Last Updated on 23 Mart 2022 by Yaşar Çelik
Uçakla uzun yolculuklara çıkanların yakından tanıdığı Jet Lag nedir, etkisi ne kadar sürer, belirtileri nelerdir, kurtulmak için ne yapılmalıdır? İşte jet lag hakkında bilmeniz gereken her şey.
Jet Lag nedir?
Çoğunlukla uzun süreli uçuşlar sonrasında, farklı zaman dilimleri arasında seyahat edilmesinden dolayı vücudunuzun bu duruma uyum sağlayamaması sonucu yaşadığınız bir tür rahatsızlıktır. Kısacası uçuş sonrası biyolojik saatinizin gittiğiniz ülkenin yerel saatine uyum sağlamak için savaşmasıdır.
Jet Lag neden olur?
Vücudun değişen saat diliminden etkilenmesi ile ortaya çıkan Jet lag sendromu, yapılan araştırmalara göre batıdan doğuya doğru gidilen uçuşlarda ve gündüz uçuşlarında daha çok görüldüğü ortaya çıkmıştır.
Jet lag riski ise yaşın yükselmesiyle doğru orantılıdır. Yani genç bir vücuda sahipseniz yaşı büyük olanlara göre biyolojik değişimlere çok daha hızlı ayak uydurabilirsiniz.
Jet Lag belirtileri nelerdir?
Vücudun biyolojik ritmi 24 saatlik bir rutinden oluşur ve bu rutinin bozulduğu durumlarda ortaya çıkan Jet lag, özellikle uyku bozukluğu olmak üzere aşırı yorgunluk, dikkatsizlik ve sindirim sorunlarına neden olur. Belirtileri sıralayacak olursak;
- Uyku düzeninin bozulması (uykusuzluk, erken uyanma ya da aşırı uyku hali gibi)
- Gündüz yorgunluğu
- Her zamanki konsantre seviyesinde ya da iş yapma düzeyinde gerileme
- Mide sorunları, kabızlık ya da ishal
- Keyifsizlik hali
- Kas ağrısı
- Kadınlarda adet belirtileri görülebilmektedir.
Jet lag belirtileri, genelde gideceğiniz yere vardıktan sonra 12 saat içinde kendini gösterdiğini ve birkaç gün boyunca devam edebildiğini belirtelim.
Jet Lag nasıl geçer?
Jet lag, kişinin fizyolojik ve psikolojik özelliklerine göre değiştiğinden kısa sürede geçebildiği gibi uzun süreli de yaşanabilmektedir. Jet lag için henüz ortaya konulmuş kesin bir tedavi yoktur. Ancak gittiğiniz yerin yerel saatine göre jet lag rahatsızlığı ile karşılaşırsanız bu yazdıklarımızı okuyup hemen üzülmeyin. Çünkü yine de jet lag etkisini en aza indirme konusunda yapabileceğiniz bazı şeyler var. Şimdi Jet lag etkisinden kurtulmak için o önerilerin neler olduğuna bakalım:
Jet Lag’den kurtulmak için öneriler
- Saat dilimi farklı bir yerlere gidecekseniz uçuşunuzdan birkaç gün önce o yerin zaman dilimine göre biyolojik ritminizi düzenleyin. Ancak gideceğiniz yerde 2 günden fazla kalmayacaksanız biyolojik ritminizi değiştirmeniz gerekmemektedir.
- Uçuştan önceki gün ve uçuş gününüzde kendinizi fazla yormayın ve alkol almayın.
- Akşam erken saatlerde iniş yapabileceğiniz uçuş saatlerini tercih edin. Böylece iniş yaptıktan sonra uyku düzeninizi ayarlamak için vaktiniz olur.
- Önemli bir toplantıya gidecekseniz, gideceğiniz yere toplantıdan 1-2 gün önce gitmeye çalışın. Böylece biyolojik ritminizi ayarlayabilirsiniz.
- Güneş ışığının olduğu saatlerde uyanık kalmak, jet lag etkisinden kurtulmanıza yardımcı olur.
Uçak yolculuğu ile ilgili dikkatinizi çekebilecek diğer yazılarım için tıklayın: