Site icon Turizm Günlüğü

Bodrum’da dört mevsimlik gezi rehberi

Rus Tur Operatörleri Bodrum

Karya Krallığı’nın Halikarnasos’u, günümüzün Bodrum’u, Ege ile Akdeniz arasında yer alan Muğla’da, tarihi bir yarımada.

Bodrum’a ne zaman gidilmeli?

Bayram tatillerinde milyonu aşan nüfusla her yaz rekora koşan Bodrum’un dört mevsimi de birbirinden güzel. Genellikle yaz aylarında tercih edilen Bodrum, sonbaharda bir başka oluyor. Sonbaharda da denize girmenin mümkün olduğu Bodrum’da deniz ılık olurken hava birazcık daha serin oluyor. İlkbaharda doğanın uyanmasıyla Bodrum’un doğa güzelliklerini görmek ve denize girmek için gün saymaya başlamakta ayrı bir zevk. Kışın eşsiz mandalina, portakal, limon ve bergamot bahçelerinde gezip, köy meydanlarında narenciye satan teyzeleri görmek oldukça mümkün.

Aman dikkat kışın Bodrum eksi dereceleri görmek mümkün, o zamanlarda herkesin aklında “keşke kar yağsa da hava kırılsa” umudu geçiyor ama genellikle dolu yağıyor. Havalar çok soğuk olduğunda nereye giderseniz gidin odun sobasının yanında oturup ellerini ısıtan kişileri görmek mümkün. Bu nedenle kışın Bodrum’a gitmeden önce mutlaka hava durumunu kontrol edin.

Konaklama ve Ulaşım

Türkiye’nin birçok noktasından Milas-Bodrum Havaalanına uçuş bulmak mümkün. Küçük bir havaalanı karşılayacak sizi. Ardından ulaşım için dilerseniz araba kiralayabilir ya da Muğla Büyükşehir Belediyesine ait MUTTAŞ ile Havaş arasında bir tercih yapabilirsiniz. Bizim tercihimiz ehliyetiniz varsa mutlaka araba kiralamanız yönünde. Çünkü Bodrum’da semtler ve gezeceğiniz yerler birbirinden bir hayli uzak, taksi fiyatları da ateş pahası.

Denizi güzel bir yerde konaklamak her zaman daha iyidir, bu nedenle Bodrum merkezin konaklama için iyi olduğunu söyleyemem, ama ulaşım benim için daha önemli diyorsanız o zaman kesinlikle merkezde kalmalısınız.

Çünkü Bodrum’da semtler arası ulaşım pek iyi değil, semt değiştirecekseniz Bodrum merkez sizin her zaman aktarma yeriniz olacaktır. Semtler arası dolmuşlar sadece Turgutreis ile Gölköy istikametinde; yol üzerinde Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan’a da uğruyorlar. Kısaca dolmuşların merkez noktası Bodrum otogarı, Gündoğan’dan Ortakent’e gitmek istiyorsanız, önce Bodrum’a gidip oradan Ortakent dolmuşuna binmeniz lazım, hatta gerekli durumlarda şehir içi dolmuşlarını kullanmak mümkün. Bodrum dolmuşlarının saatlerini https://www.mugla.bel.tr/otobussefersaatleri/ sitesinden öğrenebilirsiniz. Muğla ilindeki dolmuşlarda artık elden para alınmıyor, kentkartınız yoksa kredi kartınızın temassız özelliğinden ödeme yapmak mümkün.

Konaklama açısından her bütçeye göre otel, pansiyon ya da kiralık evler bulunmakta. Yaz tatilini uzun süreli Bodrum’da geçirmek isteyenler genelde aylık ev kiralıyorlar.

 

Bodrum hakkında genel bilgiler

Muğla’nın 13 ilçesinden birisi olan Bodrum, günümüzde önemli bir turizm merkezi. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da turizm açısından bilinen Bodrum’un mandalinasının önemini unutmamak gerek. Bodrum mandalinasından üretilen lokumları tadıp ve mahallelerinin adını verilen çeşit çeşit kolonyalarını koklamadan oradan ayrılmayın.

Bodrum’un tarihi antik çağlara kadar uzanıyor, ama bizce Bodrum’un tarihi Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın, Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’a sürgünü ile başlıyor.

 

Akıllarını Bodrum’da bırakıp gittiler

Akıllarını Bodrum’da bırakıp gittiler

Torba Kavşağı’nı geçip Yokuşbaşı’na geldiğiniz de sizi bu yazı karşılıyor. Ardından Bodrum’un eşsiz manzarası ile Bodrum Kalesi’ni göreceksiniz.

Görülmesi gereken yerler

 

Zeki Müren müzesi

Sanat Güneşi’nin evi Kumbahçe’de bulunuyor. Sanatçının evi iki katlı olup, ön ve arka tarafta bahçe bulunmakta. Sanatçı sağlığında, evin yalnızca alt katını kullandığından; Kültür Bakanlığı yetkilileri gerçeğine sadık kalarak, alt katı sanatçının yaşadığı şekliyle dekore edip üst kata müze görünümü vermiş. Giriş ücreti 10 lira olan müzeyi, yazları 08:30 – 19:00 kışın ise 08:30 – 17:30 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

Müze ziyaretinizden sonra Kumbahçe meydanından yürüyerek, Bodrum Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

 

Bodrum Kalesi

İnşası sırasında, Dünya’nın 7. Harikası olan Halikarnas Mozolesi’nin taşları kullanılan, Kale bugün Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmakta. Müze koleksiyonlarında bulunan eserler Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi’nde sergilenmekte. Ayrıca, geniş bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık mekanlarda da eserler sergilenirken tavus kuşlarına da ev sahipliği yapmakta. Müze 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda “Özel Övgü” ödülünü almış.

