Site icon Turizm Günlüğü

24 maddede COVID-19 sonrasında havayollarında neler değişecek?

İşte 24 maddede COVID-19 sonrası, havayolu taşımacılığında ve havayolu seyahatlerinde değişecek uygulamaların listesi…

Habertürk’ün köşe yazarlarından Güntay Şimşek, “Koronavirüsle havayollarında neler değişiyor?” başlıklı yazısında COVID-19 pandemisi sonrasında havacılık sektöründe hayata geçirilecek uygulamaları ve yaşanacak değişimlerin listesini çıkardı.

Yaptığı araştırmalar sonrasında 50’den fazla değişikliğin, COVID-19 salgını sebebiyle havayoluyla seyahatlerimizde hayatımızın bir parçası olacağını belirten Güntay Şimşek’e göre; öne çıkan yeni uygulamalar ve değişim listesi şu başlıklardan oluşuyor.

İşte COVID-19 sonrası havayollarındaki 24 maddelik değişim listesi:

1. Daha Az Bagajla Seyahat Edeceğiz

Evde yolculuk için çantalarımızı hazırlarken artık daha az zaman harcayacağız. Çünkü kabin içine adet olarak da ağırlık olarak da daha az eşya kabul edilecek.

Uçak altına verilecek bagajların da yolcu tarafından, yer hizmetleri personeli yardımı olmadan teslimi için sistemler yaygınlaştırılacak.

2. COVID-19 Vizesi (Sağlık Karnesi) ile Tanışacağız

Yeni normallerimizden belki de en önemlisi her yolcunun ne kadar steril olduğuna işaret edecek olan sağlık karnesi veya Covid-19 olmadığını teyit edecek döküman olacak.

Yolcunun nerede, ne zaman bulunduğunu, ülke, şehir, otel gibi detaylarla gösterecek ikinci bir pasaportu Covid-19 vizesi gibi bir şey olarak düşünebilirsiniz.

3. Seyahatler İçin Zorunlu Sağlık Sigortası

Koronavirüsten önce bazı ülkelere seyahat sigortasıyla gitmek gerekiyordu. COVID-19 sonrasında ise artık tüm ülkeler ve dolayısıyla havayolları yolculardan sağlık sigortası isteyecek.

4. Boarding Pass ve Kağıt Bilet Olmayacak

Yeni normallerimizden birisi mobil cihazlarımızı yani cep telefonlarımızı daha yoğun kullanmak olacak. Uçak bileti, biniş kartı (boarding pass) ve bagaj etiketi artık mobil cihazlarda olacak. Uçağa biniş, bagaj işlemleri check-in esnasında yapılacak yüz tanıma eşleştirmesiyle de gerçekleşebilecek. İster havalimanına gelmeden, isterse terminalde biniş işlemleri yaptırılsın biniş kartınız telefonunuzda olacak.

5. Dış hatlarda 4, İç hatlarda 2 Saat Önce

Koronavirüs sebebiyle artık havalimanlarında daha fazla zaman geçirmek durumunda kalacağız. Havalimanında her işlemde 2 metrelik sosyal mesafeye dikkat edilecek olması, görevlilerle temassız olarak işlerin halledilme durumu biraz zaman kaybına sebep olacak. Güvenlik, pasaport kontrolleri, bilet ve bagaj işlemleri ile uçağa biniş için daha fazla zamana ihtiyaç olacak. Bu sebeplerden dış hatlarda 4, iç hatlarda ise 2 saat önce havalimanında olmamız gerekecek.

6. Maskeli, Ateş Kontrollü, Testli Yolculuk

Terminale girişlerde maske ve ateş kontrolü yapılacak. Sıkıntılı yolcular terminale alınmayacak, dolayısıyla yolculuk da yapamayacak. Bazı havayolları ise uçağa biniş işlemleri yapmak üzere kontuara gelen yolculara test yapacak.

