Last Updated on 23 Eylül 2020 by Yaşar Çelik
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İtalya’dan ülkemize iadesi sağlanan 1800 yıllık “Lidya Yazıtı” Ankara’ya ulaştığını duyurdu.
Manisa’nın Demirci ilçesinde yer alan Sidas Antik Kenti’nden 1990’lı yıllarda çalınarak İtalya’ya götürülen Lidyalılara ait 1800 yıllık antik taş adak yazıtı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çabalarıyla 23 yıl sonra yeniden Türkiye’ye getirildi.
Roma’dan İstanbul Havalimanı’na özel sandık içerisinde uçağın kargo bölümünde getirilen yazıt, sabah uçakla Ankara’ya gönderildi.
Yoğun çalışmalar neticesinde ait olduğu topraklara geri getirilen kültür varlığı, bugün düzenlenecek tanıtım töreninin ardından Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyarete açılacağı bakanlığın Instagram sayfası üzerinden şöyle duyuruldu:
NELER OLMUŞTU?
İtalyan kültür polisi tarafından 1997 yılında bir antika tüccarına yapılan baskında ele geçirilen yazıtın kökeninin Türkiye olup olmadığının teyidi için durum Türk İnterpol birimine iletildi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan incelemeler sonucunda eserin daha önce Prof. Dr. Hasan Malay tarafından 1987 yılında yayınlandığı ve Manisa’da bulunan Apollon Aksyros Tapınağı’ndan çalındığı tespit edildi. Ancak bu hırsızlık olayı ile ilgili bir delil bulunamadığından İtalya’daki soruşturma sonuçsuz kaldı. Aradan geçen 23 yıllık süreçte karşılıklı davalar ve Türkiye’nin sunduğu deliller sonucu eserin Türkiye’ye iade edilmesine karar verildi.
Antik dönemlerde insanlar bir arzularını ya da işledikleri günahlardan kurtulmak için tapınaklara kurbanlar, hediyeler sunar ve herkesin görmesi ve ibret alması için de taşlara günahlarını, dileklerini yazardı. Söz konusu Lidyalılara ait 1800 yıllık antik taşın bir tür itiraf yazıtı olduğu biliniyor.