Ziyaret hakkında bilgi edinmek için https://muze.gov.tr/muzedetay?SectionId=BSA01&DistId=MRK sayfasına bakabilirsiniz.

Kale ziyaretinizi bitirdikten sonra, dilerseniz Bodrum Belediyesi’nin kafesinde oturup dinlenirken, çarşıda el yapımı Bodrum sandaletlerine bakıp hediyelik dükkanlarına bakabilirsiniz. Ama bizce mutlaka Bodrum’a özgü mandalina olan satsuma dondurmasını tadın. Dilerseniz denizi solunuza alarak Marina’ya doğru yürüyüş yapabilirsiniz.

 

Bodrum Deniz Müzesi
Hazır Bodrum merkezdeyken uğramanız gereken bir diğer müze.

#TGilekeşfet önerisi:  İşte Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müze ve örenyerleri…

 

Halikarnas Mozolesi

Dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilen Mozole’nin en önemli parçaları British Museum’da sergilenmekteyken Bodrum’da kalıntıları bulunmakta. Ama bu haliyle bile her yıl binlerce turist burayı ziyarete geliyor.

Rivayete göre, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı İngiltere’ye Mozele’yi geri vermelerini rica eden bir mektup yazar, aldığı cevap ise “siz merak etmeyin, Mozole’nin olduğu salonu Bodrum mavisine boyadık” olur.

Ziyaret saatleri için: http://dosim.kulturturizm.gov.tr/muze/63

 

Antik Tiyatro

Bodrum’da gerçekleştirilen pek çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
Ziyaret saatleri için: https://mugla.ktb.gov.tr/TR-177903/bodrum-antik-tiyatro.html

Denize girmek için mükemmel yerler

 

Karaincir -Akyarlar

Denizin dibinin ayna gibi görüldüğü bir yer Akyarlar, buz gibi denize girip serinlemek isteyenler için muhteşem bir koy.

 

Cennet Koyu- Göltürkbükü

Adı gibi cennet olan bir koy; araba ile gidebileceğiniz bu koya genelde tekneler demir atıyor. Ormanlık alanın içinde olan bu koyda, restoran kafe ya da plaj yok. Sadece siz ve deniz.

 

Küçükbük- Gündoğan

Küçükbük Bodrum’un en küçük koylarından. Restoran ve özel plajların olduğu koyda, halk plajı da var. Dolmuşla da ulaşımın olduğu Küçükbük’e gitmek için Gündoğan garajından yazın yarım saatte bir olan dolmuşlara binmek mümkün.

Ortakent, Bitez, Yalıkavak, Torba ve Güvercinlik’de de özel ve halk plajlarının keyfini çıkarabilirsiniz. Hatta arabanızla gezerken beğendiğiniz herhangi bir yerde denize girmek bile mümkün.

Gümüşlük; denize girmek için muhteşem yerlerden biri, ama oradaki en büyük keyif Tavşan Adası’na yürümek.

Bahsettiğimiz koylardaki balık restoranlarına gidip, Ege Denizi’nin muhteşem balıklarını yerken, Bodrum’un meşhur kabak çiçeği dolmasını ve bamya kızartmasını tatmanızı tavsiye ederiz. Deniz börülcesi, turp otu, kazayağı ya da şevketi bostan gibi Ege’nin lezzetli otlarını da mutlaka deneyin.

#TGilekeşfet önerimiz: İşte Türkiye’nin en temiz 20 plajı

“Mavi tur olmadan Bodrum’a gelmiş sayılmam”

Mavi Yolculuk, Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat ve Sabahattin Eyüboğlu tarafından literatüre kazandırıldığı kabul ediliyor. İsmin kaynağı, Azra Erhat’ın 1957’de yayınlanan aynı adlı kitabından geliyor.

Genellikle 5 ila 15 gün arasında güren mavi tur için, yeterli zamanınız yoksa günübirlik turları da denemenizi tavsiye ederiz.

Mavi tura katıldığınız zaman programınızda Mazı, Çökertme ve Kissebükü’nün olduğuna emin olun.

 

“Kendi balığımı tutmak istiyorum”

Sizde denizden babam çıksa yerim tayfasındaysanız, kendi balığınızı tutmak istiyorsanız ve bunlardan en önemlisi balık avlama sezonunda Bodrum’daysanız bu mümkün. Balıkçılarla küçük bir ücret karşılığında anlaşabilirsiniz.

 

“Zeytin olmadan olmaz”

Sonbahar’da yerel halkla birlikte zeytin topladıktan sonra, yağhanelere gidip sıkım yapabilirsiniz. Yeşil altın zeytin yağının kokusu ise muhteşem.

Exit mobile version