Hangi turizm ülkesi post-corona sürecine ne kadar hazır?

Türkiye Mavi Tahviller

Last Updated on 8 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

İşte turizm ülkelerinin coronavirus sonrası turizm hazırlıkları ve planları…

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, turizm ülkelerinin coronavirus sonrasındaki hazırlıklarına ve planlarına manşetten yer verdi.

Süddeutsche Zeitung’un ülkelerin turizm hazırlıklarına ve planlarına kapsamlı bir şekilde yer verdiği haberi Türkçe’ye çeviren Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, bu kapsamda bir değerlendirme yazısı da paylaştı.

Recep Yavuz, bu turizm ülkelerinin içinde istek ve çözümleri ile öne çıkan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek; 2020 yazında uluslararası turizm olursa; seyahat ve turizm hareketlerinin Türkiye’de yoğunlaşacağını ifade etti.

Süddeutsche Zeitung’da yer alan haber ve Recep Yavuz’un değerlendirmeleri şu şekilde:

Mayıs başından itibaren Avrupa genelinde kısmen başlayan normalleşme süreci evlerine hapsolmuş milyonlarca insanın tatil hayallerini tekrar harekete geçirdi. Bununla birlikte tatil ülkeleri hazırlıklarını ve planlarını hızlandırdılar.

Yarım milyondan fazla Avrupalı’yı ilgilendiren tatil olgusu COVID-19 nedeni ile başka bir boyuta taşındı.

Artık sadece güneş ve deniz yeterli değil…

Hangi tatil ülkesi post-corona sürecine ne kadar hazır? Bu küresel krize en iyi ve inandırıcı çözümleri yaratan ülkelerin öne çıkacağı kesin.

Ülkelerin turizme yönelik hazırlıkları ve planları şöyle:

🇮🇹 İTALYA: SAHİLLER SABAHLARI YAŞLILARIN, ÖĞLEDEN SONRA GENÇLERİN…

7000 km’lik sahiller temizleniyor. Bu çok yorucu ve zor bir iş. Sahillerdeki çer çöp ayıklanarak; sahil büfelerinden soyunma kabinlerine hepsi yeniden tasarlanıp, kumsallar düzene sokuluyor.

Ama 2020 yaz sezonuna dair kimse hiçbir şey bilmiyor.

Mesela sahillere dönüşümlü mü gidilebilecek? Yaşlılar sabahları, gençler öğleden itibaren mi sahillere gidebilecek? Sahildeki şezlong online mı rezerve edilecek?

Birçok yeni proje havada uçuşuyor. Ama en uçuğu şimdiden dünyaca biliniyor: Sahilde camdan fanuslarda güneşlenmek…

İtalyanlar geçmiş senelerdeki yabancı turistin gelmeyeceğini biliyorlar. Daha çok iç turizme odaklandılar. Bu yıl turizmin ülke bütçesine katkı yapacağını pek düşünmüyorlar. Ekonomik zorluklar içindeki ülke yönetimi muhtaç aileler için 300-500 € destek vermeyi düşünüyor.

İtalyan Otelciler Birliği (Federalberghi) İtalyan turizmcileri, esnek ve dayanışma içinde olmaya çağırdı. İptaller, ilave rezervasyonlar, değişiklikler bu yıl oldukça artabilir.

🇨🇭İSVİÇRE: SPALAR HAZIR…

İsviçre düşünülen ve planlanandan daha önce normalleşmeye dönüyor. 11 Mayıs’tan itibaren restoranlar açılıyor; masalar 2 metre mesafe ile kurulacak. Oteller zaten hep açıktı ancak uçuş yasaklarından dolayı %90’ı boş kaldı.

Normalleşme ile birlikte oteller tekrar faaliyetlerine başlayacak. Nisan sonundan beri otellerin wellness bölümleri açıktı. Uçuş yasaklarından dolayı eski dolulukların yakalanması mümkün gözükmüyor. Haziran ve temmuz dolulukları %25 civarında…

İsviçre’de kısıtlamalardan dolayı maksimum 5 kişi birlikte dolaşabilir, spor yapabilir. Dağ etkinlikleri kapalı. En erken 8 Haziran’da açılması mümkün gözüküyor. Bu tarihten itibaren yüzme havuzları, sinemalar, hayvanat bahçeleri açılacak ve 5 kişi üzeri topluluklara izin verilecek. Sınırların açılışına dair henüz bir karar yok.

