Havalimanı güvenlik noktalarından sorunsuz bir şekilde geçmek için hangi püf noktalara dikkat edilmelidir? İşte yanıtı… Havalimanı kontrol noktaları
Havalimanlarının o uzun kuyruklarında birçoğumuz beklemişizdir. Uçak yolculuğunun henüz ilk adımında normal şartlarda bile gözümüzde dağlar kadar büyüttüğümüz kontrol noktaları, bir acemi veya acil uçağa yetişmesi gereken birisi için ne kadar zorlu bir süreçtir kim bilir. Havalimanında bir de beklemediğiniz bir yoğunluk varsa, vay halinize! İşte biz de kontrol noktalarından hızlı bir şekilde geçebilmenizi sağlayacak püf noktaları sizin için araştırdık.
- Yolculuğunuza başlamadan önce mutlaka bilmeniz gereken şu bilgiyi vermeden geçmeyelim: Yurt içi uçuşlarda 1 saat, yurt dışı uçuşlarda 2 saat önceden havaalanına varmış olmalısınız.
- Check-in işlemlerinden zaman kazanmak için online servisleri ya da kiosk cihazlarını kullanabilirsiniz. Havalimanı kontrol noktaları
- Havalimanı güvenliğindeki görevlilerden bilgi talep ederek yapmanız gereken her şeyi önceden hazırlayın. (Mesela çantanızdaki büyük elektronik cihazları çıkarmak gibi.) Talimatlara uymak da hızlı bir şekilde kontrol noktasından geçmenize yardımcı olacaktır.
- Güvenlik noktalarından sorunsuz bir şekilde geçmek için yanınızda tehlikeli sayılabilecek madde bulunmadığından emin olun. (Sivri uçlu keskin eşyalar…vb.)
- Kabin bagajlarında ve kayıtlı bagajlarda taşınması yasak olan ilgili maddeleri hangi havayolu firmasını tercih ettiyseniz oranın web sayfalarından mutlaka öğrenin.
- Ayrıca havalimanı için genel bilgilere havalimanının güvenlik sayfalarından ulaşabilirsiniz.
- Sıvı kısıtlaması ve aerosol taşınması kurallarına özellikle dikkat edin. Kapı dedektöründen geçerken üzerinizde metal eşya bulunmadığından da emin olun. Çünkü kapı dedektörleri oldukça hassastır. Bu nedenle kemer, ayakkabı ve ceket üzerindeki metal aksesuarların diğer metal objelerle karışmaması için onları çıkarmanız talep edilir.
- Havalimanındaki bu ilk etabınızı yani güvenlik noktalarını sorunsuz bir şekilde geçtikten sonra eğer bagajınız varsa bagaj teslim bölümüne, bagajınız yoksa doğrudan boarding alanına geçersiniz. Boarding noktasından hızlıca geçmek için kontrol görevlisinin uçuş bilgilerine bakabileceği belgelerinizi (uçak bileti ve kimlik) yanınızda bulundurun.
Havalimanında uçağa binene kadar gerçekleştirmeniz gereken işlem sırası ise şöyle:
- Valizlerinizi, üzerinizdeki cep telefonu, bozuk para, anahtar ve metal tokalı kemer gibi metal eşyalarınızı görevliler tarafından size verilen kaplar içerisinde, X-ray cihazının bandına yerleştirin. Havalimanı kontrol noktaları
- Sıranız geldiğinde dedektörden geçin. Eğer üzerinizde alarm veren bir şey olursa güvenlik görevlileri sizi arama hakkını kullanacaktır.
- Sağlık açısından tehlikeli durumunuz varsa (Kalp pili, hamilelik gibi) güvenlikten geçmeden önce mutlaka doktor raporunuzu hazır bulundurun.
- Kontrol noktasından sorunsuz bir şekilde geçtiyseniz check-in yaptırmak için bilet aldığınız havayolu firmasının bankosunu bulun.
- Buradaki işlemlerinizi bitirdikten sonra görevliden alacağınız boarding pass kartınız ile ikinci güvenlik ve bilet-kimlik kontrolüne geçiş yapın.
- İkinci kontrolden sonra kartınızda yazan kapıyı bulun.
- Uçağa binişte kullanacağınız bilet kimlik kontrolünün ardından yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uçuşlar… (:
Türkiye’nin önemli hava yolu şirketlerinin bagaj şartlarına göz atmak için tıklayabilirsiniz: Pegasus bagaj kuralları & THY Bagaj bilgileri
#TGilekeşfet önerisi: Hava yolu seyahat sözlüğü