Site icon Turizm Günlüğü

Koronavirüs günlerinde yolculuk için 7 öneri

Fransa'da Tatil Bölgelerinde Eris Varyantına Bağlı Kovid-19 Vaka Artışı Alarm Veriyor

Fransa'da Tatil Bölgelerinde Eris Varyantına Bağlı Kovid-19 Vaka Artışı Alarm Veriyor

Koronavirüs döneminde yolculuk yapmak oldukça sıkıntılı bir süreç. Havalimanı, otogar, uçak, otobüs gibi yerlerde mutlaka kişisel önlemlerimizi almamız gerekiyor. 

Bireysel olarak pek çok önlem alınan bu günlerde sosyal mesafeyi arttırmak adına mümkün olduğunca toplu alanlara girilmemesi öneriliyor. Zorunlu sebeplerden seyahat etmek, uçak yolculuğu yapmak ya da toplu taşıma kullanmak zorunda olan kişilerin de mutlaka bir takım tedbirler alması gerekiyor.

Nerdekal’ın listelediği önmeleri sizlere aktarıyoruz.

Haber önerisi: Seyahat izin belgesi nedir ve nasıl alınır?
Haber önerisi: Sokağa çıkma yasaklarında uçakla seyahat mümkün mü?

1 – Mümkünse toplu taşımadan uzak durun

Gün içinde milyonlarca insanın kullandığı toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmamanızı öneriyoruz. Eğer işe veya okula gitmek zorunda iseniz gideceğiniz yere yürüyebiliyorsanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Eğer hareketinizi engelleyecek bir hastalığınız ya da fiziksel durumunuz yoksa günde minimum 8 bin adım atmanız kilo kontrolü sağlamanızı ve günlük fiziksel aktivite ihtiyacını karşılamanızı sağlar. Açık havada yürüyüş ayrıca vücut direncini de arttırdığı için bağışıklığınızı da güçlendirir.

2 – Toplu taşımayı daha az yoğun saatlerde kullanın

Eğer gitmek zorunda olduğunuz yer yürüme mesafesinde değilse toplu taşıma araçlarını daha az kalabalık saatlerde tercih edin. Pek çok kişinin işe gittiği saatler olan 07:00 – 09:00 ve 16:00 – 20:00 arası toplu taşıma araçları oldukça kalabalıktır. Bu dönemde tedbiri elden bırakmamak için en azından bu yoğun saatler dışında toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

3 – Havaalanlarında mümkün olduğunca az süre geçirin

Seyahat zorunluluğu olan kişilerin bu dönemde kendilerini koruyabilmeleri için havaalanlarında geçirdikleri süreyi minimuma indirmeleri gerekir. Havaalanı, otogar gibi kalabalık yerlerde insanlarla aranıza en az 1 metre mesafe koymanız bulaşıcı Koronavirüsten korunmanıza yardımcı olur.

4 – Dış yüzeylerle teması azaltın

Gün içinde pek çok kişinin temas ettiği dış yüzeylere temastan kaçınmanız bu hastalığa karşı bir önlem olacaktır. Otobüs direği, kart otomatları, uçak koltukları, havaalanı X-Ray cihazları gibi bir günde milyonlarca kişinin temas ettiği alanlara çıplak elle dokunmaktan kaçınabilirsiniz. Eğer dokunmak zorunda kalırsanız ellerinizi yüzünüze, gözünüze, ağzınıza ve burnunuza temas ettirmeyiniz. Hemen su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ellerinizi iyice yıkayın. Eğer su ve sabuna erişiminiz yoksa anti bakteriyel dezenfektanlar, yüksek alkol oranına sahip kolonyalar veya anti bakteriyel mendiller kullanarak ellerinizi iyice temizleyin.

5 – Kişisel eşyalarınızı temiz tutun

Seyahat sırasında yanınızda bulundurmanız gereken çanta, bavul, cüzdan, pasaport, kulaklık, cep telefonu gibi dış yüzeylere temas eden eşyalarınızı da temiz tutmaya çalışın. Vücut salgısı yoluyla yayılan ve metal, kumaş, plastik gibi yüzeylerde 12 saate kadar aktif kaldığı bilinen koronavirüsten korunmak adına bu eşyalara temas ettikten sonra ellerinizi iyice dezenfekte edin. Mümkün olan en kısa sürede de cep telefonu, bilgisayar, kulaklık gibi elektronik cihazlarınızı kapatarak su ve sabunla nemlendirilmiş mikro fiber bezlerle temizleyebilirsiniz. Yıkayabileceğiniz eşyalarınızı ise 60 – 90 derece sıcaklıkta yıkayarak temizleyebilirsiniz.

6 – Vücut direncinize ekstra özen gösterin

Salgının hızla yayıldığı bu dönemde yapılabilecek en iyi şey tabi ki kalabalık ortamlardan uzak durup bir süreliğine evlerimizde kalmak. Ancak zorunlu sebeplerle seyahat etmek zorunda kalanların alabileceği bir diğer önlem ise bağışıklıklarını güçlendirmek. Koronavirüs için henüz kanıtlanmış tedavi yöntemi yok, bilinen tek gerçek ise bu hastalık virütik olduğu için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak hastalıktan korunmak veya hastalığı atlatmak için şart. Özellikle seyahat ederken tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerin kapalı kaplarda olmasına özen gösterin. İyice yıkanmış sebze ve meyveler, ağzı kapalı şişelerde bulunan sular tüketmek direnci artıracaktır. Havaalanı, toplu taşıma gibi alanlarda tüketeceğiniz yiyecekleri mümkün olduğunca havayla temas ettirmeyin ve kullanacağınız gereçleri iyice temizleyin.

7 – Kendinizi Kontrol Edin

Özellikle yurt dışı seyahatinizden dönünce 14 gün boyunca kendinizi gözlemlemeniz çok önemli. Koronavirüsün kuluçka süresi 14 gün olduğu için bu süre boyunca evinizde kalmaya, diğer kişilerle temas kurmamaya özen gösterin. Eğer kendinizi halsiz ve hasta hissederseniz, öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı gibi belirtiler gösterirseniz en yakın sağlık kuruluşuna bilgi verin. Öksürürken veya hapşırırken mutlaka ağzınızı ve burnunuzu kâğıt mendille, yoksa dirseğinizin iç tarafıyla kapatın. Unutmayın, siz hasta olmasanız bile bu hastalığı başka kişilere taşıyabilirsiniz.

Birçok ülke İngiltere’den seyahatleri yasakladı

Exit mobile version