Uçaklar full, turizm araçları ise yüzde 50 kapasite çalışmaya devam ediyor

Last Updated on 27 Temmuz 2020 by Yaşar Çelik

Turizm Seyahat Acentalarının en önemli sorunlarından, Turizm Taşımacılığı ve Turizm Seyahat Acentalarının otellerden kalan avans alacakları ile ilgili SAYD – Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Genel Sekreteri Mehmet Gem, bir açıklama yaptı.

Gem açıklamasında; durumun bu şekilde devam etmesi halinde birçok seyahat acentamızın iflaslarla karşı karşıya kalacağı aşikârdır. Kültür ve Turizm Bakanı ve yetkililerinin sektörün her iki sorununa el atması, Taşıma ile ilgili İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı, Otellerde kalan avanslar ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın yapacağı düzenleme ile iadelerin mümkün kılınarak, mevcut alacakların geri ödemesi için düzenleme yapılması gerekmektedir” dedi.

SAYD – Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Genel Sekreteri Mehmet Gem’in açıklamasının tamamı:

ŞEHİRLER ARASI YOLCU TAŞIMACILIĞINDA YÜZDE 50 YOLCU KABUL UYGULAMASI YÜRÜRLÜKTE

“İçişleri Bakanlığımızın korona virüs salgının başladığı dönemde virüsün hızını kontrol altında tutma amacıyla almış olduğu birtakım kararların geçen zaman içinde değişikliklere uğradığını hepimiz biliyoruz.

Normal sürece geçiş döneminde alınan bir kararla tüm şehir içi çalışan toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimat yürürlükten kaldırılmış olmasına rağmen şehirlerarası yolcu taşımacılığında uygulamanın herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

UÇAKLAR FULL KAPASİTE ÇALIŞIRKEN TURİZM TAŞIMACILIĞI YAPAN ARAÇLARDA YÜZDE 50 KAPASİTE İLE TURİST TAŞIMA DEVAM EDİYOR

Keza yine aynı süreçte Sivil Havacılık tarafından getirilen kararlar ile uçakların yüzde yüz kapasite ile yolcu taşıyabilme imkânı sağlanmıştır. Kısaca şehir içi yolcu taşımacılığı, ulusal ve uluslararası hava taşımacılığı kurallarında getirilen birçok esnekliğe rağmen şehirlerarası yolcu taşıma yönetmeliğine tabi tutulan turizm taşımacılığında kararlar esnetilmemiş ve %50 kapasite ile yerli, yabancı turist taşıma zorunluluğu devam etmiştir.

Hal böyleyken yurt dışından veya yurt içinde sosyal mesafe kurallarından uzak uçuş gerçekleştiren, şehir içinde dolu araçlarla seyahat eden yerli, yabancı turistlerin transferleri ve günübirlik veya günaşırı turlarının hala hazırda eski sistem yarı kapasiteyle devam ettirmeleri pandemi sürecinde durma noktasına gelmiş işleri nedeniyle ciddi maddi sıkıntıda olan seyahat acentalarımıza ek maliyetler getirmektedir.

Söz konusu insan sağlığıyken kuralların hem hava taşımacılığında hem şehir içi taşımacılığında ve hem de şehirlerarası taşımacılıkta aynı olması gerekirken taşımacılık yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle bir kesime dolu kapasiteyle yolcu taşıma hakkı tanınırken diğer bir kesim olan seyahat acentalarına bu hakkın tanınmamasının mantığı anlaşılamamaktadır.

Turizm Taşımacılığında kısıtlamaya gidilmesi, zaten kendini toparlamakta ve ayakta durmakta zorluk çeken Acentalar için ciddi sıkıntı yaratmaktadır. Hemen hemen her yerde uygulanan tam kapasite kullanımlı yolcu taşıma kuralının turizm taşımacılığında da kullanılması zorunluluk arz etmektedir.

İÇİŞLERİ VE SAĞLIK BAKANINDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Bu çelişkili uygulamanın gerek İçişleri bakanlığı gerekse Sağlık Bakanlığının gözünden kaçmış olabileceğini düşünmekteyiz. Yukarıda izah edildiği üzere turizm taşımacılığında uygulanan yarı kapasite uygulamasının düzeltilmesi için ilgili bakanlık kurum ve kuruluşları tarafından tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz.

Acentaların otellerden kalan avans alacakları hala ödenmiyor

Diğer konu ise, otellere ön ödeme adı altında verilmiş nakit ve çek avanslardır. Özellikle incoming ve kültür turu yapan acentalar tarafından sezon öncesinden otellere verilen bu avanslar bugüne kadar oteller tarafından geri iade edilmemesi nedeniyle seyahat acentalarımız ciddi mali sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır.

Hala hazırda müşterilerine iade yapmakta zorlanan seyahat acentalarımızın otellerden geri alamadıkları avanslardan dolayı hem müşterilerine karşı ve hem de diğer partnerlerine karşı sorumluluklarını yerine getirememektedir.

Durumun bu şekilde devam etmesi halinde birçok seyahat acentamızın iflaslarla karşı karşıya kalacağı aşikârdır.

Kültür ve Turizm Bakanı ve yetkililerinin sektörün her iki sorununa el atması, taşıma ile ilgili İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı, otellerde kalan avanslar ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın yapacağı düzenleme ile iadelerin mümkün kılınarak, mevcut alacakların geri ödemesi için düzenleme yapılması gerekmektedir.