17 Eylül Bloomberg HT canlı yayınında konuşan Bağlıkaya, seyahat acentası olmadan turizmin olamayacağını vurgularken, neredeyse 2021 yılını göremediğini ve Turizm Bakanlığından yardım istediklerini kaydetti.
17 Eylül Bloomberg HT canlı yayınına katılan TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya Seyahat acentaları ülkemizde turizm adına üretilen ne varsa bu ürünlerin tamamını yerli ve milli dağıtım ağıdır şeklinde konuşmasına başlarken, sözlerine “ülkeye gelen her turistin altında bir seyahat acentasının emeği vardır” şeklinde devam etti.
Seyahat acentaları can çekişiyor
Bağlıkaya, turizmin 2021 yılında da önemli bir sektör olup, döviz ve cari açığın kapatılmasına önemli bir rol oynayacaksa, seyahat acentalarının korunup kollanması gerektiğini belirtti. Turizm sektörünün zor günlerden geçtiği ifade eden Bağlıkaya, seyahat acentalarının çok zor durumda olup neredeyse can çekiştiğini vurguladı. Bağlıkaya “10 bine yakın küçük ve orta ölçekli seyahat acentasının ayakta kalması için müracaat etmediğimiz merci kalmadı. Bugüne kadar seyahat acentaları nezninde elde ettiğimiz tek ayrıcalıklı yardım Bakanlık üzerinden alınma şartı olan 50 bin liralık kredi ödeneği oldu” ifadelerine yer verdi. Seyahat acentalarının 2021 yılını dahi göremediklerini dile getiren Bağlıkaya “belli miktarlarda belli bir süreyi geçirebilecekleri kaynağın hibe olarak aktarılmasında çok büyük katkı payı var” dedi.
Zenginleşmek değil, yaşamak istiyorlar
Bağlıkaya, sektörde istihdam anlamında çok önemli kayıplar yaşamak üzere olduklarını, kişilerin sektör değiştirip bir daha bu sektöre geri dönmediğini kaydetti. Seyahat acentacılığın da yetişmiş elemanların sektörü terk etmesi halinde, uzun zaman yerine getirilemeyecek kayıplar oluştuğunun altını çizdi. Bağlıkaya, “hiç kimse zenginleşmek için bir şey istemiyor. Yaşamak için bir şeyler istiyor. Dolayısıyla yetkililerin sesimizi duyacağını ümit ediyorum. 4 -5 milyon kişinin ekmek parasıyla ilgili konuşuyoruz” şeklinde konuştu.
“Biz yaşayacağız ki sektör yaşasın”
Bağlıkaya, irili ufaklı seyahat acentalarının yurt dışından turist getirdiğini belirtti. Seyahat acentaları ve tur operatörlerine sektörel bazda pazarlama desteği verilmesi gerektiğini söyleyen Bağlıkaya, uygun bulunan 4-5 tur operatörüne değil herkese verilmesi gerektiğini dile getirdi. Bağlıkaya, iş çapına göre belli bir oran tespit edilip, Turizm Bakanlığının bununla ilgili bir çalışma yapabileceğini, böyle bir destek verileceğini ifade etti. Bağlıkaya “biz yaşayacağız ki sektör yaşasın, biz rekabete hazır olacağız ki yeni düzende pazar payımızı kaybetmeyelim” dedi.
Dünya’da Turizm sektöründe değişim yaşanıyor
Kovid-19 sonrası süreçte uluslararası turizmde rekabetin bugün olduğundan çok daha keskin bir şekilde kendini göstermesini beklediklerini söyleyen Bağlıkaya, şu ifadelerle konuştu:
“İspanya, Yunanistan, İtalya gibi rakip olduğumuz birçok ülke 2020 yılında turizmde dip seviyeleri görmüş durumda. Önümüzdeki süreçte bu ülkelerin Pazar paylarını geri kazanmak için rekabeti arttıracak bir yaklaşım içinde olmalarını bekliyoruz. Bununla birlikte dengelerin tamamen değiştiği bir ortamda henüz dünya turizminde söz sahibi olmamış ülkelerin de rekabetçi bir şekilde pazara gireceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Türkiye’yi Uluslararası alanda çok keskin olacağı bir süreç bekliyor. Bu dönemde ülkemizi öne çıkaracak çalışmalara odaklanmamız lazım. Dünya genelinde turizm sektöründe yaşanan değişim ve dönüşüme ayak uydurmamız büyük önem taşıyor. Müsaade ederseniz rekabete hazır olması gereken en önemli unsurun da seyahat acentaları olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Pazarlama ayağı seyahat acentaları tur operatörleridir”.
Yunanistan ve İtalya’ya Türkiye kadar rağbet yok
Temmuz ve ağustos ayında bölgesinde kayda değer yolcu alan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bağlıkaya, Yunanistan ve İtalya’ya Türkiye kadar rağbet olmadığını, ama bununda yeterli olmadığının altını çizdi. Bağlıkaya, Türkiye’nin turizm kapasitesi yüksek olduğunu kaydetti. Temmuz ve Ağustos aylarında otellerin yüzde 30- 35 ‘inin açık olduğunu söyleyen Bağlıkaya, kıyı bölgelerinde belli bir doluluk yakalandığını dile getirdi. Bağlıkaya, sezonun özellikle Rusya, İngiltere ve Ukrayna pazarında Kasım sonuna kadar uzama ihtimalinin olduğuna değindi. İç turizm için de Bağlıkaya “yaşanacak hareketin maksimum yüzde 20’si 25’i gerçekleşmiştir ve bu şekilde de devam edeceğini düşünüyorum” şeklinde ifadelere yer verdi.
Aşı ve tedavi çok önemli
Kovid-19’dan zarar gören tüm sektörler için öngörüde bulunmanın zor bir süreç olup gelişmelere bağlı olduğunu söyleyen, Bağlıkaya ancak aşı ve tedavi varsa toparlanma sürecimiz kısa olacaktır. Bağlıkaya, böyle bir gelişme olmadığı için tahminlerden öteye geçilemediğini söyledi. Beklentinin yılın başında işin çözülmesi olduğunu söyleyen Bağlıkaya, ayrıca Nisan ve Mayıs ayların danormalleşmeye başlayacağını düşünüldüğünü vurguladı.
2021 yine daha önceki seneler gibi olmayacaktır. 2021’e hazır olacağız gelişmelerle ilgili pozitif bir şey olursa zinde ve hazırlıklı işimizin başında olmamız gerekiyor.