Site icon Turizm Günlüğü

THY’den pandemide uçak seyahatinizi ilgilendiren sıkça sorulan sorular ve cevapları

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, kendi twitter hesabı üzerinden pandemi ile ilgili yolcuların uçak seyahatini ilgilendiren sıkça sorulan sorular bölümü oluşturduklarını paylaştı.

THY’nin web sitesinde duyurular kısmında kamuoyu ile paylaşılan “Pandemi süreci ile ilgili bilmeniz gerekenler” başlığında şu alt başlıklardaki sorular yanıtlandı:

NOT: Sorulardaki ilgili bağlantılara ulaşabilmek için THY’nin kendi sitesinden giriş yapmanız faydalı olacaktır. Bunun için “THY, Pandemi süreci ile ilgili bilmeniz gerekenler” linkine tıklayın.

UÇUŞA HAZIRLIK

Uçağa binebilmek için sağlık raporu olması gerekli mi? 

Yurt içi uçuşlarımızda var olan HES kodu gereksinimi dışında ilave bir sağlık raporu gereksinimi yoktur. Bununla birlikte hastalık belirtisi gösteren yolcularımız ve imkan tanınan havalimanlarında ateş ölçümü sonrasında 38 derece ve üzeri ateşi olan yolcularımız uçuşa kabul edilmeyebilirler.

HES kodu nedir? Nereden HES kodu alabilirim?

HES (Hayat Eve Sığar) kodu yalnızca Türkiye iç hat uçuşlarında bir zorunluluk olup bu sayfadan HES kodu ile ilgili tüm gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bebeğim için HES kodu almama gerek var mı? 

Bebek yolcular için HES kodu alınmasına gerek yoktur. Biletleme aşamasında yer alan HES kodu giriş alanında bebeğinizin isminin bulunmadığını göreceksiniz. 2 yaşını doldurmamış tüm misafirlerimizin bebek yolcu statüsünde kabul edilip 3 yaşından gün almış yolcularımızın çocuk sayıldıklarını hatırlatmak isteriz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilim. HES kodumu nasıl alabilirim?

HES kodu uygulaması yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsamakta olup, yabancı uyruklu yolcularımızdan talep edilmemektedir. Bu konuda bir değişiklik olması halinde siz değerli yolcularımızı bu sayfadan bilgilendireceğiz.

İç hat uçuşlarına nasıl katılabilirim?

İç hat seferlerimiz 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren başladı. Bu uçuşlarımıza katılabilmek için kişisel HES kodu almanız gerekiyor. Detaylar için Hayat Eve Sığar sayfamızı ziyaret edin.

Seyahat İzin Belgem var. Uçuşlara katılmak için HES kodumun da olması gerekiyor mu?

1 Haziran 2020 tarihiyle beraber iç hat ve Türkiye çıkışlı dış hat uçuşu olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı misafirlerimizin geçerli bir HES kodu olması gerekmektedir.

65 yaş ve üzeriyim. Şehirlerarası yolculuk yapabilir miyim? Uçuşlara katılabilir miyim?

29 Mayıs 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda Seyahat İzin Belgesine sahipseniz ya da Genelge kapsamında belirtilen şartlara uygunsanız şehirlerarası seyahat edebilir ve uçuşlara katılabilirsiniz. Seyahat İzin Belgenizin yanı sıra HES kodu da almanız gerektiğini unutmayın.

Uçağa binebilmek için Covid testi yapılacak mı? 

Sağlık Bakanlığımızın talimatları kapsamında henüz böyle bir uygulama yapılmamaktadır.Bu tür bir uygulamanın zorunlu olması halinde yolcularımız iletişim kanallarımız ve web sitemizden bilgilendirileceklerdir.

Pandemi sürecinde uçuş boyunca maske takılması zorunlu mu?

Maske kullanımı havalimanı içinde olduğu gibi, uçağa girişte ve uçuş boyunca da zorunludur. Kumaş veya cerrahi maske kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık cerrahi maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi gerektiğinden bu maskeleri kullanan yolcularımızın yeterli sayıda maskeyi hazır bulundurması gerekecektir.

Pandemi sürecinde bebek ve çocuk yolcular için maske zorunluluğu var mıdır? 

Seyahatlerin başlangıcından bitimine kadar (bilet satış, check-in, boarding, uçuş sırasında, iniş ve bagaj alımını yaparak terminali terk edene kadar) yolcularımızın kumaş veyacerrahi maske takması gerekmektedir. Bebeklerde (0-2 yaş) boğulma riski nedeniyle maske kullanılmamalıdır. Çocuklarda (2-12 yaş) uygun boyutlarda maske veya bandana kullanılmalıdır.

Seyahat izin belgesi nedir? Uçağa binebilmek için seyahat izin belgesi almama gerek var mı? 

Seyahat izin belgeleri yalnızca 65 yaş üstü yolcularımız için iç hat uçuşlarda gereklidir. Dış hat bağlantılı iç hat uçuşlarda da Seyahat izin belgesi gerekliliği kaldırılmıştır.

18 yaşa kadar olan çocuk ve gençler, sokağa çıkma yasağı devam ettiği müddetçe tek başlarına seyahat edebilmek için seyahat izin belgesi alacak mı?

T.C. İçişleri Bakanlığı Genelgesine göre 18 yaş altı yolcularımız yurtiçi uçuşlarda yalnızca aileleri ile seyahat edebilmektedirler.

12 yaş altı yolcular yalnız seyahat edebilir mi? Refakatçi uygulaması halen geçerli mi?

Pandemi sürecinde geliştirdiğimiz sağlık standartları gereği refakatçi uygulamamız durdurulmuş olup 7-12 yaş aralığındaki çocuk misafirlerimizin ebeveynleri, birinci derece akrabaları ya da kanuni temsilcileri ile beraber seyahat etmeleri gerekmektedir.

NOT: Bilal Ekşi 18 yaş altı gençlerin artık uçakla seyahatlerinde veli/vasisi ile beraber seyahat etme zorunluluğunun ortadan kalktığını duyurdu.

https://twitter.com/BilalEksiTHY/status/1281480949843349505

On sekiz (18) yaş altı için HES kodu nereden alınır?