🇫🇷 FRANSA: SADECE PARKLAR

Marsilya Limanı’nda gezinti… Senn Nehri boyunca yürüyüş ya da Bretagne de midye yemek…

Yılda 85 milyon turist Fransa’yı tercih ediyor. Paris, Atlantik sahilleri ya da Akdeniz kıyıları dünya turizminin en çok gezilen yerleri…

Ama şu an Fransızlar bile buralara gidip gidemeyeceklerini bilmiyor.

1 Haziran’a kadar bütün sahiller kapalı. Dünyaca meşhur restoran ve cafe’lerin açılışı Mayıs ayının sonunda belli olacak.

Sadece Paris ve yakın çevresinde corona sebebiyle 25 bin 400 restoran kapandı.

11 Mayıs’ta kademeli normalleşme düşünülse de ülke içindeki kısıtlamalar hayatı etkilemeye devam edecek. Fransızlar evlerinden 100 km uzağa gidemiyorlar. Bu yüzden en yakın parkta gezmek Fransızlar için bugün büyük bir lüks…

🇹🇷 TÜRKİYE: FİKİRLER, PROJELER!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “yeni normalleşme”den bahsetti.

COVID-19 salgını Türkiye ekonomisini, özellikle de en önemli gelir kaynaklarından turizm gelirlerini önemli ölçüde sarsmış durumda.

Buna karşı hızlı ve akılcı bir şekilde otellerde coronaviruse karşı sertifikasyon uygulaması kararlaştırıldı.

Restoran ve sahildeki bütün masa ve şezlonglar geniş ve daha ferah mesafelerle yerleştirilecek.

Otel girişlerinde ateş ölçer kameralar kurulurken, virüs tehlikesine karşı odalardaki halılar ve duvar kağıtları kaldırılacak. Her konaklamadan sonra odalar havalandırılacak ve ultraviyole ile sterilize edilecek.

Bunun yanı sıra personele özel pandemi eğitimi, dezenfektan teknikleri öğretilecek.

Büfelerdeki bütün yiyecekler paketlenerek sunulacak. Bütün bunlar bir değerlendirme sklası ile ölçümlenerek sektöre bildirilecek.

🇩🇰 DANİMARKA: TEDBİRLERE DEVAM…

Danimarka, 14 Mart’ta sınırlarını Danimarkalı olmayan herkese kapamıştı. Danimarka’nın 15 Mayıs’ta Schleswig-Holstein sınırını açması bekleniyor. Bu en azından Almanya’ya olan sınırı açması adına önemli bir gelişme.

Bunun dışındaki bütün sınırlar hali hazırda kapalı.

Ancak bu konudaki gevşetme tartışmaları uzun süredir devam ediyor. Turizmciler bir an önce açık ve net bir şekilde kararlar alınmasını talep ediyorlar. Danimarka ekonomisinin %8’ini turizm gelirleri oluşturuyor. Danimarka turizmi özellikle Alman tatilcilerden besleniyor. Hükümet yetkilileri biraz daha sabır tavsiyesinde bulunuyorlar.

🇬🇷 YUNANİSTAN: YAZ BOŞ GEÇERSE 3 OTELDEN 2’Sİ BATAR…

Coronavirus sürecinde birçok ülkeden daha başarılı olan Yunanistan’ın ekonomik olarak diğerlerine göre çok daha fazla zarar görmesini Yunanlılar kabul edemiyor.

Henüz sürecin başında birçok ülke kararsızken Atina’da okullar, restoranlar kapatıldı, #evdekal çağrıları yapıldı ve birçok kişi karantinaya alındı.

Sonuç olarak AB Ülkeleri’ndeki en düşük vaka ve ölüm oranı gerçekleşti.

Buna rağmen eğer bu yaz turist gelmezse her otelciden ikisinin iflas edeceği belirtiliyor.

Hükümet, turizm sektörünü yaşatabilmek için adımlar atmaya başladı.

Fiziki mesafelerin korunması, otel çalışanlarına test yapılması gibi konular öncelikli…

Temmuz’dan itibaren turistlerin gelmesi ümit ediliyor. Turizm Bakanı Haris Theocharis, “ülkemize her geleni karantinaya alırsak; turisti rüyamızda görürüz” diyor.

🇭🇷 HIRVATİSTAN: CORONA SERTİFİKASI OLANI BEKLİYORUZ

Hırvatistan bu sene önce coronavirus, ardından depremle kötü günler geçirdi.

Bununla birlikte corona sürecini diğer birçok ülkeye göre daha başarılı atlatmış olmaları en büyük sevinç kaynağı.

İlk vaka 25 Şubat günü İtalya’dan gelen bir kişide görülmüş bunun üzerine Zagreb yönetimi komşu ülkelerin itirazlarına rağmen giriş çıkışları yasaklamış, kontrolleri sıklaştırmış ve seyahatten dönenleri karantinaya almıştı.

Bugüne kadar Hırvatistan’da 2 bin 100 vaka tespit edildi. Bu sayı Adria kıyılarının karşı kıyısındaki İtalya’dan 100 kat daha az.

Hükümet bu başarıyı turizme yayarak misafir sayılarını artırmak ve öne geçmek istiyor. Bunun için komşu Slovenya ve Çekya ile ikili görüşmeler yaparak; bu ülkelerden gelecek misafirleri karantinaya almadan tatile yönlendirmeye çalışıyor. 

Ülkelerinden “corona sertifikası” ile gelen turistler için kapılar sonuna kadar açık. Bu konuda Almanya hükümeti ile de bir anlaşma yapılacağı ümit ediliyor.

🇦🇪 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: KIŞIN GÖRÜŞÜRÜZ

Temmuz’da Dubai’de sıcaklık ortalama 50 derece. Yüzlerce gökdeleninin arasında, lüks araçların ve kalabalığın arasında, yaz dönemi için Dubai tercih edilen bir destinasyon değil.

Bunun karşılığında kış döneminde ılıman iklim ve hatta denize girilebilir sıcaklık Birleşik Arap Emirliği’nin avantajı. Avrupa’nın karanlık kış günlerinin en iyi ilacı Dubai’nin 25 derecelik havası.

Temmuz ayından itibaren Turizm Bakanlığı adım adım girişlere izin vermeyi planlıyor.

Mart ayının ortasından beri ülkeye giriş ve çıkışlar yasaklandı. Bununla birlikte dünyaca bilinen Dubai Mall ve Emirates Mall ile birlikte bütün alışveriş merkezleri, okullar, camiler, üniversiteler kapatıldı.

Ekim ayında gerçekleştirilecek olan Dubai EXPO iptal edildi.

Yıllık 21 milyon turist sayısı artık sadece istatistiklerde kaldı. Umutlar gelecek kışa kaldı…

🇸🇰 SLOVAKYA VE 🇨🇿 ÇEKYA: BİZ BİZE… ARAMIZDA KALSIN

Tatra Dağları’da yürüyüşler, kaplıcalarda dinlenmeler artık Slovak ve Çeklere kaldı. Bu iki ülke halkı bu yaz kendi ülkelerini keşfetmeyi düşünüyor. Zira yabacılara giriş ve çıkışlar çok zorlaştırıldı ve bu ülkeler kendi insanlarına kaldı.

Diğer ülkelere tren ve otobüs bağlantıları hala kapalı. Bununla birlikte Slovakya’ya dışarıdan gelen herkes 14 günlük karantinaya girmek zorunda.

Çekya’ya gitmek isteyen herkes en geç 4 gün önce yapılmış “corona testi” ibraz etmek zorunda.

Bununla birlikte seyahat eden kişinin okul, ikamet gibi için geçerli bir sebebi olması gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl, 8 milyon turistin gittiği Prag’a artık giriş çok zor. Bu iki ülke de hızlı ve çok sert tedbirler alarak vaka sayısını en alt seviyede tuttular.

Çekya Mayıs ayı içerisinde restoranları açmayı düşünüyor. Slovakya otellerde sadece odada yemek yemeği şart koşuyor. Otel odalarında gün aşırı konaklanabilecek.

🇪🇸 İSPANYA: BAŞLARSA KANARYA ADALARI’NDAN BAŞLAR

Turizm, İspanya için en önemli sektör ve milli gelirin %18’ini oluşturuyor. Bu yüzden oteller, acentalar, restoranlar, yerel esnaf, Madrid’deki yönetimi Temmuz başına kadar kısıtlamaları kaldırmaları konusunda sürekli uyarıyorlar.

