Ülkemizde de Kovid-19 vakalarının artması İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle şehirler arası seyahatlerde birtakım kısıtlamalara gidilmesine sebep oldu. Bundan bir yıl önce İstanbul’dan kalkıp İzmit’e gitmenin izne tabi olacağını söyleselerdi belki güler geçerdik ama pandemi sonrası yeni dünya düzeninde emin olun ki birçok ülke kendini tam da bu tedbirlerle koruyor. Peki diyelim ki pandemi kısıtlamalarının olduğu zaman aralığında bulunduğumuz şehirden başka bir şehre gitmemiz gerekiyor, bunun için ne yapmamız gerekiyor ve kimler için izin belgesi isteniyor? Nerdekal editörlerinin derlediği genelgedeki düzenlemelere bir göz atmaya ne dersiniz?
Seyahat izin belgesi nedir?
Pandemi sayesinde yeni tanıştığımız bu tedbir uygulamaları hakkında birçoğumuzun kafası karışık. Seyahat izin belgesi de hakkında en çok sorulan o uygulamalardan biri. Çok gerekli olmadıkça şehir değiştirmemek bulaş riskini taşımamak açısından önemli. Ama şehir dışına çıkma zorunluluğunuz varsa almanız gereken özel izne “Seyahat İzin Belgesi” ya da “Yol İzin Belgesi” adı veriliyor. Bu belge 6009 sayılı genelgede belirtildiği üzere devletin yönelttiği kanallar üzerinden alınıyor.
Bu izinle şehirler arası ulaşım araçlarına bilet alabiliyor ya da özel aracınızla kent dışına çıkabiliyorsunuz. Polis şehir giriş çıkışlarında bu belgeyi göstermenizi isteyebiliyor.
Seyahat izin belgesini kimlerin alması gerekiyor?
Genelgeye göre sokağa çıkma yasağının bulunduğu hafta içi (21:00 – 05:00 arası) ve hafta sonu (cuma günü 21:00’den başlayıp pazartesi sabah 05:00 aralığını kapsayan süre) şehirler arası yolculuk yapmak isteyen herkesin seyahat izin belgesi alması gerekiyor. Aynı zamanda hafta içi 10:00 – 13:00 arasında sokağa çıkabilen 65 yaş üzeri vatandaşların da yapacağı seyahatler için izin belgesi edinmesi şart! 8206 sayılı genelgeye göre 65 yaş üzerindeki kişiler uçak, otobüs, tren, gemi gibi toplu ulaşım araçlarını veya özel araçlarını ancak bu belgeyi aldıkları takdirde kullanabiliyor.
Seyahat izin belgesi nereden alınıyor?
Sokağa çıkma kısıtlaması sürerken şehir değiştirmeniz gerekiyorsa seyahat izin belgesini alternatifli kanallardan temin etmeniz mümkün.
- İkamet ettiğiniz ilçenin bağlı olduğu kaymakamlık veya valilikten,
- Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı’ndan,
- e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi talebinde bulunabiliyorsunuz.
Başvurunuz onay aldığında havalimanı veya otogarlardaki başvuru masalarında vatandaşlık numaranızla doğrulama yapabiliyor, toplu taşıma araçlarını kullanabiliyorsunuz.
Alo 199 ile seyahat izin belgesi nasıl alınıyor?
Alo 199 hattı 7/24 hizmet veren ve telefonla ulaşabileceğiniz bir başvuru alternatifi. Hattı çevirdiğinizde bir temsilci tarafından karşılanıyorsunuz. Temsilci bulunduğunuz yerden hangi şehre gideceğinizi, özel araçla gidecekseniz plaka numaranızı, kimlerin size eşlik edeceğini ve varış adresi bilgilerini soruyor. Görüşme bittikten kısa bir süre sonra SMS ile bilgilendiriliyorsunuz. SMS, hattın yoğunluğu sebebiyle başka bir şehrin kaymakamlığı gibi farklı bir kanaldan da gelebiliyor.
e-Devlet ile seyahat izin belgesi nasıl alınıyor?
e-Devlet sistemine girerken T.C. kimlik numaranızı hazır bulundurmanız gerekiyor. Gelen ekrana T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapabiliyor, sistem açılınca yeni başvuru butonunu tıkladığınızda talep ekranını görüyorsunuz. Bu sekmede başvuru ve belge türünü seçebiliyorsunuz. Açılan sekmelerde şu an bulunduğunuz ve gideceğiniz şehirdeki adresiniz, gideceğiniz yerdeki ve beraberinizdeki yakınlarınız hakkında kimlik bilgisi ile başvuru sebebininiz gibi soruları cevaplamanız isteniyor. Başvurunuzu tamamladıktan sonra talebiniz bir kurul tarafından değerlendirilip SMS ile bilgilendirme yapılıyor. Dilerseniz sistem üzerinden de sorgulama yapabiliyorsunuz.
e-Devlet şifreniz yoksa veya şifrenizi unuttuysanız
e-Devlet’in verdiği her hizmette esas olan üst düzey güvenlik. Bu yüzden sisteme girişte şifre kullanmanız ve başka birine de bu şifreyi söylememeniz gerekiyor. Eğer şifreniz yoksa kimliğinizle birlikte PTT şubelerine şahsen gidip talep ettiğinizde alabiliyorsunuz. Bu işlem sadece birkaç dakikanızı alıyor ve şifreniz size bir zarf içinde veriliyor.
Şifrenizi unuttuysanız yeniden almak için PTT’ye gitmenize gerek yok, dijital ortamda da yeni bir şifre oluşturabiliyorsunuz. Cep telefonu numaranızı e-Devlet Kapısı’na daha önceden kaydetmişseniz ya da mobil – elektronik imza kullanıcısıysanız sisteme giriş yapabilirsiniz.
Şehirler arası yolculuk şartları nedir?
- Tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilip ikametine dönecekler,
- Doktor sevki veya daha önceden alınmış doktor randevusu olanlar,
- Vefat eden 1. derece yakınların cenazesine katılacak veya nakline refakat edecekler (en fazla 4 kişi),
- ÖSYM’nin ilan ettiği sınavlara katılacaklar ve refakat edenler,
- Şehre son 5 gün içinde gelmiş ve kalacak yeri olmadığı için ikametine geri dönüş yapacak olanlar (geliş biletini veya geldiği araç plakasını ibraz edenler),
- Askerlik hizmetini bitirip ikametine dönmek isteyenler,
- Ceza infaz kurumlarından tahliye edilenler,
Özel veya kamu günlü sözleşme davet yazısı alanlar seyahat izin belgesi alarak özel araçlarıyla seyahat edebilirler.
Bu mazeretler dışında şehirler arası seyahat edecekler uçak, otobüs, gemi, tren gibi toplu ulaşım araçlarını kullanabiliyor.