Onsekiz (18) yaş altı yolcularımız HES kodunu e-Devlet uygulaması üzerinden alabilirler.

18 yaşından küçüğüm. Şehirlerarası yolculuk yapabilir miyim? Uçuşlara katılabilir miyim?

7-12 yaş arası UM Yolcu ( refakatsiz) uygulaması geçici bir süreyle hem yurtiçi hem yurtdışı uçuşlarda kaldırılmıştır. 7-12 yaş arası yolcularımızın mutlaka veli veya vasisi ile birlikte seyahat etmesi gerekmektedir.

12-18 yaş arası yolcularımız dış hat bağlantılı iç hat uçuşlarımızda ve dış hat uçuşlarımızda yalnız seyahat edebilirler.

Dış hat bağlantısı olmayan iç hat uçuşlarda 18 yaş altındaki tüm yolcularımız (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun ya da olmasın) seyahat izin belgesi bulunmadığı sürece veli veya vasisi ile birlikte seyahat etmek zorundadır.

Pandemi sürecinde yabancı uyruklu yolcular için HES kodu uygulaması ve ilgili yolcuların uçuşa kabulleri nasıl olacak?

Yabancı uyruklu yolcularımıza HES kodu uygulaması yoktur. Pasaport veya ID kart numaraları sisteme girilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili çalışmalar yapmakta olup ilerleyen süreçte uygulamayla ilgili değişiklik olması durumunda Bakanlığın sitesinden ve Türk Hava Yolları internet sitesinden duyuru yapılacaktır.

Pandemi sürecinde HES kodu mesajında sağlık problemi olması durumunda uçuşa kabul edilir miyim?

Sağlık Bakanlığının talimatı gereği check-in veya boarding sürecinde Sağlık Bakanlığı sisteminden HES kodunun sahibi ile ilgili uçuşuna engel bir uyarı gelirse yolcu uçuşa kabul edilmeyecek olup sağlık birimi ile iletişime geçmesi sağlanacaktır.

Pandemi sürecinde yurt dışından gelen iç hat bağlantılı uçuşlar için HES kodu alınması gerekir mi? 

Bağlantılı uçuşlarda yalnızca bağlantı süresinin 24 saati aştığı durumlarda HES kodu istenmektedir. Bu durumlarda HES kodunu check-in sürecinde belirtmeniz gerekmektedir.

Pandemi sürecinde 65 yaş üstü yolcu kabul ediliyor mu? 

Kısıtlama devam ettiği sürece, 65 yaş ve üstü yolcularımız için özel izin belgesi istenmektedir. Şahıs veya şirket ortakları olan 65 yaş üstü yolcularımız, vergi levhası, imza sirküleri veya bağlı bulundakları odalardan aldıkları evrakları ibraz etmeleri halinde uçuşa kabul edilmektedir.

Pandemi sürecinde kronik hastalığı bulunan yolcular uçuşa kabul edilecek mi? 

İçinde bulunduğumuz süreçte konuyla ilgili uygulamalarımızda değişiklik yoktur. Yolcu beyanına göre işlem yapılmakta ve gerektiği takdirde, “Uçakla seyahatinde sakınca yoktur.” ibaresi yer alan doktor raporu istenmektedir.

Ateş ölçülecek mi? Hangi koşullarda yolcular uçağa alınmayacak?

İmkan tanınan havalimanlarında yolcularımızın uçağa binişinden önce ateşi ölçülmekte ve 38 derece üzerinde ateşi olan yolcularımızın uçağa binmesine izin verilmemektedir.

Pandemi sürecinde hamile yolcu seyahatinde kısıtlama var mı?

Hamile yolcularımızın uçağa kabulü Mevcut kurallara göre yapılmaktadır.

Pandemi sürecinde evcil hayvanım ile seyahat edebilir miyim?

İç hat seferlerimizde mevcut prosedürümüze uygun şekilde evcil hayvan kabulü yapılmaktadır. Dış hat uçuşlarda herhangi bir ülke kısıtlaması olmadığı müddetçe normal süreç devam etmektedir.

Sağlık sebepleriyle maske takamıyorum. Maskem olmadan seyahat edebilir miyim?

Kalp, solunum, astım ve otizm gibi uzun süre maske kullanamayacak rahatsızlıkları olan yolcularımız doktor raporu ibraz etmek kaydıyla yüz koruyucu ile seyahat edebilirler.

Pandemi sürecinde sadece siperlik takarak uçuş gerçekleştirebilir miyim?

Özel rahatsızlıkları olan yolcularımız dışında uçuş süresince tüm yolcularımızın maske takması zorunludur. Dileyen yolcularımız maske üzerine ilaveten siperlik de kullanabilirler.

Hasta yolcu sedyede yolculuk yapabilecek mi? 

Mevcut kurallarımız çerçevesinde sedyede yolculuk uygulamamız devam etmektedir. Sedye kullanması gereken bir hastalığı bulunan yolcularımız ancak doktor raporuyla uçuşlara katılabilir. Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlanan bu raporun uçuştan en fazla 10 gün önce alınmış olmasına ve üzerinde “Uçakla seyahatinde sakınca yoktur.” ibaresinin yer almasına dikkat edilmelidir.

Uçuş sırasında kendi solunum cihazımı kullanabilir miyim?

Mevcut kurallar geçerli olup uçuşa kabul edilebilen solunum cihazları bu süreçte de kullanılabilecektir.

Sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde uçuşlar iptal mi oluyor? Sokağa çıkma yasağı varken uçuşa nasıl gelebilirim? 

Sokağa çıkma yasakları T.C. İçişleri Bakanlığı genelgeleri ile bildirilmekte olup her bir yasak çerçevesinde farklı kurallar olabilmektedir. Yasak kararı alındığında bu kurallar web sitemiz anasayfasında duyurulmaktadır.

UÇUŞ ÖNCESİNDE

Pandemi sürecinde ne kadar süre önce havalimanında olmalıyım? 

Havalimanlarında alınan yeni önlemler nedeniyle oluşabilecek ek zaman ihtiyaçları çerçevesinde iç hat ve dış hat uçuşlarınızdan 3 saat önce havalimanında bulunmanızı öneririz.