Mart ortasından beri AB içindeki en sert yasaklar İspanya’da uygulanıyor. İzinsiz kimse kendi bölgesini terk edemiyor. Bütün oteller kapalı. Otellerin tedbirler kapsamında otellerin yavaş yavaş açılması düşünülüyor.

Otellerin restoranları, havuzları ve kalabalık oluşturan bütün mekanları kapalı kalacak.

Eğer pandemi Haziran sonuna kadar önemli ölçüde azalırsa bu mekanların ve sahillerin açılması mümkün olabilecek.

İspanya geneline göre daha az vaka görülen Kanarya Adaları normalleşmenin ilk bölgesi olacak.

🇮🇱 İSRAİL: OTELLER AÇILIYOR

Corona krizi öncesinde İsrail turizmi her gün yeni bir rekora imza atıyordu. Şimdilerde ise Ben Gruion Havalimanı’na sadece bir uçak iniyor. Yabacıların ülkeye girişi kesinlikle yasak.

Salı günü hükümet, yerel halk için otel, restoran ve parkların açıldığını duyurdu.

Sahiller yasak. Gelecek haftadan itibaren Tel Aviv ve Eilat arasındaki iç hat uçuşları başlayacak.

Uluslararası uçuşlar için Benjamin Netanyahu, coronavirus salgınını önlemek için alternatifler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kısa bir süre önce Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, İsrail ile uçuşlar için irtibat halinde olacaklarını ve İsrail’in coronavirus’ün kontrol altında alındığı 7 ülkeden biri olduğunu belirtti.

🇦🇹 AVUSTURYA: ALMANLARI BEKLİYORUZ…

Avusturya, Avrupa’da en erken normalleşme sürecine adım atan ülke oldu. Oteller, göller, havuzlar ve dağ yürüyüş rotaları süratle açılıyor.

800 bin kişinin çalıştığı ve %16’lık gelir payı ile Avusturya’da hayati önem taşıyan turizm coronanın izlerini bir an önce silmek istiyor.

Yaz uzun ve otellerin dolması bu sene zor olacak. Ülke yönetiminin “Kendi ülkenizde tatil yapın” çağrısı ekonomik yıkıma çare olmuyor. Çünkü ülke dış turizme muhtaç.

150 milyon gecelemenin 100 milyonu yabancı turistler tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun da önemli bir kısmını Alman turistler gerçekleştiriyor.

RECEP YAVUZ’UN YORUMU

Yukarıdaki satırlar Almanya’nın en ciddi gazetelerinden Süddeutsche Zeitung’un manşetinden alındı.

Dünyadaki en önemli 13 tatil destinasyonunun bugün itibarı ile coronavirus savaşını ve önemli gelir kaynağı olan turizme dair çözüm önerilerini özetliyor. Bu ülkeler yaklaşık 400 milyon turist alıyorlar ve her biri için turizm çok önemli.

Görünen o ki bu yaz insanların çoğu kendi ülkelerinde tatil yapacaklar. Ancak ne kapasite ne hava şartları bu yoğunluğu kaldırmayacağı için yaz ortasında rota yurt dışına dönecek. Biraz da ekonomik olarak yurt dışı daha cazip gelebilir.

Yukarıda objektif olarak çevirdiğim yazıdan da anlaşılabileceği gibi, birçok ülke 2020 yazı için kendini dışarıya kapatmış durumda ve bu sezonu gözden çıkarmış. Bazıları ise çok istemekle birlikte çözümsüzlükten dolayı, yaratıcılık eksikliğinden işi akışına bırakmış durumda.

13 ülke içinde özellikle istek ve çözümleri ile açık ara öne çıkan ülkenin Türkiye olduğu net bir şekilde ortada.

Bu konudaki projelere bir de büyük, geniş, ferah oteller ve sahilleri de eklersek bir adım daha öne çıkmış oluruz.

Görünen o ki, 2020 yazında uluslararası turizm olursa Türkiye’den olur…

Sevgilerimle

Recep Yavuz

—O—

OKUMA ÖNERİSİ: Recep Yavuz’dan normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmeler