“Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi”ne desteklerinin sürdüğünü açıklayan ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Bu proje Çeşme’yi dünyanın sayılı destinasyonları arasına almakla kalmayacak, bölgeyi korumaya alacak, hoyratça yağmalanmasını da engelleyecek” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ocak ayında İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda Çeşme ve Didim’de doğaya saygılı ve yatay mimarinin uygulanacağı iki büyük proje üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan “Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi”nin ayrıntıları Şubat ayında Bakan Ersoy kamuoyuyla paylaşmıştı.
Mart ayında İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen “Ege Turizm Planı Değerlendirme Toplantısı”nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ege turizminin, genel turizm pastasında hak ettiği yeri alması için çalışma başlattıklarını söylemişti. “Ege Turizm Merkezi – Çeşme” ve “Ege Turizm Merkezi – Didim” olmak üzere iki proje hazırladıklarını anlatan Ersoy, bunlardan ilkinin Çeşme etabı olduğunu, dünyaya örnek olacak, parmakla gösterilecek bir proje hazırlandığını dile getirmişti.
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, 15 Mayıs 2020 Cuma günü Çeşme’de düzenlenen toplantıda İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, üniversiteler ve turizmle ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Ersoy, bugünün turizmine değil, gelecek 50 yılın turizmine hitap eden bir konsept yaratmayı amaçladığını belirttiği projeyle ilgili toplantıların bakanlığın koordinasyonunda devam edeceğini anlattı.
YILLARDIR TARTIŞMASI SÜREN O SORUN ÇÖZÜME KAVUŞACAK
Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi ile ilgili komisyon oluşturulan toplantıya katılan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Devletin korumacılık ruhunun ortaya çıktığı bu projeyi destekliyoruz” dedi. Devletin ilk kez böyle koruma ve kalkındırmayı amaçlan bir projeyle ortaya çıktığını vurgulayan İşler, şu görüşleri dile getirdi:
“Bu proje bölgeyi ranta açmayacağı gibi Çeşme Yarımadası’nı korumaya alacak. Çeşme’yi dünyanın sayılı destinasyonları arasına almakla kalmayacak, hoyratça yağmalanmasını engelleyecek bir proje. Proje alanının yaklaşık yüzde 93,5’i kamu alanı. Proje kapsamında sahiller, geniş bir band genel kullanıma açık olacak. Denize sıfır turizm tesisi yapılmayacak. Spor turizmi alanları, termal ve sağlık turizmi merkezleri, agro turizm, doğa turizmi, kültür – sanat mekanları ve sergi salonları, kongre, fuar ve etkinlik merkezleri tesislerin arkasındaki alanlarda yer alacak. Eğlence alanlarıyla dinlence alanları birbirinden ayıran proje yıllardır tartışmalarla süren bir sorunu da çözüme kavuşturacak.”
12 AY TURİZM
Projenin çevreye duyarlı yaklaşımla hazırlandığını, doğayla uyumlu, ağaç boyunu geçmeyecek yapılaşmanın ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın öngörüldüğünü anlatan Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu proje, neredeyse 2.5 aya sıkıştırılmış bölge turizminin önünü açacak, Çeşme’yi 12 ay turizm yapılacağı bir destinasyon haline getirecek. İzmir turizmini atağa kaldıracak, İzmir’in turizm pastasından daha fazla pay almasını sağlayacak. Bölgede işsizliğin ulaştığı nokta biliniyor. Bu proje işsizlik sorununa da önemli ölçüde çözüm getirecek. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un projenin hayata geçirilmesi konusundaki kararlı tutumunu saygıyla karşılıyor, yenilikçi Çeşme Projesi’ni destekliyoruz.”
15 Mayıs 2020 Cuma günü Çeşme’de düzenlenen “Çeşme Projesi Değerlendirme Toplantısı” nın detaylarını okumak için tıklayın: