Site icon Turizm Günlüğü

Yeni normalde turizm istihdamı nasıl olacak?

Türkiye Turizmde Kan Kaybı mı Yaşıyor?

Aralık ayından beri devam eden pandemi süreci günlük hayatın ve sektörlerin tüm alışkanlıklarını kökten değiştirdi. Özellikle turizm gibi sosyal mesafenin az, emeğin yoğun, sunulan hizmetlerinse kişisel ilişkilere dayalı olduğu bir sektörde normalleşmenin nasıl olacağı büyük soru işareti yaratıyor.

Prof. Dr. Aslıhan Aykaç, bugün evrensel.net’te “Turizm sektörünü neler bekliyor?” başlığında yayınlanan yazısında ekonominin tüm alanlarında beklenen daralmanın kaçınılmaz olarak turizm sektöründe de beklendiğini ve bu beklentinin doğrudan turizm sektöründe istihdam edilen kesimlerin de ciddi bir iş kaybına uğrayacağına işaret ettiğini söyledi. (Yazının tamamını okumak için yukarıdaki linke tıklayın.)

İşte Prof. Dr. Aslıhan Aykaç’ın yazısından dikkat çeken o kısımlar:

KAPASİTE DÜŞÜRÜLECEK KÂRLAR AZALACAK

ÇALIŞANLARIN RİSKİ BÜYÜK

KISA VADELİ GETİRİ ANLAYIŞINA SAPLANMAK

Bu şartlar altında Türkiye turizm sezonunu başlatmak için acele etmek yerine, krizi fırsata çevirmeli ve sektörün hem turistleri memnun edecek hem emek sürecini etkinleştirecek hem de işletmelerin kârlılığını sürekli kılacak değişiklikler yönünde adım atmalı. Ancak mevcut yaklaşım, bir kere daha, Türkiye’nin kısa vadeli getiriler için kapsayıcı bir turizm anlayışından vazgeçtiğini gösteriyor.

DÜNYADA SEKTÖR YÜZDE 70 DARALABİLİR

Nisan ayında yapılan G20 zirvesinin Turizm Bakanları COVID-19 açıklamasına göre, OECD’nin uluslararası turizmde öngördüğü yüzde 45’lik daralma, normalleşme çabaları Eylül’e sarkarsa yüzde 70 düzeyine kadar çıkabilir. Bu daralma sektörün emek-yoğun yapısı da göz önüne alındığında 75 milyonluk bir iş kaybına denk düşüyor.

İronik bir biçimde de olsa pandemi, bu turizm patlamasının yarattığı sosyal, kültürel ve doğal tahribatı biraz olsun hafifletmek için imkan yarattı. Bugün tüm sektör bileşenlerinin nasıl bir turizm ekonomisi istediklerine dair düşünmeleri için iyi bir fırsat, ancak bunu yaparken turizm çalışanlarının da söz sahibi olması önem taşıyor.

Exit mobile version