Türkiye’nin 2020’ye ait 40 milyar dolarlık hedefi, dünyayı etkileyen pandemi sebebiyle büyük ölçüde sekteye uğradı. Peki, coronavirus salgınının Türk turizmine etkisi hangi boyutlarda olacak?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin 2020’deki turizm geliri hedefinin 40 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Ancak COVID – 19 sebebiyle Türkiye, çok önemli bir gelir kaynağından oldu.
TURİZM EKONOMİSİNİ YÜZDE 70’E KADAR DARALMA BEKLİYOR
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, OECD’ye göre, bu yıl turizm ekonomisi en “iyi” senaryoya göre yüzde 45 daralmayla karşı karşı kalacak, turizmin canlanması Eylül ayını bulursa da, bu oran yüzde 70’leri görecek.
TÜRK TURİZMİNİ NELER BEKLİYOR?
Peki, Türkiye bu karamsar tablodan ne ölçüde etkilenir? Salgının getirdiği olağanüstü koşulların uzamasının Türk turizmine etkisi ne olur?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Turizm Meclisi Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık bu soruları Sputnik’ten Elif Sudagezer’e değerlendirdi.
Osman Ayık, salgın krizinin ne zaman sona ereceğine dair belirsizlikler devam etse de şimdiden birinci çeyreğin önemli bir bölümü ve ikinci çeyreğin kaybedildiği görüşünde:
“… Avrupa’da şu an önlemler bir miktar gevşetilmeye başlandı. Ancak önlemlerin gevşetilmesi seyahatlerin hemen başlayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle ülkeler arası seyahatler için daha zaman var gibi gözüküyor. Bu da birinci çeyreğin önemli bir bölümünü zaten kaybettiğimizi, ikinci çeyreği de tamamen kaybetmekte olduğumuz anlamına geliyor. Üçüncü çeyrekte seyahatler yavaş yavaş başlasa da kayıp çok büyük.”
“ÇÖZÜM PAKETLERİNİN DEVREYE GİRMESİ ŞART”
Turizmin dünya ekonomisinin yüzde 10’undan fazla pay sahibi olduğuna ve bu endüstriye desteğin önemli olduğuna işaret eden Ayık;
“Turizm dahilindeki bileşenlerin varlıklarını sürdürmeleri için birtakım çözüm paketlerinin devreye girmesi şart. Çünkü endüstrinin içinde çalışan milyonlarca insan var ve dünyanın toplam yarattığı ekonomik büyüklüğün içinde turizm endüstrisinin payı yüzde 10’ların üzerinde. Sektörde yukarıdan aşağıya, yeme-içme sektöründen, konaklamaya kadar tüm bileşenleri ele aldığımızda milyonlarca kişinin istihdam edildiği bir endüstri ortaya çıkıyor. Bu çok önemli bir rakam. İş seyahatleri durdu. Belki birtakım işler dijital mecralar kullanılarak yapılmaya çalışılıyor ancak özellikle sınır aşan mal transferlerinde de birtakım sıkıntılar var. Bir sürü havaalanı durmuş vaziyette. Oteller kapalı. Restoranlar, yeme-içme grubundakilerin hemen hemen hepsi neredeyse tüm dünyada kapalı. Türkiye, 2019’da yaklaşık 50 milyonun üzerinde yabancı misafir ağırladı ve turizmden 35 milyar dolar seviyesinde de bir geliri elde etti. Normalleşme uzun zaman alırsa kayıp büyük olur” diyor.
“ORTA VE UZUN VADELİ DESTEKLERE, PAKETLERE İHTİYAÇ OLACAK”
Türkiye’nin kısa vadede turizmi destek adına atılması gereken adımları attığına değinen Ayık “Türkiye’de iktidar, alanda birikimli insanların oluşturduğu istihdamın korunması adına önemli adımlar attı. Çünkü turizmde, insana insanla hizmet veriyorsunuz ve bu birikimin yok edilmemesi çok önemli. Ancak şimdiye dek kısa vadeli önlemler alındı. Eğer bu süreç uzarsa o zaman orta ve uzun vadeyi kapsayacak yeni desteklere, paketlere de ihtiyaç olacaktır. Bunun içinde finansman desteği de olacak, istihdamın devamlılığının nasıl sağlanacağı da olacak” dedi.
—o—
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık’ın değerlendirmelerinin tamamını okumak için tıklayınız.