Konaklama sektöründeki tutkunun imaja etkisi

turizm meslekleri

Last Updated on 10 Ocak 2021 by Yaşar Çelik

Global olarak incelendiğinde konaklama sektörünün daha nitelikli ve tutkulu insanlar ile çalışarak imajını değiştirmesi gerekmektedir.

Konukseverlik turizm değildir ve kölelik hiç değildir: Turizm; seyahat operasyonları, teorisi ve pratiği ile misafirperverlik, bir ev sahibinden bir misafire kadar uzandığı yakın ve samimi bir ilişki ile ilgilidir. Bu ayrım bazen bulanıklaşsa da, daha büyük bir sorun, misafirperverliğin kölelikle ilişkilendirilmesidir, çünkü bu, potansiyel olarak seçkin çalışanları görünüşte daha saygın bir alanda kariyer yapmak için gerekli motivasyonu ve cesareti veremez.

Ağırlama endüstrisinin kültürel damgaları nelerdir?

Bazı kültürler bir otel veya restoran için çalışmayı daha aşağı kabul ederken, bazı kültürlerde bu durum aslında büyüleyici, müreffeh ve zenginleştirici olabilmektedir. Maalesef yapılan araştırmalara dayanarak konukseverliğin büyük bir pazarlama sorunu vardır:

  • Sektördeki istihdam fırsatları mümkün olan en iyi şekilde sunulmamaktadır.
  • Sonuç olarak, işler genellikle ev sahibinin misafirin altında olması anlamında köle olarak düşünülür.
  • Sektörde çalışmak için gereken tutku, gurur ve yetenek daha iyi tanıtılmalıdır.

Konukseverlik başkalarına saygıdır:

Potansiyel çalışanlar, endüstrinin üzerine kurulduğu önemli çabaların her zaman farkına varmazlar. Genelde mükemmel hizmetin sadece arkadaş canlısı ve yardımsever olmak anlamına geldiği varsayılır. Bu büyük bir hatadır. Ama aslında çalışanların organizasyonu ve eğitimi çok ayrıntılıdır ve misafirlerin isimlerini bilmek, sohbet ederken abartmadan gözlerinin içine bakmak ve onlar için düşünceli notlar bırakmak gibi çok sayıda şeyin önemini vurgular.

Otele gelen bir misafir tüm bölümlerden mükemmel bir hizmet almak ister

Misafirperverlikte kariyer dinamik ve büyüleyicidir: Birçok gezgin, yalnızca resepsiyonda ve restoranda çalışan ön saflardaki personeli görür. Ancak otel personeli bunlardan ibaret değildir. Eğer destek departmanları, örneğin teknik servis, insan kaynakları, güvenlik, bilgi işlem gibi bölümler diğer ana departmanlara gerekli desteği zamanında vermezse, başarıdan söz edilemez. Otele gelen bir misafir tüm bölümlerden mükemmel bir hizmet almak ister. Ödediği parasının karşılığını görmek ister. Göremediği zaman da otelden mutsuz ayrılır ve bu mutsuzluğunu da sosyal medyada ve diğer mecralarda çekinmeden paylaşır. Unutulmamalıdır ki kötü haber tez ulaşır. Bu yüzden otelin departmanlarını bir zincir gibi görmemiz gerekir. Bu zinciri tamamlayan her bir halka otelin bir departmanını temsil eder. Eğer misafir bir departmanda ciddi bir sorun yaşamış ise, bu durum sorunu yaşayan misafir için mutsuzluk anlamına gelir ve zincirin halkası kopmuş demektir.

Konaklama Sektöründeki Tutkunun İmaja Etkisi

  • Ağırlama sektöründe çalışan personelin tutkulu, eğitimli, saygılı olması şarttır.
  • Yaptığı işten zevk almalı ve de gurur duymalıdır.
  • İstemeyerek sadece para kazanmak için yapılan işten olumlu performans beklemek hayalcilik olur.

Turizm meslek yasası çıkarılmalı

  • Türkiye’de turizm sektörü için meslek yasasının çok evvelden çıkartılması gerekirdi. Maalesef bu yasa şu ana kadar çıkartılamadı! Çıkartılacak olan bu yasa ile birlikte turizm sektöründeki emekçilerin performansları ve niteliklerinde gözle görülür bir iyileşme gerçekleşeceği kesindir.
  • Tabii burada hem Kültür ve Turizm Bakanlığına, hem otel sahip & yöneticilerine, hem de tüm sektör çalışanlarına ve diğer ilgili kurumlara büyük sorumluluk düşmektedir. Yasanın işleyişi ve denetimi sıkı bir şekilde takip edilmeli, kriterleri çok net olmalıdır.
  • İşe girmek isteyen genç nesil olumlu, fark yaratan işler aramaktalar. Konaklama endüstrisi, onlara daha alçak gönüllü, açık fikirli, dünyevi ve anlayışlı olmaları için fırsatlar sağlar. Bu genç neslin kişisel gelişimine de katkı sunacaktır. Bu durum aynı zamanda bahsi geçen genç nesil için motivasyon kaynağı oluşturacaktır.
  • Ağırlama endüstrisi, tutkulu bir gelecek nesil çalışanlarını kendine çekmek için kurumsal prensiplerine geri dönmeli ve genç nesle onurlu insan ilişkilerinin ev sahibi ve tedarikçisi olmanın gerçekte ne anlama geldiğini göstermelidir.
Önceki İçerikSeyahat acentalarının üçte biri pandemi nedeniyle iflas edecek!
Sonraki İçerikUkrayna’da çalışma izni için zam kararı…
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.