Site icon Turizm Günlüğü

Almanya’dan Türkiye’ye bu yaz turist gelecek mi?

Bayram Tatili İçin Bütçenizi Zorlamayacak En Ucuz 5 Tatil Bölgesi

Bayram Tatili İçin Bütçenizi Zorlamayacak En Ucuz 5 Tatil Bölgesi

Koronavirüs önlemlerini gevşetmeye başlayan Türkiye, Haziran’da turizm sezonunu açmayı planlıyor. DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Almanya Dışişleri ise yaz dönemi için öngörüde bulunamadıklarını belirtiyor.

ALMANYA’DA 14 HAZİRAN’A KADAR ULUSLARARASI UÇUŞLAR YASAK

Almanya, Mart ayı ortasından itibaren uyguladığı sıkı tebdirleri kademeli olarak gevşetmeye başladıysa da turizme veya seyahatlere yönelik somut bir açılım planı henüz açıklamadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, uluslararası seyahat uyarısının 14 Haziran‘a kadar devam edeceğini tekrarladı. DW Türkçe‘ye verdiği demeçte Bakanlık, gidişatın haftalık olarak gözden geçirildiğini ve pek çok ülkenin uyguladığı karantina ve kamusal alana yönelik kısıtlamalar devam ettiği sürece 14 Haziran sonrasına dair konuşmanın spekülasyon olacağını belirtti.

ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Tekrar ne zaman Türkiye’ye uçulabileceği sorusu üzerine ise Almanya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Maas’ın geçen hafta yaptığı açıklamaya dikkat çekiyor. Maas o açıklamasında “Pandeminin Almanya’da ve yurtdışında kontrol altına alınması, seyahat ve karantina tedbirlerinin esnetilmesi ve insanların yurtdışına sadece gitmesinin değil dönmesinin de kesin olması halinde Almanya seyahat tedbirlerini kademeli şekilde azaltılabilecektir” diye konuşmuştu. Bakan, korona nedeniyle bütün dünyada mahsur kalan 250 bin vatandaşın büyük çabalar sonucu ülkeye zorlukla getirilebildiğini de hatırlatarak, hızlı kararlar alınmayacağını, yazın da 250 bin insanı tatil yerlerinden tekrar ülkeye getiremeyeceklerini ve getirmeyeceklerini de ifade etmişti.

DRV: “HÜKÜMET GENEL SEYAHAT UYARISI YERİNE ÜLKEYE ÖZEL UYARI MODUNA GEÇMELİ”

Almanya Seyahat Acenteleri Birliği, yaz tatili konusunda sosyal mesafe ve hijyen kurallarına sadık biçimde bir plan hazırlayıp, federal hükümete sunduklarını, sevilen turizm ülkelerindeki ortaklarla da müzakere edip, turizmin canlanmasına hizmet edecek gerekli sağlık koşullarını sağlayan konseptler üzerinde de çalıştıklarını kaydetti. Bu amaçla Türkiye ile de görüştüklerini belirten DRV Başkanı Norbert Fiebig, DW Türkçe’ye verdiği demeçte, bir sonraki adımın Alman hükümetinin genel seyahat uyarısını kaldırması ve tekrar ülkelere özel uyarılara geçmesi olduğunu söyledi. Fiebig, ancak tek tek ülkelere yönelik seyahat değerlendirmeleriyle turizm sektörüne bir gelecek perspektifi sunulabileceğini kaydetti.

COOP TRR: ALMANYA SEYAHAT UYARISINI KALDIRMADAN ÖNGÖRÜDE BULANMAK ZOR

 

Binden fazla seyahat acentesini bir çatı altında toplayan Avrupa Türk Seyahat Acenteleri Birliği (Coop TRR) Başkanı Cumhur Sefer de pandemi kısıtlamalarının başladığı Mart ayından beri işlerinin tamamen durduğunu, yeni yeni açmaya başlayan acentelerin de neredeyse sadece iptallerle uğraştığını söyledi. Sefer, 1999 yılından beri turizmci olarak çalıştığını, o zamandan bu yana yaklaşık her iki yılda bir Türkiye turizminde bir kriz yaşandığını, ancak kısa vadeli ve esnek çözümlerle bunların atlatıldığı hatırlatıp Türkiye’de turizmin krizlere dayanıklı olduğu tezini savundu. Diğer yandan Almanya’daki seyahat uyarısı kaldırılmadığı sürece planlama yapılmayacağını da hatırlattı. Geçen yıl Türkiye’ye 700 binden fazla tatilci yolladıklarını ve 1 milyon 500 bin de uçak bileti sattıklarını aktaran Sefer, bu yıl için ise öngörüde bulamamanın büyük endişe yarattığını söyledi.

UÇAK SEFERLERİ BAŞLAYINCA ALMANYA’DA YAŞAYAN 3,5 MİLYON TÜRK VATANDAŞININ BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ TÜRKİYE’YE TATİLE GELECEK

Türkiye’nin hijyen ve sosyal mesafe gözetilerek bu yaz için hazırladığı turizm açılımını iyi bulduklarını da söyleyen Sefer, “Asıl soru, çalışanlar ve turistler için sıkı şartları öngören bu koşullarda insanlar tatil yapmayı isteyecek mi istemeyecek mi?” dedi. Diğer yandan sadece Almanya’da 3,5 milyon Türkiye kökenlinin yaşadığını da hatırlatan Cumhur Sefer, seyahat uyarılarının kaldırılması ve uçak seferlerinin başlaması halinde pek çok insanın derhal Türkiye’ye gitmeye başlayacağını, ancak burada da aydınlatılması gereken noktanın 14 günlük karantina uygulamasının devam edip etmeyeceği olduğunu ifade etti.

Alman hükümetinin çıkardığı acil korona yardımları sayesinde kimi üyelerinin kısa çalışma yardımı, kimi acentelerin de 9 bin euroluk peşin yardımı alarak bu süreci atlatmaya çabaladığını söyleyen Sefer, Alman hükümetinden turizmciler olarak ikinci bir paket daha talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

 

© Deutsche Welle Türkçe yer alan Elmas Topçu imzalı haberinin tamamını okumak için tıklayın…

Exit mobile version