İşte Rusların 2021 tatil takvimi…

İşte Rusların 2025 Yılı Resmi Tatil Takvimi

Last Updated on 28 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü

Rusya’da 2021 için çalışanların resmi tatil hesabı: 30+28= 58 gün!

Rusya Çalışma Bakanlığı, gelecek yıl toplam resmi tatil günü sayısının 30’a çıktığını duyurdu. Ülkede yasalara göre, istisnalar hariç, ücretli yıllık iznin süresi de 28 takvim günü.

Bu durumda Rusya’da bir çalışanın teorik olarak da olsa gelecek sene toplam 58 gün tatil yapma hakkı olacak. Normal hafta sonları da hesaba katıldığında, yılın üçte biri çalışmadan geçecek.

10 günlük yılbaşı ve 6 günlük Mayıs tatili dönemi, en uzun kesintisiz resmi tatil dönemleri olarak öne çıkıyor.

Turkrus.com’un haberine göre, bu yıl kısmen uygulansa da ülke genelinde gelecek yıldan itibaren 31 Aralık da resmi tatil takvimine eklendi.

Rusya Çalışma Bakanlığı – Rostrud tarafından açıklanan takvime göre, 2021’de şu tarihlerde tatil yapılacak:

1 – 10 OCAK: Yılbaşı ve Noel

21 – 23 ŞUBAT: Vatan Savunucuları (Erkekler) Günü

6 – 8 MART: Kadınlar Günü

1 – 3 MAYIS: İşçi Bayramı

8 – 10 MAYIS: Zafer Bayramı

12 – 14 HAZİRAN: Rusya Günü

4 – 7 KASIM: Anayasa ve Halkın Birliği Günleri

31 ARALIK: Yılbaşı

Rusya’da çalışanlar resmi izinleri konusunda hangi haklara sahip?

Resmi tatiller dışında, Rusya’da çalışanların yasal tatil takvimine gelince:

Yasaya göre, ücretli yıllık iznin süresi 28 takvim günü. Yöneticiler ve eğitim kurumu mensupları ücretli izin süresini 56 güne çıkarma hakkına sahip. Anaokulu müdürleri ve öğretmenleri ise yılda 42 gün ücretli izin kullanabiliyor.

Yıllık iznin parçalar halinde verilmesi durumunda parçalardan biri en az 14 takvim günü olmalı. Ancak yıllık iznin parçalanmasına işveren tek başına karar veremiyor. Bu konuda çalışanın arzusunun göz ardı edilmesi durumunda işveren para cezasına çarptırılabiliyor.

Çalışma Kanunu’nun ilgili maddesinin birden fazla kere ihlal edilmesi durumunda yöneticinin görevden alınması da gündeme geliyor.

Rusya’da kanunlar 18 yaşından küçük çalışanların yanı sıra tehlikeli sektörlerde istihdam edilenlere yıllık ücretli izin verilmemesini de yasaklıyor. Dahası, işverenler, eşi hamilelik ve doğum izninde bulunan erkek çalışana da talep etmesi halinde izin vermek zorunda.