Pandemi sürecinde havalimanına gelirken yedek maske ihtiyacım var mıdır? 

Kişisel sağlık tedbirleri kapsamında, yasal olarak zorunlu olmasa dahi evinizden çıktığınız andan itibaren maske takmanızı öneriyoruz. Tek kullanımlık cerrahi maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi önerilmektedir. Seyahat sürenizi göz önüne alarak yeterli miktarda yedek maskeyi yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Pandemi sürecinde X-Ray cihazları ve sepetler dezenfekte ediliyor mu?

İstanbul Havalimanı’nda kontrol noktalarında bulunan X-Ray cihazları ve eşya sepetleri havalimanı işletmesi tarafından düzenli aralıklarla dezenfekte edilmektedir.

Covid-19 sonrası İstanbul Havalimanı girişinde alınan tedbirler nelerdir? 

İstanbul Havalimanı’na gelen tüm yolcular dezenfektanlı paspasın üzerinden geçerek terminale giriş yapmaktadır. Terminal girişi kapılarındaki metal kapı dedektörlerinde ilave olarak vücut tarama cihazları kullanılmakta ve ayrıca yolcuların ateş ölçümü yapılmaktadır.

Pandemi sürecinde İstanbul Havalimanı’ndaki hava sirkülasyonu nasıl yapılmaktadır? 

İstanbul Havalimanı terminal genelinde %100 temiz hava sirkülasyonu sağlanmakta olup terminal genelinde temiz hava akışı düzenli olarak kontrol edilmektedir.

Pandemi sürecinde İstanbul Havalimanı terminali içerisinde teması en aza indirmek için ne gibi koruyucu tedbirler alındı? 

İstanbul Havalimanı içerisinde, çeşitli noktalarda konumlandırılan hijyen ürünleri otomatları bulunmaktadır. Yolcular ile direkt temasın olduğu (danışma noktaları, alışveriş yapılan alanlar, döviz büroları vb.) alanlarda siperlikler ile izolasyon sağlanmaktadır.

Pandemi sürecinde yolcu ve personel yakınları havalimanına neden alınmıyor? 

Sosyal mesafeyi koruyabilmek ve tüm yolcularımıza daha sağlıklı bir ortam sağlayabilmek amacıyla, yolcu ve personel haricinde kimse havalimanına alınmamaktadır.

Pandemi sürecinde terminale yolcu harici girişler yasak olması sebebiyle refakate ihtiyaç duyan hasta/engelli yolcuların işlemleri nasıl gerçekleştirilecek?

Terminal girişindeki güvenlik görevlilerine bilgi verildiği takdirde, gerekli kontrollerin yapılmasına takiben hasta ve engelli yolculara yardımcı olunmakta; hasta ve engelli yolcuların refakatçilerinin havalimanına girişine müsade edilmektedir.

Pandemi sürecinde yolcu check-in ve boarding salonları ne sıklıkla temizleniyor?

İstanbul Havalimanı’nda bulunan check-in ve boarding salonları Havalimanı otoritesi tarafından sürekli takip edilerek dezenfekte edilmektedir.

CIP (Özel Yolcu) salonları açık mı?

Özel yolcu salonlarımızın kullanımı sosyal mesafeyi sağlayabilmek ve teması en aza indirmek amacıyla geçici olarak durdurulmuştur. Özel yolcu salonlarımızın açılması halinde iletişim kanallarımız ve web sitemizden bilgilendirme yapılacaktır.

Salgın nedeniyle uçuşlarda önlemler alındı mı?

Salgın nedeniyle hem uçuş öncesi havalimanlarında, hem uçuşta hem de uçuş sonrasında bir takım önlemler alınmıştır. Alınan tüm önlemlere buradan ulaşabilirsiniz.

CHECK-IN VE BAGAJ

İç ve dış hat kabin bagaj hakkı ne kadar?

Pandemi sürecinde yolcularımız kabin bagajı olarak yalnızca 30x45x10 cm ebatlarına ve 4 kg ağırlığa kadar kişisel eşyalarını yanlarına alabileceklerdir. Normal süreçte Business kabinde 2 parça ve 8kg ağırlığa kadar, Ekonomi kabinde 1 parça ve 8kg ağırlığa kadar olan kabin bagaj hakları pandemi süreci boyunca kayıtlı bagaj haklarına ilave edilecektir.

Pandemi sürecinde biniş kartımı temassız nasıl alırım? Detaylı bilgi

Mobil uygulamalarımız üzerinden mobil biniş kartı alarak tamamen temassız bir şekilde boarding kapısına gidebildiğiniz gibi kontuarlarda yapılan düzenlemeler ile biniş kartınıztemassız verilmektedir. Ayrıca check-in kiosklarında yapılan geliştirme ile T.C. kimlik kartlarınızın arkasında bulunan barkodu kiosk cihazındaki lazer okuyucuya okutarak temassız otomatik check-in yapabilir ve sistemin sizin adınıza seçtiği koltuğa basılan boarding kartınızı alabilirsiniz.

Pandemi sürecinde sırt çantamı el bagajı olarak uçağa götürebilir miyim?

Yeni uygulamada sadece kişisel eşya olarak çanta ebatı 40x30x15 cm ve 4 kg’ı geçmiyorsa uçağa alınmaktadır.

Covid-19 sonrası check-in kontuarlarında işlemler güvenli bir şekilde uygulanabilecek mi?

Check-in kontuarlarında fiziki mesafeyi koruyacak şekilde yerlere mesafe çizgileri yerleştirildi. Check-in kontuarlarının üzerine, personelimiz ile aranızdaki güvenli hizmet mesafesini korumak için siperlikler eklendi.

İstanbul Havalimanı’nda temassız bir deneyim sunulması için biniş kartı makinaları yolcuların kendi kartlarını teslim alacağı şekilde konumlandırıldı.

Covid-19 sonrası kabin bagajı alabilecek miyim?

Uçak içinde hareketliliği azaltmak ve fiziksel mesafenin korunması için uçak içerisine kabin bagajı kabul edilmemektedir. Kabin içerisine kişisel eşyalarınızdan yalnızca bir tanesini alabilirsiniz. El çantası, laptop, kamera, şemsiye ve bebek puseti yolcu beraberinde taşınabilecektir. Yolculara kabin bagajı hakları kabin altına teslim etmeleri için ilave kayıtlı bagaj hakkı olarak sunulacaktır. Kabin içine sadece kişisel eşyalar kabul edilecek olup eşyalarınızın ebatlarının 40x30x15 cm ölçülerini ve ağırlığının 4 kg ağırlığı aşmaması gerekmektedir.

Pandemi sürecinde online check-in yaptıysam bagajımı temassız nasıl teslim edebilirim? 

İstanbul Havalimanı’nda bulunan Self Bag Drop check-in alanında mobil biniş kartınızdaki QR kodunuzu okutarak kendi bagajınızı etiketleyebilir ve kabin altına alınmak üzere bagaj bandına bırakabilirsiniz.

Bagajlar alınır ve verilirken dezenfekte ediliyor mu?

İstanbul Havalimanı’nda kontrol noktalarında bulunan X-Ray cihazları ve eşya sepetleri havalimanı işletmesi tarafından düzenli aralıklarla dezenfekte edilmektedir. Fakat bagaj teslimi ve alımında böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

Pandemi sürecinde Çocuk bakım çantaları ve hasta/engelli yolculara ait çanta ve malzemeler kabine alınabilir mi?

Bebekli, çocuklu ve tıbbi malzeme ihtiyacı olan yolculara ait çantalar; ebatları uygun olmak koşuluyla uçak içine alınabilmektedir. Bu durumdaki yolcularımızın kabin içi eşyaları 4 kg’a kadar herhangi bir ebatta kabül edilmektedir.

Pandemi sürecinde sıvı kısıtlamasında değişiklik var mı?

Pandemi döneminde Sıvı kısıtlamalarında herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Pandemi sürecinde kayıtlı bagaj taşıma hakkıma el bagajı hakkımı ilave edebilir miyim?

Business Class uçan yolcularımız 2 adet; Economy Class seyahat eden yolcularımız 1 adet el bagajı haklarını kayıtlı bagaj hakkına ilave edebilirler.

Pandemi sürecinde check-in ve boarding kabul süreleri değişecek mi?

Terminaldeki check-in sonrası işlemlerde alınan önlemlerin sebep olabileceği ek sürelereistinaden check-in kapanış sürelerimiz 15’er dakika öne alınmış olup iç hatlarda planlanan kalkış saatine 60 dakika, dış hatlarda ise 75 dakika önce uçuşlar check-in işlemlerine kapanacaktır.

İç hatlar için 1 saat, dış hatlar için 2 saat önce boarding kapısında olunması önerilmektedir.

Uygulamalarımızda yapılabilecek değişiklikler resmi iletişim kanallarımızda duyurulacaktır.

Uçak içine dezenfektan veya kolonya alabilecek miyiz?

Sıvı kısıtlamaları çerçevesinde yolcularımıza ait olan 100ml üzerinde dezenfektanlar ve kolonyalar uçak içerisine alınamamaktadır. 100ml altındaki dezenfektan veya kolonyalar için bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Uçak içine kendi atıştırmalıklarımızı alabilecek miyiz?

SHGM kapsamında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bununla birlikte yolcularımızın aynı koltuk sırasında bulunan diğer yolcularımız ile aynı anda maskelerini çıkartmamalarını ve diğer yolcularımızın haklarına riayet ederek kendilerine bir rahatsızlık beyan edilmesi halinde maskelerini takmalarını rica ederiz.

Uçak içine ilaç alabilecek miyiz?

Yolcu beraberinde bulundurulmasına koşulsuz olarak izin verilen ilaçlar ve tıbbi malzemeler listesine uygun olduğu sürece uçak içine ilaç alınabilmektedir.

Uçak içine teknolojik ürün alabilecek miyiz? (laptop, fotoğraf makinesi, kamera)

Pandemi süreci kabin içi bagaj hakları çerçevesinde ebatları 40x30x15 cm ve ağırlığı 4 kg’ı geçmeyecek şekilde teknolojik ürün taşınmasında bir engel yoktur.

Uçak içine müzik aletleri alınabilecek mi?

Pandemi süreci kabin içi bagaj hakları çerçevesinde ebatları 40x30x15 cm ve ağırlığı 4 kg’ı geçmeyecek şekilde müzik ekipmanı taşınmasında bir engel yoktur.

Pandemi sürecinde tekerlekli sandalyeler dezenfekte ediliyor mu?

Tekerlekli sandalye hizmeti sağlayan iş ortaklarımız her kullanımdan sonra ekipmanları dezenfekte etmektedir.

Pandemi sürecinde ateş ve öksürük gibi belirtileri bulunan yolcular bilet değişikliği yapılabilir mi?

Hastalık belirtisi gösteren yolcularımız yalnızca uçuşa kabul edilmemeleri halinde Mevcut bilet kuralları çerçevesinde işlem yapabileceklerdir. Yolcunun kendi beyanı çerçevesinde değişiklik veya iade hakkı tanınmamaktadır. Bununla birlikte Esnek Seyahat sayfamızı inceleyerek bu çerçevedeki değişiklik haklarınızı kontrol etmenizi öneririz.

Pandemi sürecinde Özel Yolcu Salonu (Lounge) ne zaman faaliyete geçecek?

Özel Yolcu Salonu (Lounge) ilerleyen tarihte tekrar kullanıma açılacaktır. Gelişmeler iletişim kanallarımız ve web sitemizden yolcularımıza duyurulacaktır.

UÇAĞA BİNİŞ

Covid-19 sürecinde uçağa biniş/boarding nasıl uygulanmaktadır?

Uçağa biniş standartları yeniden tanımlanmıştır. Yolcularımızın uçağa kabulü fiziksel mesafenin korunması amacıyla kabinin en arkasından başlayarak koltuk sıralarına göre gruplar halinde yapılacaktır. İstanbul Havalimanı’nda uçağa biniş esnasında, yolcuların kendi biniş kartlarını okutabilmesi için biniş kartı tarayıcı cihazları yolcularımıza dönük konumlandırılmıştır.

Pandemi sürecinde otobüs ile yolcu alımı veya tahliye yapılırken en fazla kaç yolcu alınmaktadır?

Uçağa binişler mümkün olduğunca körükler aracılığıyla yapılmakta olup, istisnai durumlarda kullanılacak olan apron otobüslerinde sosyal mesafe düzenlemesi sağlanmıştır. Yolcularımız bu durumlarda Otobüs içerisinde kişisel sosyal mesafe ihlali olmayacak şekilde taşınacaktır.

Pandemi sürecinde açık park pozisyonlarına transfer için kullanılan otobüsler dezenfekte ediliyor mu?

Uçağa binişler mümkün olduğunca körükler aracılığıyla yapılmakta olup, istisnai durumlarda kullanılacak olan apron otobüslerinde sosyal mesafe düzenlemesi sağlanmıştır. Otobüsler günlük olarak dezenfekte edilmektedir. Ayrıca her kullanımdan sonra havalandırılmaktadır.

KABİN İÇİNDE

Pandemi sürecinde tüm seferlerde maske dağıtımı yapılıyor mu?

Terminale girerken maske takılması zorunlu olup ayrıca uçak başında kabin görevlisi tarafından içinde maske ve dezenfektan mendil de bulunan hijyen kiti dağıtılmaktadır.

Uçak içi havalandırma sistemi nasıl çalışıyor?

Uçuş sırasında kabinin içindeki hava, hastane standartlarındaki Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi (HEPA) sistemleriyle sürekli olarak temizlenmektedir. Bu filtreleme sistemi ile uçak içindeki havanın yaklaşık 3 dakikada bir periyodik olarak tamamen yenilenmesi sağlanmaktadır. HEPA filtreler (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi); 0,3 mikrona kadar havada bulunan partiküllerin %99,97’sini havadan arındırabilen özel bir filtreleme sistemidir. Uçaklarımızdaki sistemler temiz havayı kabin tavanından kabin içine aktarır ve alt bölümünden çekerek HEPA filtrelerine ve dışarıya gönderir. Böylece kabin içindeki hava, yatay düzlemde koltuklar arasında dolaşmaz.

Pandemi sürecinde kabin ekibinin sağlık kontrolleri yapılıyor mu?

Kabin ekiplerimizin her uçuş öncesi ateş ölçümü yapılmakta ve uçuşlarda kullanmak üzere maske ile uçuş durumuna göre gözlük, eldiven ve kişisel koruyucu donanımları sağlanmaktadır.

Pandemi sürecinde uçakta hasta yolcu olursa nerede oturması sağlanıyor?

Semptom gösteren yolcu olması halinde, izolasyon koltukları ayrılmış olup yolcularımız seyahatlerine bu koltuklarda devam edecektir. Kendisine eşlik eden başka bir yolcu varsa, herhangi bir semptom göstermese dahi kendisinin de izolasyon koltuklarına alınması kabin ekibi tarafından sağlanmaktadır.

Pandemi sürecinde kabin ekibi koruyucu ekipman kullanıyor mu?

Kabin ekiplerimizin uçuşlarda kullanmak üzere maske ile uçuş durumuna göre siperlik, eldiven ve kişisel koruyucu donanımları sağlanmaktadır. Kabin ekiplerimiz kendilerine sağlanan cerrahi maskeleri 4 saatte bir değiştirmektedirler.

Teması azaltmak adına daha az kabin çalışanı mı olacak?

Dar gövde uçaklarımızda (A320, B737) 1 kabin memuru, geniş gövde uçaklarımızda (A330, B777, B787) ise 2 kabin memuru hijyen uzmanı olarak görev yapmakta ve ilgili kabin memurlarının servis sorumluluğu bulunmamaktadır. Hijyen uzmanı kabin ekiplerimiz, kabin içi tüm hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin uygulanmasından ve hijyen ve sağlık ürünlerinin teslim alımı ve iadesinden sorumludur.

Pandemi sürecinde uçaklar nasıl dezenfekte ediliyor?

Uçaklarımız, her uçuş öncesi özel bir ekip tarafından dezenfekte edilmektedir. Dezenfeksiyon işlemi yolcuların temas ettiği tüm noktaları (masalar, koltuk kolçakları, kemerler, ekranlar, kumandalar, baş üstü dolapları, hava çıkışları, okuma lambaları, yan paneller, pencereler, lavabolar ,bölmeler, dergi rafları, dekoratif paneller, dolaplar/kilitli dolaplar, vb.) kapsayacak şekilde özenle yürütülmektedir. Ayrıca uçaklarımız, seferlerini tamamladıklarında iki aşamalı bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutularak yeni güne hazırlanmaktadır.

Pandemi sürecinde uçuş boyunca uçak içinde temizlik ve hijyen nasıl sağlanıyor?

Dar gövde uçaklarımızda 1, geniş gövde uçaklarımızda 2 kabin ekibi olmak üzere; uçaklarımızda sadece hijyenden sorumlu Hijyen Uzmanları görevlendirilmektedir. Hijyen uzmanı kabin ekiplerimiz; kabin içi tüm hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin uygulanması konusunda görevli ve yetkililerdir. Uçuş esnasında tuvaletler hijyen uzmanları tarafından her saatte bir veya 5 yolcu kullanımından sonra dezenfekte edilmekte ve 30 dakikada bir rutin temizlik kontrolleri yapılmaktadır.

Pandemi döneminde koltukların arasında mesafe olacak mı?

Pandemi döneminde uçaklarımızdaki koltuk ve oturma düzenleri değişmeyecektir.

Pandemi döneminde oturma düzeni nasıl olacak?

Pandemi döneminde uçaklarımızdaki koltuk ve oturma düzenleri değişmeyecektir.

Pandemi sürecinde Uçak içerisinde yer değişikliği mümkün mü?

Olası bir vaka yaşanması durumunda yolcularımızı doğru tespit etmek ve gerekli aksiyonları almak hedeflenmektedir. Bu nedenle aldığımız hijyen tedbirleri kapsamında uçağımızda yer değişikliği yapılamamaktadır.

Uçuşlarda yan koltuk neden boş bırakılmıyor?

Uçak içi havalandırma sistemlerinin akış yönü, havalandırma sistemlerinde kullanılan HEPA filtreler, tüm yolcularımızın maske kullanımı, koltuk arkalıklarının fiziki bariyer oluşturması gibi faktörler sebebiyle uçak içi bulaşma riskinin düşük olduğu belirlenmiştir. HEPA filtrelerinin dikey olması, olası partikül yayılımını engellemektedir. Bu nedenle, ulusal ve uluslararası otoritelerce uçaklarda yan koltuğun boş bırakılması bir zorunluluk olarak görülmemiştir. Ayrıca operasyonel uçuş maliyetleri göz önüne alındığında orta koltuğun boş bırakılması bilet ücretlerini artıracaktır. Ancak uçak içi müsaitlik doğrultusunda, yolcularımızın yan yana oturmamasına özen gösterilmektedir.

UÇAK İÇİ ÜRÜNLER

Pandemi sürecinde uçak içi dergi, eğlence sistemi ve yolculuk kitleri sunumu değişecek mi?

Pandemi sürecinde geliştirdiğimiz hijyen koşulları doğrultusunda misafirlerimize sunduğumuz uçak içi eğlence sisteminde ve yolculuk kitlerinde geliştirmeler yaptık. Bu süreçte sağlıklı yolculuklar için uçak içi basılı yayınlarımıza ara veriyoruz. Detaylara aşağıdaki sıkça sorulan sorular üzerinden ulaşabilirsiniz.

Pandemi sürecinde uçaklarda uçak içi eğlence sistemi tüm hatlarda açık olacak mı?

Evet, uçak içi eğlence sistemi hem iç hem de dış hat seferlerimizde yolcu hizmetine açık olacak.

Pandemi sürecinde uçak içi eğlence sistemindeki ekranlar ve kumanda dezenfekte ediliyor mu?

Ekran ve kumandalar özel dezenfektanlar ile farklı renkte mikrofiber bezler kullanılarak detaylı şekilde dezenfekte ediliyor.

Pandemi sürecinde uçak içi eğlence sisteminden COVID-19 hakkında bilgi alabilir miyim?

Uçaklarımızda pandemi ile ilgili videoları COVID-19 kategorisinde sunuyoruz. Bu kategori içerisinde Sağlık Bakanlığı ile çalışarak hazırladığımız videolar yer alıyor. Video içerikleri ise virüs hakkında genel bilgilendirme, virüsün nasıl yayıldığı, belirtileri ve bu semptomların olması durumunda yapılması gerekenler, virüsten korunma yöntemleri, seyahat geçmişi, ellerin nasıl yıkanması gerektiği hakkında bilgilendirici bilgilerden oluşuyor.

Pandemi sürecinde uçakta yolcu hijyenine yönelik herhangi bir ürün dağıtımı var mı? 

Kişisel hijyenin desteklenmesi amacıyla hijyen seti sunuyoruz.

Hijyen set içeriğinde;

Pandemi sürecinde uçakta maske, eldiven vb. kirlenmiş malzemeleri atabileceğim özel bir çöp torbası var mı?

Oturduğunuz koltuğun ön ceplerinde bulunan ihtiyaç torbasını tüm atıklarınız için kullanabilirsiniz.

Pandemi sürecinde uçuşlarınızda yastık ve battaniye bulunuyor mu?

Yastık servisimizi pandemi sürecinde sağlık nedenleri ile kaldırdık. Battaniye ise 4 saat üzeri uçuşlarımızda servis ediliyor.

Pandemi sürecinde uçuşlarda sunduğunuz battaniye vb. tekstil ürünleri temizleniyor mu? 

Tüm tekstil ürünlerimiz otoriteler tarafından uygunluğu alınmış alerjen içermeyen özel kimyasallar ile yüksek sıcaklıklarda profesyonel tesisler tarafından yıkanıyor ve özenle otomatik paketleme makinelerinde paketleniyor.

Pandemi sürecinde uçuşlarınızda gazete/dergi servis edilmekte midir? Yok ise alternatif bir uygulamanız var mı?

Gazete, dergi vb. çoklu kullanıma açık ürünleri enfekte olmuş bir yolcunun temas etmesi ihtimaline karşı geçici olarak uçuşarımızdan kaldırdık. Alternatif olarak online Press Reader gazete uygulamasını kullanabilirsiniz.

Pandemi sürecinde uçuşlarınızda kulaklık servis ediliyor mu?

Tüm dış hat uçuşlarımızda tek kullanımlık kulaklıklar servis ediliyor.

Pandemi sürecinde uçak lavabolarınızda dezenfektan bulunuyor mu?

Tüm lavabolarda özel el dezenfektanları bulunuyor.

Emniyet kartları tek kullanımlık mı olacak?

Emniyet kartları operasyonel nedenlerle uçak içinden çıkartılamayacak olan kartlardır ve özel pvc üretimli hammaddelerden yapılmaktadır. Bu nedenle tek kullanımlık değillerdir.

Business Class kabinde sıcak havlu servisi devam edecek mi?

Pademi süreci boyunca sıcak havlu servisine devam edilmeyecektir.

Uzun uçuşlarda terlik verilecek mi?

Uzun uçuşlar için Business kabinde terlik sunulmaya devam edilecektir.

Uçuşlarda kulaklık sunulacak mı?

Tüm dış hat uçuşlarımızda tek kullanımlık kulaklıklar servis edilmektedir.

Uçak içinde dezenfektan verilecek mi?

Uçuşlarımızda içerisinde maske ve dezenfekta bulunan Hjyen Kiti verilmektedir.

İKRAM SERVİSİ

Pandemi sürecinde uçak içi ikramlarda bir değişiklik olacak mı?

Sağlıklı ve güvenli seyahatler için pandemi sürecinde uçak içi ikram süreçlerini yeniledik. Detaylar için aşağıdaki sıkça sorulan soruları inceleyebilirsiniz.

Pandemi sürecinde uçakta ikram servisi yapılacak mıdır?

Yurt içi uçuşlarımızda ve 2 saate kadar olan yurt dışı uçuşlarımızda yalnızca su servisi yapılacaktır. 2 saat üzeri olan yurt dışı uçuşlarımızda ise Ikram servisimiz özel kutu/paket içerisinde sunulacaktır.

Pandemi sürecinde ikram konsepti neden değiştirildi?

Yolcularımız ve ekiplerimizin sağlığını maksimum düzeyde korumak ve kabin ekibi yolcu temasını minimuma indirmek amacıyla yeni bir ikram konseptine geçtik.

Pandemi sürecinde ikramlar ne şekilde üretiliyor?

İkramlarımız hijyenik mutfaklarda Sağlık Bakanlığımızın yayınlamış olduğu kriterler doğrultusunda tüm önlemler alınarak üretiliyor.

Pandemi sürecinde uçak içerisinde ikram servisi neden azalarak sadeleşti?

Kabin ekipleri ve yolcu temasının minimuma indirilmesi için ikram ürün çeşitliliğini azaltarak, sağlık ve hijyen adına tek kullanımlık ürünlere geçiş yaptık.

Pandemi sürecinde ikram servislerinde neden soğuk yemeğe geçildi?

İkramların ısıtılması esnasında ikramlarımıza ek bir temas olmaması ve sizlere daha sağlıklı bir seyahat sunabilmek adına bu süreç için soğuk ikram servisine geçtik.

Pandemi sürecinde ikram servislerinde içecekler neden sadeleştirildi?

İkram servisi esnasında en çok temasın oluştuğu noktalardan bir tanesi de yiyecek ve içecek seçeneklerinin yolcularımıza sorulduğu anlardır. Bu süreçte yolcularımız ve kabin ekiplerimizin sağlığını korumak amacıyla sadeleştirilmiş seçeneklerle tekli paketli içecek servisine geçiş yaptık.

Pandemi sürecinde yan koltukta oturan yolcu ile aynı anda yemek yiyebilir miyim?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyesi doğrultusunda aynı sırada oturan yolcularımızın maskelerini eş zamanlı çıkarmamaları gerekmektedir. Bu nedenle ikramlarımızın sırayla tüketilmesini rica ediyoruz.

Pandemi sürecinde uçak içerisinde yemek servisi nasıl yapılacak?

İkramlarımız kişiye özel paketli şekilde kabin ekiplerimiz tarafından en az temas ile tarafınıza servis edilecek.

Uçuşlarda sunulan çatal, bıçak, bardak tek kullanımlık mı?

İkram sırasında kullanılmakta olan bütün malzemelerimiz tek kullanımlık olup, ikramlar kutu ya da paket ile dağıtılmaktadır

Uçuşlarda çay ve kahve servisi olacak mı?

Çay ve kahve gibi sıcak içecek ikramlarımız pandemi süreci boyunca kaldırılmıştır.

Uçuşlarda alkol servisi devam ediyor mu?

Pandemi süreci boyunca Economy Class kabinde alkol servisimiz kaldırılmıştır.

Uçuşlarda alkol ikramı tek kullanımlık paketlerle mi yoksa ortak şişeden kullanımla mı olacak?

Pandemi süreci boyunca soft içeceklerde ve alkol yüklemelerinde tekli paketli ürünlere geçilmiştir.

Business Class için sunulan özel içecekler olacak mı?

Business Class yolcularımız için sunulan hoş geldin içeceği (limonata, portakal suyu vb.) Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında pandemic süreci boyunca kaldırılmıştır.

Uçuşlarda menu kartı sunumu devam edecek mi?

Uçuşlarımızda kabin ekibi ile yolcu arasındaki teması en aza indirmek amacıyla menu kartı dağıtımı pandemic süreci boyunca askıya alınmıştır.

Sunulan içecekler tek kullanılık mı yoksa eskisi gibi büyük ambalajdan bardaklara doldurularak mı olacak?

Uçuşlarımızda kabin ekibi ile yolcu arasındaki teması en aza indirmek amacıyla menü kartı dağıtımı pandemi süreci boyunca askıya alınmıştır.

Uçuş öncesinde özel yemek talebi yapılabilecek mi?

Kabin ekibi ve ikram temasını en aza indirmek amacıyla uçuşlarımızda sıcak yemek servisi durdurulmuş, tek tip ikram modeline geçilmiştir. Bu nedenle pandemi süreci boyunca özel yemek talepleri karşılanamayacaktır. Bu durum hem Economy hem Business Class yolcularımız için geçerlidir.

Business Class kabinde ikram tercihi yapılabilecek mi?

Kabin ekibi ve ikram temasını en aza indirmek amacıyla uçuşlarımızda sıcak yemek servisi durdurulmuş, tek tip ikram modeline geçilmiştir. Bu nedenle pandemi süreci boyunca özel yemek talepleri karşılanamayacaktır.

Sunulacak ikram içeriğinde neler olacak?

Pandemi dönemi boyunca Uluslararası uçuşlarda Business kabin yolcularımız için kutu konseptimizin içeriği: sandviç, 3 kase (meze, tatlı, salata), su ve içecek çeşitleridir. Ek olarak belirtmek isteriz ki, menü içerikleri yemek ve kahvaltı servisine göre farklılık gösterecektir. 5 -8 saat arası seferlerimizde ilave olarak kraker verilecektir.

İkramlarda Business ve Economy Class ayrımı olacak mı?

Business ve Economy Class yolcularımız için ikramlar farklı olacaktır.

İkramlar bir kutu veya ambalaj içinde mi verilecek?

İkram sırasında kullanılacak olan bütün malzemelerimiz tek kullanımlık olacak olup, ikramlar kutu ya da paket ile dağıtılacaktır.

Ekstra ikram olacak mı?

Menü içerikleri yemek ve kahvaltı servisine göre farklılık gösterecek olup, 5-8 saat arası seferlerimizde ilave olarak kraker verilecektir

Business CLass kabinde hizmet veren uçan şefler olacak mı?

Uçan şef hizmetimiz pandemi dönemi boyunca kaldırılmıştır.

Uçaklarda bebekler için mama bulunacak mı?

Pandemi dönemi boyunca uçuşlarımızda bebek maması bulunmayacaktır.

Bebekler için sıcak su temin edilebilecek mi?

Bebek yolcularımız için sıcak su temini sıcak içecek servislerinin kaldırılması nedeniyle sağlanamayacaktır.

UÇAKTAN İNİŞ

Pandemi döneminde uçaktan iniş süreci nasıl gerçekleşiyor?

Uçaktan iniş süreci kabin ekibinin yaptığı anonslarla 10’arlı sıralar halinde, aralarda 2’şer dakikalık bekleme süresiyle gerçekleştirilmektedir.

Pandemi sürecinde kalkış istasyonunda verilen kapı teslimi bagajlar (puset, tekerlekli sandalye) varışta aynı şekilde uçak kapısında teslim edilmeye devam edecek mi?

Körük içinde bekleyiş ve yoğunluk yaratmamak adına, bagajlar geliş katında bant başında elden teslim edilmektedir.

BAGAJ ALIM

Pandemi sürecinde bagaj teslimi sürecinde hangi önlemler alındı?

İstanbul Havalimanı’nda bagaj alım sürecinde fiziksel teması azaltmak amacı ile yerlere mesafe çizgileri yerleştirilmiştir.

Bagajlar alınır ve verilirken dezenfekte ediliyor mu? Detaylı bilgi

İstanbul Havalimanı’nda kontrol noktalarında bulunan X-Ray cihazları ve eşya sepetleri havalimanı işletmesi tarafından düzenli aralıklarla dezenfekte edilmektedir. Fakat bagaj teslimi ve alımında böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

UÇUŞ İPTALLERİ

Uçuşlarımız neden iptal ediliyor?

Siz değerli yolcularımızı sevdiklerine veya hayallerine güvenle kavuşturmak Türk Hava Yolları olarak birinci önceliğimiz. Bu nedenle uçuşlarımızın iptali sizler kadar bizleri de üzmektedir. Ne var ki uluslararası görüşmeler, sivil havacılık otoritelerinin kararları veya sağlık otoritelerinin görüşleri çerçevesinde uçuş izinlerinin iptal edilmesi uçuşlarımızın da kısıtlanmasına veya iptaline neden olmaktadır. Yaşanan bu aksaklıklardan sizlerin asgari düzeyde etkilenmesi için tüm ekiplerimiz gece gündüz çalışmaktadır.

Uçuş yasakları ne zaman kalkacak?

Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları yönetimi olarak bizler uçuş yasaklarının kaldırılması yönünde yoğun bir çaba sarf etmekteyiz. Bununla birlikte çok sayıda paydaşı ve etkeni bulunan bu konuda şu safhada siz değerli yolcularımıza bir tarih vermemiz mümkün görünmemektedir.

Varolan uçuşların güncelliği nedir? Covid-19 sebebiyle iptaller devam ediyor mu?

Halihazırda satışa açık olan tüm uçuşlarımızın gerçekleşmesi hedeflenmekte ve ekiplerimiz tüm planlarını bu doğrultuda yapmaktadır. Diğer yandan uçuşlarımızda uluslararası görüşmelerin neticeleri olarak zaman zaman iptaller gerçekleşebilmektedir. Bu iptallerden asgari düzeyde etkilenmeniz için iade ve değişikliklerde ilave haklar tanınmıştır.

Satışa sunulan uçuşlar kesin olarak gerçekleşecek mi? Bilet aldığımız uçuşlar da iptal olabilir mi?

Halihazırda satışa açık olan tüm uçuşlarımızın gerçekleşmesi hedeflenmekte ve ekiplerimiz tüm planlarını bu doğrultuda yapmaktadır. Diğer yandan uçuşlarımızda uluslararası görüşmelerin neticeleri olarak zaman zaman iptaller gerçekleşebilmektedir. Bu iptallerden asgari düzeyde etkilenmeniz için iade ve değişikliklerde ilave haklar tanınmıştır.

Dış hat ucuşlar hangi ülkelere ne zaman yapılacak?

Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları yönetiminin dahil olduğu uluslararası görüşmeler neticesinde uçuş planlarımız sürekli olarak güncellemektedir. Güncel uçuş planlarımıza bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

İADE SÜRECİ

Seferim pandemi nedeniyle iptal edildi ve iade talebinde bulundum. İade ücreti ne zaman hesabıma yatacak?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün kararı ile iç hat uçuşlarımızdaki iadeler uçuş operasyonlarının tekrar başlamasından 60 gün sonra yapılabilecektir. Bu nedenle bu kapsamdaki tüm iadeler Ağustos ayı itibari ile yapılacaktır.

ÜLKE KISITLAMALARI

Gitmek istediğimiz ülkede karantina önlemi ya da başka bir kısıtlama var mı?

Karantina önlemleri ve seyahat kısıtlamaları her bir ülkenin resmi makamlarınca belirlenmekte olup sıkça güncellenmektedir. En güncel bilgiye ulaşmak için Uluslararası Sivil Havacılık Birliği IATA’nın Travel Centre sayfasını ziyaret etmenizi öneririz.

Almanya’da ikamet eden tüm vatandaşlar negatif Covid-19 test sonucu gösterdiklerinde karantinadan muaf tutulmakta mıdır? Tutuluyorlarsa bu testi Almanya’da mı Türkiye’de mi yaptırmaları gerekmektedir?

Almanya’da ikamet eden tüm yolcularımız için negatif test sonucu gösterildikten sonra karantinadan muaf tutulmaktadırlar. Testin Türkiye’de ya da Almanya’da yaptırılması mümkündür. Her iki şekilde de Almanya’da bağlı bulundugunuz sağlık dairesine (Gesundheitsamt) bilgi verilmesi gerekmektedir.

Almanya’a ikamet eden tüm vatandaşlar için Türkiye’de yapılan testin geçerlilik süresi ne kadardır? Test aynı zamanda Almanya’da da yaptırılabilir mi?

Türkiye’de yapılırsa, test sonucunun Almanya’ya bildirilmesi süresi (Türkiye’deki testin yapıldığı andan itibaren) 48 saati geçmemelidir. Test Almanya’da da yaptırılabilir. Almanya’da yapılacak ise, sonucun bildirilmesi beklenirken yolcunun karantina altında ikamet adreslerinde) kalması gerekecektir. Daha güncel bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bilal Ekşi, attığı tweet’te şu ifadeleri kullandı:

https://twitter.com/BilalEksiTHY/status/1281223241210699776

Exit mobile version