Last Updated on 31 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü
Turizmciler 2021 yılına yoğunlaştı, ilaç ve aşı çalışmaları yeni yılda turizmcilere umut oldu.
Tüm dünyada hayatı durma noktasına getiren koronavirüs nedeniyle 2020 yılında büyük sıkıntılar yaşayan turizmciler, kayıplarını telafi etmek için 2021 yılına yoğunlaştı. İlaç ve aşı çalışmalarının yeni yıl için umut olduğunu kaydeden turizmciler, tüm insanlığa sağlıklı ve mutlu bir yıl temennisinde bulundu.
Turizmciler, yeni yılla ilgili beklentilerini anlattı.
“2021 yılını fırsata çevirmeliyiz”
Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020 yılında belirlenen hedeflere ulaşılmadığını dile getiren Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, sağlıklı ve güvenli turizmde önemli bir prestij kazanan Türkiye’nin 2021 yılını fırsata çevirebileceğini söyledi.
Kayıp bir yılı geride bırakırken turizmciler olarak 2021 yılına yoğunlaştıklarının altını çizen Akman, turizmde trendlerin değiştiğini ve Ankara’nın önemli bir potansiyeli barındırdığını ifade etti.
“Yeni yıl yeni umutlar demektir”
Kovid-19 nedeniyle turizm sektörünün büyük bir kriz içinde olduğunu hatırlatan Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, bu krizden en çok etkilenen kesimin ise turist rehberleri olduğunu dile getirdi.
Nitelikli, yetişmiş ve ülke ekonomisine büyük katkıları olan lisanslı rehberlerin zor durumda olduğunu ve destek beklediklerini kaydeden Tural, her sektörü zora sokan pandeminin bir an önce son bulmasını temenni etti. Tural, “Yeni yıl yeni umutlar demektir” dedi.
“Umutlarımız güçlendi”
Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, koronavirüs nedeniyle ülkelerin adeta iktisadi bir tsunami ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Türkiye’de alınan önlem ve tedbirlerin turizm sektöründe kısmi de olsa rahatlamaya neden olduğunu dile getiren Tuna, “Ancak başta ulaştırma işletmeleri, seyahat acentaları, oteller ve rehberler ile tüm bu iş kollarının tedarikçileri oldukça zor durumda. Tüm taraflar uğursuz bir dönem olan içinde bulunduğumuz yılı geride bırakmayı arzu ediyor ve hayallerini 2021 yılına taşıyorlar” dedi.
Son günlerde aşı ve ilaçlara ilişkin haberlerin hem turizmcilerin hem de potansiyel turistlerin geleceğe olan umutlarını güçlendirdiğini belirten Tuna, “Ben ilaç ve aşıların durma noktasına gelmiş olan turizm sektöründe hızlı bir iyileşmeye yol açacağına inanan taraftayım, en azından umutlarım bu yönde” diye konuştu.
“Ülke turizmi için çalışmaya devam”
Koronavirüs salgının bir an önce bitmesini temenni ettiklerini dile getiren Termal Sağlık ve Turizm Derneği (TESTUD) Başkanı Yavuz Yılık, pandemi nedeniyle zor dönemden geçen turizm sektörünün 2021 yılında toparlanacağına inandıklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbir ve önlemlerle Türkiye’nin güvenli turizm destinasyonu olduğunu belirten Yılık, “Salgın maalesef tüm dünyada turizmi sekteye uğrattı. Ama biz hiçbir zaman çalışmaktan ve proje üretmekten vazgeçmedik. Ülkemizin turizmine katkı sunmaya ve dünyada Türkiye’yi tanıtmaya devam ettik. Alınan tedbir ve önlemler ile aşının da bulunmasıyla 2021 yılında ülke turizminin canlanacağını ve kayıpları telafi etmeye başlayacağına inancımız tam” diye konuştu.
“Değişen kriterlere ayak uyduran ülkeler avantajlı olacak”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Orta Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevat Engin Şahin, koronavirüs sonrası turizm kriterlerindeki değişikliğe ayak uydurabilen ülkelerin sektörde avantaj sağlayacağını belirtti. Şahin, aşı çalışmalarının turizm sektörü için umut olduğunu vurguladı.
Ülkenin koronavirüsle mücadelesindeki başarılarının dünyaya çok iyi anlatılması gerektiğine dikkat çeken Şahin, turizm açısından başarılı bir yıl temenni ettiklerini kaydetti.
“Yeni döneme en iyi şekilde girmek için hazırız”
2020 yılının başında kimsenin koronavirüsün boyutunun global bir hale varacağını düşünemediğini dile getiren New Park Hotel Genel Müdürü M. Gökhan Esengil, “Virüsün verdiği zarar aylar ile değil yıllar ile ölçülmeye yüz tuttu. Dünya vatandaşları kendi sınırlarına adeta hapis oldu” dedi.
Aşı sürecinin uzadığına dikkat çeken Esengil, şunları söyledi.
“Tam normalleşmenin 2021 Eylül ayından önce başlayabilmesinin çok olası olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden bizim gibi şehir otelleri biraz daha şanslı. Biriken işler ve toplantılar elbet yapılmak üzere sırada bekliyor. Ufak adımlar ile normalleşme başladıkça işlerimizin toparlanacağını düşünmekteyim. Ama tam normalleşmenin 2021’in sonlarına doğru olacağı görüşündeyim. Biz hazırlığımızı pandemi döneminde tamamlayacağız. Yeni döneme de en iyi şekilde girmek için hazırız.”