Site icon Turizm Günlüğü

Otellerdeki yeni tasarım anlayışı Mimar Doğan Mete’ye sorduk

DM Mimarlık Kurucusu Mimar Doğan Mete

DM Mimarlık Kurucusu Mimar Doğan Mete

21. yüzyılın ışık hızı değişimlerine ayak uyduran trendler otelcilik sektöründe de konaklama alışkanlıklarımızı değiştirmeye odaklı. Peki bu trendleri yaratanlar kimler? Otellerdeki yeni tasarım anlayışı ve geleceğin otel odalarını DM Mimarlık Kurucusu Mimar Doğan Mete’den sizin için öğrendik.

Yaşam alışkanlıklarımızın hiç durmadan değişmeye devam ettiği bu yüzyılda, insanı merkezine alan otelcilik sektöründe kimi otel grupları, kendi mottolarıyla yeni bir trend yaratma eğiliminde olsa da biz otel misafirleri için gerçek trend gerçekten şirketlerin daha fazla kar hırsıyla trend ‘miş gibi’ bize dayattığı şablonlar mı? Yoksa bu işin uzmanları tarafından yaratılan mı?

‘Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar’ bilmecesi gibi iç içe geçen bu konuda özellikle şehir otelciliğinde misafir talepleri doğrultusunda daha küçük odaların olduğu, SPA, havuz gibi kullanmadığı alanların parasının fiyata yansıtılmadığı konsept otellerin trend olacağı yönündeki beklentiye Mimar Doğan Mete farklı bir açıklama getirdi.

Dairesel ortam ışığına sahip Happy D.2 Plus ayna. Duravit / DM Mimarlık Kurucusu Mimar Doğan Mete

OTEL PROJELERİNDE EN ÖNEMLİ ALAN BANYODUR

Freelance olarak çalıştığım, sektör dergisi’nin gelecek sayısının söyleşi konuğu; DM Mimarlık Kurucusu Mimar Doğan Mete ile yeni otel projeleri hakkında konuştuk. Mete konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Sezgin Aksu Tasarımı ORKA Banyo Aura / DM Mimarlık Kurucusu Mimar Doğan Mete

İNSANLARIN KONAKLAMA TERCİHLERİ DEĞİŞTİ AMA ÖZGÜRLÜK ALANLARI DA GENİŞLEDİ

“Bu işe ilk olarak otel sektörüyle Sultanahmet bölgesinde yer alan otellerle başladık. Otel projelerimizde en önemli alan banyolar. Dönüp baktığımızda hepimiz için önemli olan banyodur, mesela ben de dahil otel odasına girdiğimizde ilk bakacağımız yer banyo olur. Banyodan sonra odanın büyüklüğü ve içerisinde neler olduğu geliyor. Artık günümüzde standart kübik tasarımlar geride kaldı. Bu konuda otel sektörüne rakip olan apart projeler var. Kişi otelde küçük bir odada kalmaktansa daha geniş, 1+0, 1+1 bir dairede kalmayı daha çok tercih ediyor. İnsanların konaklama tercihleri çok değişti.”

#TGilekeşfet önerisi: Gezginlerin sonbahar ve kış tercihlerini ortaya koyan anket

SEREL Purewash Smart Asma Klozet  / DM Mimarlık Kurucusu Mimar Doğan Mete

ŞEHİR OTELLERİ METREKARE KONFORUNDAN VAZGEÇMEMELİ

Şehir otelciliğinde; otel misafirinin şehri gezmeye geldiği, otel ve otel odasında fazla zaman geçirilmediği için ‘küçük oda yapıp uygun fiyata satayım‘ yönünde bir kanıyla hareket edildiğini söylediğimizde ise Doğan Bey bize şu çarpıcı yanıtı verdi:

“Bu düşünce 2010-2014 yılları arasında Türkiye’de çok güzel işleyen bir yöntem oldu. Ama sonrasında insanlar bunun çok da konforlu olmadığını fark ettiler. Hatta bunun yanı sıra restoran ve ilk karşılama alanı yani resepsiyon bölümlerinin daha özel ve daha farklı tasarımlara sahip farklı dizayn edilmiş oteller tercih edilmeye başlandı. Apart oteller bu yüzden çok yaygınlaştı. Airbnb ve apart oteller misafirlerine daha fazla geniş alan ve özgürlük sunduğu için bence çok tercih ediliyor.”

DM MİMARLIK KURUCUSU MİMAR DOĞAN METE KİMDİR?

2005 yılında Haliç Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezunu olan Doğan Mete, mezun olduktan hemen sonra ailesinin ticaret yaptığı, tarihi yarımada bölgesinde küçük bir mimari proje ofisi açarak iş hayatına atıldı. O dönemde daha çok otel ve konaklama projeleri konusunda uzmanlaşmayı hedefleyen Mete, 2013 yılında farklı bir sektörde faaliyette bulundu fakat bu sürede çok yoğun olmasa da mimarlık üzerine çalışmalarına devam etti.  2016 yılından itibaren ofis ve klinik konusunda uzmanlaşmalarını sağlayan projelere imza atan DM Mimarlık, o günden bu yana mekan tasarımı, proje ve uygulama safhalarının tümünde 10 kişilik inovatif ekibiyle profesyonel olarak bulunmaya devam ediyor. Müşteri memnuniyeti önceliğinde iyi ve kaliteli projeler ortaya çıkartmak olmazsa olmaz olan DM Mimarlık’ın mottosu “Bir projeden öte bir eser” bırakmaya dayalı.

Röportaj: Yaşar Çelik Yayına Hazırlayan: Sahra Gülal

Exit mobile version