Last Updated on 23 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü
Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi – ACI Europe tarafından yayınlanan rapor, havacılık sektöründe COVID – 19 pandemisinin yol açtığı çöküşün boyutlarını ortaya koydu.
Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi – ACI Europe tarafından yayınlanan 2020 Airport Industry Connectivity raporuna göre; dokuz ay önce COVID – 19 pandemisinin ortaya çıkmasından bu yana Avrupa Havalimanları arasında düzenlenen 6 binden fazla uçuş (direkt ve aktarmalı rotasındaki uçuşlar hala gerçekleştirilemiyor.
ACI Europe’un raporu Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık havalimanlarının, Nisan ayında uçuşların neredeyse tümünün askıya alınmasıyla en fazla zarar gören seyahat endüstrisinin işletmeleri arasında yer aldığını ortaya koydu.
Ağustos ayında uçuş sayılarındaki artışla havacılık sektöründe küçük ölçekli bir toparlanmayla düşüş hızının yavaşlamasına rağmen bir önceki yılın aynı dönemine (Ağustos 2019) göre yüzde 55 oranında düşüş kaydedildi. Eylül ayında yeniden yaşanan düşüşle bu oran %62’lik kayıp seviyesine ulaştı.
Avrupa ve İngiltere’de yer alan büyük ölçekli havalimanları arasında, düzenlenen direkt uçuşların sayısında en sert düşüş yaşanan havalimanları (Eylül 2020):
- Madrid Barajas Havalimanı (yüzde -71),
- Roma Fiumicino Havalimanı (yüzde -70),
- Münih Franz Josef Strauss Havalimanı (yüzde -68),
- Londra Heathrow Havalimanı (yüzde -68)
- Frankfurt Havalimanı (yüzde -67)
Avrupa ve İngiltere’de yer alan küçük – bölgesel havaalanlarından düzenlenen uçuş sayılarında en fazla düşüş yaşananlar:
- Linz Havalimanı / Avusturya (- yüzde 96)
- Treviso Havalimanı / İtalya – Venedik (- yüzde 95)
- Vaasa Havalimanı / Finlandiya (- yüzde 91)
- Quimper Havalimanı / Fransa (- yüzde 87)
- Newquay Havalimanı / İngiltere (- yüzde 86)
- Shannon Havalimanı / İrlanda (yüzde -83)
- Burgas Havalimanı / Bulgaristan (yüzde -82)
TÜRKİYE VE RUSYA HAVALİMANLARI
Rusya ve Türkiye havalimanlarından düzenlenen uçuş ve bağlantıların sayılarında yaşanan düşüşlerin oranı ise daha düşük seviyelerde gerçekleşti.
Buna göre direkt uçuş ve bağlantılarda Moskova – Domodedovo Havalimanı (yüzde -12), Saint Petersburg Havalimanı (yüzde -26), Moskova – Vnukovo Havalimanı (yüzde -28) ve İstanbul-Sabiha Gökçen Havalimanı (yüzde -33) oranında kayıp yaşadı.