“Turizme ek destekler gerekiyor”

TÜROB Başkanı Müberra Eresin

Last Updated on 29 Mayıs 2020 by Yaşar Çelik

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizm basını ile online bir araya gelerek, son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Eresin, ancak yeni desteklere de ihtiyaç bulunduğunu ve açıklanan erteleme sürelerinin uzatılması gereğini belirtti.

Soru-cevap şeklinde gerçekleşen toplantıda, “Daha önce tanımadığımız, bilmediğimiz, deneyimlemediğimiz bir süreç bu. Önümüzdeki haftalarda bizi daha da zor bir sürecin beklediğini söyleyebiliriz” diyen Eresin, yeni uygulama ve kuralların yerine getirildiği, tesislerin hazırlandığı yeni bir sürece girdiklerini kaydetti. Ersin, “Turizm faaliyetlerimizi sekteye uğradığı bu dönem bizlerin belki de en fazla çalıştığımız dönem oldu” diye konuştu.

NORMALLEŞME SÜRECİ

Normalleşme süreciyle ilgili Müberra Eresin şu yorumu yaptı: “Normalleşme sürecini salgının gidişatı ve kontrol altına alınması belirleyecektir. Türkiye şu anda salgını kontrol altına almış görünüyor ve başarılı bir süreç yönetiliyor. Sektörümüz adına iyimser olmak zorundayız ve tüm çabalarımız iyimser tabloya göre devam ediyor. Virüsün ülkemizde yayılmasının kontrol altına alınması ve diğer ülkelerde gelişmeler dikkate alınarak, turizm ve konaklama sektöründe haziran ayının ikinci haftası itibariyle yavaş da olsa hareketlenmenin başlaması umut edilmektedir. Haziran ayı ortalarından itibaren normalleşme yolunda ilk adımların geleceğini umut ediyoruz.”

İÇ TURİZMLE BAŞLAYACAK

Havacılık alanındaki ekonomik gelişmeler ve pandemi önlemleri kapsamında, uçak kapasitelerinin azalacağını öngören Eresin, şunları şu öngörülerde bulundu: “İyi senaryo ile ilk hareketlenmenin tüm kayıplarımızı kapatamasa da iç turizmde başlamasını öngörüyoruz. Devamında Uzakdoğu ve Ortadoğu sıralamasıyla gerçekleşeceği, Avrupa’da hareketlenmenin ise eylül ayı itibariyle başlaması öngörülüyor. Avrupa’da Romanya, Bulgaristan gibi Balkan ülkeleriyle Polonya, Ukrayna’nın yanı sıra Kuzey Kıbrıs, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi pazarların da temmuz ayı itibariyle az da olsa bir hareket bekliyoruz. Almanya’dan her şeye rağmen umutluyum. En azından Türk vatandaşlarını eylül ayından önce gelmeye başlayacaklarını düşünüyorum. Diğer sektörlerle mukayese edildiğinde, turizm ve konaklama sektörünün virüs etkileri geçtikten sonra en son toparlanacak sektör olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla dış turizm hareketini açıkçası eylül ayından önce pek beklemiyoruz.”

GERÇEK HAREKETLİLİK YILBAŞINDA BAŞLAR

Otellerin en geç 15 Haziran gibi açılmaya hazır duruma geleceğini ifade ede eden Müberra Eresin, herkesin evinde çok sıkıldığını, tatil isteğinin baş gösterdiğini söyleyerek, “Kurban Bayramı’na kadar olan süreçte hem resort hem şehir otelleri hazır olmuş olacak. Türk vatandaşlarının Türkiye’de tatil yapacaklarına inanıyorum. İstanbul dışında yaşayan, İstanbul’u görmemiş birçok Türk vatandaşı var. Öncelikli olarak onları şehir otellerimizde ağırlamayı bekliyoruz. Bu yılın sonuna kadar daha sakin, daha tedbirli misafir ağırlıyor olacağız. Şehir otelleri için yurtdışı girişler açısından gerçek anlamda hareketlilik önümüzdeki yılbaşı başlar diye tahmin ediyoruz” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin, sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile turizm altyapısı ile dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasında yer aldığına vurgu yapan Eresin, “Yaşanan süreçte, yurdumuzda ve dünyada devreye alınan geçici yasaklamalar turizm sektörünü direkt olarak etkilemiş ve sektör tamamen durmuştur. Virüsün etkilerinin ortadan kalkması ve normalleşmenin başlamasıyla birlikte ülkemize turistler gelmeye devam edecektir.” dedi.

SERTİFİKA KAZANCIMIZ OLACAK

Hijyen ve COVID-19 önlemleri konusunda tüketici hassasiyetinin arttığının altını çizen Eresin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu programının, başta tüketici güveni sağlanması, çalışan güvenliği ve olumlu algı dikkate alınarak kesinlikle ileriye dönük olarak sektöre büyük katkı sağlayacağını savundu. “Hazırlanan programı, dünyadaki hijyen sertifikası programları içinde en üst sırada yer alacak bir program. Misafirlerimiz gönül rahatlığıyla otellerimizde konaklayabilecekler. ” diyen Eresin, şöyle konuştu:

“Bakanlık tarafından yayınlanan genelge ile konaklama işletmeleri tarafından işletme bünyesinde alınması gereken tedbirler de açıklandı. Bu tedbirlerin birçoğu zaten konaklama sektörü olarak uyguladığımız kurallar. Yeni uygulamalar ile kurallara daha da büyük bir hassasiyet ile uyulacaktır. Şu anda otellerimiz bunun için hazır hale gelmiş durumda. Dolayısıyla bahsi geçen tüm tedbirler hali hazırda otellerimizde alınmış durumda. Özellikle dezenfektan konusunda ekstra bazı tedbirlerle otellerimiz Covid-19 sürecine uyarlanıyor.”

2021’E HAZIRLANIYORUZ

Müberra Eresin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün enerjimizle şimdiden 2021’e hazırlanıyoruz. Hastalığın tamamen kontrol altına alındığı varsayımından yola çıkarsak, 2021’de bütün dünyada insanlar tekrar seyahat etmek isteyecekler. Başarılı sağlık sistemimizi de kullanarak bizim sağlık turizmde öne çıkmamız çok mümkün. Bu süreyi iyi kullanmamız lazım. Dolayısıyla 2021’e umutla bakıyoruz.”

YENİ DESTEKLER ŞART

Sektöre destek amacıyla vergisel düzenlemelerin, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerin yanı sıra yargısal ve hukuki düzenlemelerin devreye sokulduğunu anımsatan Eresin, ancak yeni desteklere de ihtiyaç bulunduğunu ve açıklanan erteleme sürelerinin uzatılması gereğini belirtti. Eresin, “Kısa vadede sektörde toparlanma zor görünüyor. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaş ödemelerinin yıl sonuna kadar uzatılmasını arzu ediyoruz. Gerek işsizliğin önlenmesi gerekse kalifiye çalışanların sektörde istihdamının devamlılığının sağlanması açısından desteklerin uzatılmasının önemli faydası olacaktır. “