7. Uğurlama / Karşılama, Vale Olmayacak

Yeni dönemde havalimanına kadar size eşlik edenler uğurlamak için terminal içine giremeyecek. Karşılamaya gelenler de terminal dışında, tahsisli özel alanlarda makul tecrit mesafesini koruyarak bekleme durumunda kalacak.

8. Sterilizasyon Tünellerinden Geçeceğiz

Bütün havalimanlarının girişlerinde yolcuların bagajlarıyla beraber geçebilecekleri sterilizasyon tünelleri ya da benzeri sistemler olacak.

9. İris (Göz), Yüz Tanıma Yaygınlaşacak

Pasaport ve kimlik kontrollerinde göz (iris), yüz tarama yaygınlaşacak. Temas sebebiyle parmak ve avuç içi taramaları değişime uğrayacak. Pasaport kontrol polisleri de gerekli durumlarda seyahat dokümanları ve pasaportları ışın veya gazla dezenfekte ettikten sonra işlem yapacak.

10. Yakın Temas Noktalarına Şeffaf Koruma

Havalimanlarına girişten itibaren, terminalin her noktasında yolcuyla yakın çalışan personel, duruma göre cam veya şeffaf plastik korumaların arkasında görev yapacak ya da polis, özel güvenlik, yer hizmetleri ve diğer çalışanlar maskeyle birlikte yüzlerini de koruyan siperlikle çalışacaklar.

11. Elle Güvenlik Araması Tarih Olacak

Terminallerde güvenlik kontrollerinde elle aramalar artık temas problemi ve sosyal mesafe korunması sebebiyle tarihe karışacak. Ancak zorunlu hallerde tüm bedeni tarayan (body scanner) cihazlara ilave olarak el dedektörüyle kontrol bir süre daha devam edecek.

12. Kafe ve Restoranlar Dijitalleşecek

Terminallerde bulunan restoran ve kafelerde ikramlar açık büfe şeklinde olmayacak. Her türlü yiyecek ve içecek kapalı kaplar içinde servis edilecek. Mekan kapasitelerine göre yoğunluk kontrolünü güvenlik birimleri yapacak. Havalimanlarında sosyal mesafeli kuyruklar mobil cihazlar kanalıyla kontrol edilecek. Ayrıca menüler, sipariş ve rezervasyonlar da cep telefonlarından uygulamalarla yapılacak.

13. Fotosel veya Sesle Kontrol Yaygınlaşacak

Havalimanı ve uçaklarda birçok şeyin temas olmadan fotoselle veya ses kontrolüyle çalışması sağlanacak. Kapılar, geçiş noktaları, tuvaletler, lavabolar, yiyecek-içecek otomatları gibi akla gelecek her şeyde temastan uzak durmak için yeni sistemler kullanılacak.

14. Koltuk Araları Açılacak

Havayolları bir uçağa ne kadar çok koltuk koyabiliyor ve doluluğu da artırıyorsa o oranda verimlilik sağlıyorlar. Uçaklara daha çok koltuk koyabilmek için önden, arkadan ve yandan sıkıştırmak, koltukları birbirine yaklaştırmak gerekiyor.

Yeni dönemde koltukların yanlardan, ön ve arkadan mesafeleri de açılabilir, ama bu şekilde de bilet maliyetleri yükselecektir. Orta koltuğu boş tutmak çözüm değil, havayolları için en tartışmalı mesele koltuk!

15. Ekonomi Sınıfında İkram Tercihli Olacak

Artık ekonomi sınıfındaki ikramlar tercihli ve ücretli olarak uçağa yüklenecek. Biletinizi alırken veya uçuşunuzdan belli süre önce check-in işlemleri yaparken ikram tercihinizi de yapacaksınız. Bazı havayollarının bilet maliyetlerini aşağı çekmek için bu sınıfta ikramı ücretli yapması da söz konusu.

16. First ve Business Yolculara Hizmet Azalacak

Havayollarının en fazla gelir sağladığı first ve business class uçuşlarında hizmet şekli değişecek. Kabin personeli bu yolcularla yakından ilgilenemeyecek, paltosunu, ceketini alamayacak, yiyecek ve içecek ikramlarını yakın temasla sunamayacak. Yemek öncesi ve sonrası ıslak havlu gibi hizmetler de veremeyecek. Kabin personeli kapalı kutular içinde hazırlanan ikram paketlerini sunup, servisi yolcuya bırakacaklar.

17. Uçaktaki Güvenlik Videoları Değişecek

Havayolları kendi konseptleriyle standart havacılık kurallarını yolcularına hatırlattıkları güvenlik videolarının içeriklerine koronavirüs sebebiyle yeni hususları koyacaklar.

18. Dergiler Kalkacak ve Dokunmatik Ekranlar Farklılaşacak

Uçaklarda daha önce başka yolcuların temas ihtimali olan her türlü dergi, güvenlik kartları kaldırılacak. Ayrıca dokunmatik ekranlar için de ilave çözümler aranacak. Yolcuların mobil cihazlarıyla eğlence sistemlerini kontrol edecek uygulamalar (aplikasyon) geliştirilecek.

19. Seyahat Çantalarına Yeni Ürünler Girecek

Havayollarının yolcularına verdikleri uzun uçuşlardaki seyahat çantalarının (amenity kit) içerikleri de Covid-19 sebebiyle çeşitlenecek. First, business ve ekonomi sınıfına göre bu çantalara çeşitli marka ve kalitede maske, eldiven, sıvı sabun ve dezenfektan sıvılar konacak.

20. Uçaklardaki Tuvalet Sayıları Artacak

Uçaklarda kendinden dezenfektasyon yapan tuvaletler yer alacak. Uçaklarda yoğun bir şekilde ortak kullanılan tuvaletlerin ultraviyole ışıklar, robotlar ve yapay zekayla hijyen tutulması için çalışmalar yapılıyor.

21. Bilet Fiyatları Yüksek, Uçuş Ağı Az Olacak

Koronavirüs salgını öncesine göre uçak bilet fiyatları daha yüksek olacak ve havayollarının uçtukları şehir sayısı da azalacak.

22. Yerdeki sosyal mesafe uçakta havaya karışacak!

İnsanlar havalimanlarında bilet ve bagaj işleminde, bekleme salonlarında, pasaport ile güvenlik kuyruklarında, yiyecek-içecek mekanları ve duty free mağazalarında sosyal mesafe kuralına uyacak, ancak steril bir şekilde uçağa bindirilen yolcular için sosyal mesafe yerde kalacak. Ayaklar yerden kesilince sosyal mesafe de uçmuş olacak. Uçakta maskeyle ve belli disiplinler içinde yolculuk eden kişilerin korunması da bu şekilde sağlanacak. Şu an birçok havayolu bu görüşü savunuyor. Henüz otoritelerden de bu konuda net bir açıklama gelmiş değil. Dolayısıyla uçakta sosyal mesafe işi karışık!

23. Havacılık Dışı Gelirler Düşecek

Özellikle havalimanlarındaki duty free mağazaları, yiyecek-içecek alanları, diğer ticari mekanlar etkilenecek. uçak içinde canlı duty free satışı, yiyeyecek-içecek satışları belli bir dönem olmayacak. Yeni dönemde bu gelirler de azalacak, sektörün toparlanması uzayacak.

24. Eskiler, Maliyetliler ve Jumbolar Uçmayacak

Birçok havayolu filosundaki Airbus 380 ve Boeing 747 gibi jumbo jetleri, operasyon maliyeti yüksek olan Airbus 319’u ve 20 yaşın üzerindeki eski uçakları emekli etti. Çünkü yeni model uçakların kabin konforları güzel, uçuş maliyetleri düşük. Dolayısıyla verimlilikleri çok yüksek.

Büyük gövdeli uçak modellerinin yerlerini noktadan noktaya uçan, kompozit gövdeli, operasyon maliyetleri düşük uçaklar dolduracak.

—O—

Güntay Şimşek’in “Koronavirüsle havayollarında neler değişiyor?” başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız

Exit mobile version