Last Updated on 17 Ağustos 2020 by Yaşar Çelik
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’da Demre’ye bağlı Üçağız Mahallesinde yaklaşık 13 hektarlık denizalanı ve iskele ile Alanya’da Aydap mevkiinde kadınlar plajı olarak işletilen günübirlik tesisin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 yıllığına MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’ne kiralanmasını TBMM gündemine taşıdı.
Budak, “Muğla’dan sonra Antalya’nın en gözde kıyı alanlarını rant sahillerine dönüştürmeye başladılar. Üstelik de bunu vakıf görünümü altında kurdukları şirket aracılığıyla yapıyorlar. Bu sayede Sayıştay denetiminden de kurtuluyorlar” dedi.
Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Muğla Valiliği kontrolündeki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından kurulan MUÇEV Turizm Ticaret Limitet Şirketi Türkiye’nin en güzel kıyılarını adeta teslim almıştır. Her ne kadar iki kamu kurumunun ortaklaşa oluşturduğu bir vakıf görüntüsü taşısa da özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş bir şirkettir ve Muğla kıyılarındaki dikkat çekici pek çok yer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından MUÇEV’e kiralanmıştır. Aynı şekilde Edirne’deki 11 kıyı alanını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının oluruyla işletmeye başlamıştır.
Anlaşılan şimdi de sıra Antalya’ya gelmiş olmalı ki Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Demre’ye bağlı Üçağız Mahallesinde yaklaşık 13 hektarlık denizalanı ve iskelenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 Temmuz 2020 itibariyle 10 yıllığına MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’ne kiralandığı ortaya çıktı.
ALANYA DA NASİBİNİ ALDI
Bunun yanı sıra Alanya’da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce Aydap mevkiinde kadınlar plajı olarak işletilen günübirlik tesisin dolan kiralama süresi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca aynı amaçla kullanılmak üzere yeniden uzatma istenmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının söz konusu tesisi MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’ne 7 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan sözleşme ile 10 yıllığına kiraladığı ve ilgili şirkete yer tesliminin yapıldığı belirtiliyor.
YEREL YÖNETİMLERDE MUHALEFET VAR
İşin en dikkat çekici yanı MUÇEV daha çok muhalefetin yerel yönetimleri kazandığı yerlerdeki kıyıları ele geçirmeye başlamış durumda. Üstelik MUÇEV eliyle yürütülen işler, yasal sorumlusu Bakanlık ve Valilik tarafından yürütülse, yapılan her işin yasalara uygunluğunun, gelir ve giderlerin her bir kuruşunun hesabının Sayıştay denetiminden geçmesi gerekecek. Oysa şimdi özel bir şirket en güzel kıyıların işletmesini istediği gibi yapıyor ve ne yaptığını kimse bilmiyor. Türkiye’yi şirket gibi yöneteceğiz dedikleri tam da bu olsa gerek.
YAĞMALANMADIK BİR KARIŞ ALAN KALMADI
Kültür ve Turizm Bakanlığı Belek ve Kadriye’deki günübirlik alanları halktan alıp otel rantına teslim etti. Aynı şekilde Manavgat Ulualan’da da golf otellerine en güzel, el değmemiş yerler tahsis ediliyor. Bunlar yetmezmiş gibi şimdi bir de MUÇEV devreye girdi. Antalya’da yağmalanmadık bir karış alan bile kalmadı.”
Budak, önergede şu sorulara yer verdi:
“MUÇEV Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu kimlerden oluşmaktadır? MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’nin yöneticileri kimlerdir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Demre ve Alanya’da bahse konu alanları MUÇEV Turizm Ltd. Şti.’ne hangi çerçevede ve hangi bedel altında kiralamıştır? Kiralama işlemi hangi usul ile yapılmıştır? Kiralama işlemleri öncesinde ilan/duyuru yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi kanallarda yayımlanmıştır? MUÇEV Turizm Ltd. Şti. söz konusu alanların işletmesini doğrudan kendisini mi yapacaktır yoksa alt işletmeciye mi verecektir? Kamu kurumları tarafından oluşturulan bir vakıf şirketi olan MUÇEV Turizm Ltd. Şti.’nin kıyılarda yaptığı iş ve işlemlerin denetimini hangi kurum ya da kuruluşlar yapmaktadır? Bakanlığınızın bu konuda yaptığı bir denetim var mıdır?”