmuştur. Kültür, kentin kendi vizyonunun ve dünya markası olmasının örgütleyici bir parçası olabilir mi? Bu nitelikler şehrin tüm konularda 18 milyon insanın ihtiyaçlarına cevap verme konusunda nasıl kullanılabilir? Plan, tüm bunların birbirine bağlı noktalar olduğunu gösterecektir.”
‘İyi Akort Edilmiş Şehir’ kitabını online platformlardan sipariş edebilirsiniz.