Last Updated on 7 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü
Türkiye turizminin koronavirüs sonrasında hızla toparlanabilmesi için oluşturulan kademeli yol haritasına yeni kurallar eklendi.
Özellikle 24 Nisan’da ilk haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı çerçevesinde duyduğumuz ‘normalleşme süreci’ Ramazan Bayramı’nı takiben başlaması için harekete geçilmişti. Bu çerçevede aşağıdaki şu aşamalar ifade edilmişti:
- Aşama 0 (Hazırlık dönemi): 4-26 Mayıs 2020,
- Aşama 1: 27 Mayıs-31 Ağustos 2020,
- Aşama 2: 1 Eylül-31 Aralık 2020,
- Aşama 3: 1 Ocak 2021- Kovid-19 için aşının geliştirilerek uygulandığı tarih (şayet 1 ve 2. aşamada aşı henüz geliştirilerek uygulanmamış ise).
Aşamalardaki örnekleri okumak için bkz: Corona sonrası normalleşme için 4 aşamalı yol haritası
25 Nisan tarihinde ise turizmde normalleşme için hazırlanan 4 aşamalı yol haritasının ilk detayları paylaşıldı. Buna göre şu kısa başlıklarda önlemlerin alınması yer aldı:
- Bölgedeki otellerde, restoran ve eğlence mekanlarının girişlerinde muayene, özel kıyafetle servis, sandalyelerde azaltma ve maske kullanım şartı
- Bazı oteller, aileye özel bina ve sahil seçeceği sunabilecek.
- İşletmelerde sağlık personelinin sayısı da artırılarak sağlık personelinin 7/24 otelde bulunması sağlanacak.
- Şezlong sayısı yarı yarıya düşecek.
- Günübirlik düzenlenen yat ve bölge turlarında sınırlamaya gidilecek. Ve fazla turistin tekneye binmemesi için denetleme artacak. Aynı uygulama günübirlik yat turları için de olacak.
Haberin detayları için bkz: Turizmde normalleşme için kademeli yol haritası açıklandı
YENİ KURALLAR NELER?
5 Mayıs tarihi itibari ile bu kararlara yeni kurallar ekledi. İşte turizmde normalleşme haritasındaki merak edilen yeni kurallar ve detayları şöyle:
SERTİFİKA GELİYOR
- Oteller ve transfer araçlarına sertifika verilecek. Sertifikasyon çalışmasında otel lobisinden odalara, çalışanların alacağı eğitimden açık büfe ve restoranlara, havuz ve plajdan toplantı odalarına kadar tüm detaylar yer alıyor.
- Tüm transfer araçlarında dezenfektanlar yer alırken, araçların yan koltukları boş bırakılacak.
TESİSLERDE MAKSİMUM YÜZDE 60 DOLULUK
- Otellere maksimum yüzde 60 doluluk izni verilecek.
- Otele gelen turiste eğer maskesi yoksa maske temin edilecek. Turistin otele girişinde ateşi ölçülecek.
- Resepsiyona sosyal mesafe çizgileri eklenecek.
- Oteller, tesis içindeki çeşitli noktalara virüse karşı uyarıcı tabelalar ekleyecek. Farklı dillerde broşür ve bilgi notu da dağıtacak.
- Lobiden katlara, asansörden koridorlara ulaşılabilirliği kolaylaştırmak için otelin çeşitli yerlerine dezenfektanlar asılacak.
- Tesis genelinde insan temasının yoğun olduğu yüzeyler, kapı kolları, dokunmatik ekranlar, kontrol panelleri, tezgâh üstleri, mola odası/kafeterya, tırabzanlar, el yıkama istasyonları ve tuvaletler düzenli olarak dezenfekte edilerek kayıt altına alınacak.
- Lobi, fuaye alanlarındaki bekleme, dinlenme ve oturma alanlarında insanların etkileşimini ortadan kaldırmak üzere, koltuk ve sandalye sayıları en az seviyeye çekilerek gerekli sosyal mesafe işaretlemeleri yapılacak.
- Odalardaki su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları turist otelden ayrıldığında dezenfekte edilecek.
- Odalar 12 saat boş bırakılacak. Oda temizliğinde görevli personel çalışırken kişisel koruyucu malzeme kullanacak.
- Oteller, acil durumlar için de karantina alanları oluşturacak. Gelen turistte ateş, öksürük vb gibi risk durumunun görülmesi halinde karantina alanına alınacak. Personel için bulaşı önlemek için özel koruyucu kıyafetler bulundurulacak.
- Personele pandemiye karşı mücadelede nasıl çalışması gerektiği yönünde özel eğitimler verilirken, personelin kullandığı ekipman, araç ve gereçler düzenli dezenfekte edilecek.
AÇIK BÜFEDE KURALLAR DEĞİŞTİ
- Restoranların giriş bölümüne el dezenfektanları konulacak.
- Restoran-kafe girişinde olası yığılmalar dikkate alınarak sosyal mesafe aralığı işaretlenmiş, masalar arasına ise en az 1.5 metre mesafe bırakılmış olacak.
- Ortak kullanımda olan çay/ kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazlar kaldırılacak.
- Yemek masalarında kullanılan tuz, baharat, kürdan vb. menaj takımları ile şeker gibi yardımcı ürün ve malzemeler tek kullanımlık paketlerde sunulacak.
- Her şey dahil sistemiyle çalışan otellerde açık büfedeki yiyeceklerin sunumları otel personeli tarafından yapılacak. Yiyecekler öksürük, hapşırma riskine karşı cam bir panelde kapalı sunulacak.
ŞEZLONG MESAFESİ 1.5 METRE OLUYOR
- Yüzme havuzu, şezlonglar ve oturma alanlarında sosyal mesafe kuralları uygulanacak.
- Yüzme havuzu suyundaki klor seviyesi açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1 ile 1.5 ppm arasında tutulacak.
- Turistin havuza girmeden önce uyması gereken kurallar ve duş alması gerektiğine yönelik uyarıcı tabela görülür bir yerde asılacak.
- Fitness salonu ve SPA alanları bu sezon kapalı olacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2020 yılı turizm sezonu için ilk sinyalleri vermiş ve yurt içi uçuşları için bayram sonrası yani Mayıs ayı sonuna işaret etmişti. Detaylar için bkz: Bakan Ersoy iç turizm sezonu için tarih verdi
YURT DIŞI UÇUŞLAR 12 HAZİRAN’DAN SONRA ALMANYA VE RUSYA’DAN BAŞLAYACAK
5 Mayıs tarihi itibariyle Ulaştırma Bakanlığı’nın 12 Haziran’dan sonra yurt dışı uçuşları başlatmaya hazırlandığı belirtildi. Yurt dışından ilk uçuşlar Türkiye’nin iki ana kaynak pazarı olan Almanya ve Rusya’dan başlayacak. Ancak yeni plana göre uçuşlar, iki ülke arasında riski düşük şehirlerdeki havalimanlarından ve sınırlı olarak yapılacak.