Karantina döneminde Botticelli’den Da Vinci’ye: ‘Sanata Yolculuk’

Piri, dünyaca ünlü sanat eserlerini keşfetmeye çıkarıyor.

Last Updated on 13 Ağustos 2020 by Yaşar Çelik

Türkiye’nin ilk mobil seyahat uygulaması Piri, evlere kapandığımız karantina döneminde ‘Sanata Yolculuk’ isimli ücretsiz bir seri başlattı.

Sanatseverleri ücretsiz ve dijital bir sanat yolculuğuna çıkaran ve her hafta sanat tarihinin en önemli eserlerinin sesli hikayesini sunan Piri’nin içerikleri arasında Botticelli’nin İlkbahar tablosu, Gustav Klimt’in Öpücük’ü, Da Vinci’nin Son Akşam Yemeği de bulunuyor.

İnsanlığın binlerce yıldır yaşadığı olaylar, gelenek ve görenekler, yaşam biçimleri kısacası kültürü günümüze kadar sanat eserleri aracılığıyla taşındı. Sanatın birey ve toplum üzerindeki birleştirici ve iyileştirici etkisinin önemi son dönemde daha da iyi anlaşıldı. Kullanıcılarına uygulama üzerinden müzeleri, şehirleri, farklı kültürleri keşfetme fırsatı sunan Piri ekibi, bu serinin amacını sanata merak ve heyecan duyanları sanatın birleştirici ve iyileştirici etkisiyle buluşturmak, sanatı sevdirmek, keşfetmenin sınırlarını kaldırmak şeklinde tanımlıyor. Her hafta cuma günleri dünyaca ünlü sanat 1 sanat eserinin hikayesi Piri üzerinden sesli yayınlanıyor.

Uygulamada, bugüne kadar Botticelli’den İlkbahar, Raffaello’dan Atina Okulu, Klimt’den The Kiss, Velazquez’den Nedimeler, da Vinci’den Son Akşam Yemeği ve Mona Lisa, Van Gogh’dan Yıldızlı Gece, Rembrandt’dan Gece Devriyesi, Munch’dan Çığlık, Picasso’dan Guernica, Vermeer’den İnci Küpeli Kız, Gentile Bellini’den Fatih ve Şehzadesi, Dali’den Belleğin Azmi, Osman Hamdi Bey’den Kaplumbağa Terbiyecisi, Monet’den Nilüferler, Kahlo’dan İki Frida, Michelangelo’dan Adem’in Yaratılışı, van Eyck’dan Arnolfini’nin Evlenmesi eserlerinin sesli hikayesi ücretsiz yayınlandı.

İşte Piri ile keşfedebileceğiniz o sanat eserlerinden bazıları;

İlkbahar, Botticelli: Botticelli’nin sanat dünyasında çok konuşulan müthiş eseri “La Primavera” yani İlkbahar. Peki bu eserin adı neden ilkbahar? Figürler neyi temsil ediyor? Bu tablonun düğünle ne ilgisi var? Botticelli’nin bu eserde, 170 farklı türden 500’ü aşkın çiçek resmettiği doğru mu? Tüm bu soruların cevabının ele alındığı eser Piri kullanıcılarından büyük ilgi topladı.

Atina Okulu, Raffaello: Atina Okulu, Raffaello tarafından 16.yy’da yapılıyor ve şu an Vatikan’daki saraylardan birinde yer alıyor. Rönesans’ın kalabalık resimlerinden biri olan eserde antik dönemin ve ilkçağın en önemli düşünür ve matematikçileri yer alıyor. Felsefe ve matematiğin iç içe olduğu bu eserde soyut ve somut öğeler birbirini besliyor.

Öpücük, Gustav Klimt: Avrupa sanatının en çok kopyalanan resimlerinden biri olan bugün bilinen adı ile ‘The Kiss’ yani ‘Öpücük’ ya da ‘Öpüş’. Klimt bir mektubunda bu eserinden ‘Aşıklar’ diye de bahsediyor.

Nedimeler, Velazquez: Bu eser, sanat tarihinin en çok analiz edilen resimlerinden biri. 1656’da İspanyol ressam Diego Velazquez tarafından yapılan eserin sırları hala çözülemedi. Velazquez’in ustalık eseri kabul edilen Nedimeler’i çözülemeyen sırları keşfetmek için eseri Piri’den ücretsiz bir şekilde dinleyebilirsiniz.

Son Akşam Yemeği, Da Vinci: ‘Son Akşam Yemeği’ yüzyıllardır bir müzenin değil, Milano’daki bir manastırın yemekhane duvarını süslüyor. Konusu Avrupa resim sanatının belki de en çok işlenen konularından biri olan; Hz. İsa ve 12 havarisinin birlikte yediği son yemek. Ancak bu klasik konu, Leonardo’nun ellerinde öyle güzel şekillenmiş ki… Son Akşam Yemeği bugün dünyanın en bilinen eserleri arasında yerini almış durumda.