Dünya’nın en değerli pasaportu mu geliyor?

Aşı Pasaportu nedir?

Last Updated on 21 Ocak 2021 by Turizm Günlüğü

✍️ Recep Yavuz

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı

—O—

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, kendi blog’unda “Dünya’nın en değerli pasaportu mu geliyor?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. İşte Recep Yavuz’un kaleme aldığı o yazı…

—O—

Dünya’nın en değerli pasaportu mu geliyor?

Bilirsiniz, zaman zaman dünyanın en değerli pasaportu listesi yayınlanır.

Ülkelerin pasaportu ile vizesiz girilebilen ülke sayısının çokluğuna göre oluşturulan bu listenin 2021 yılındaki aktüel sıralamasına göre; ilk 5 şu şekilde:

  1. Japonya
  2. Singapur
  3. Güney Kore
  4. Almanya
  5. Finlandiya

Dünyada birçok ülkenin dönem dönem sınırlarını kapattığı korona sürecinde bu değerli (en azından Korona gündemde olduğu sürece) pasaportların bir anlamı kalmadı.

Pasaportlar evlerde tozlu raflara terk edilirken; geçtiğimiz hafta Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Avrupa Birliği Komiseri Van Der Leyen’e gönderdiği mektupta, bir aşı pasaportu oluşturarak; aşılanan insanların AB Ülkeleri içinde kısıtlamasız seyahat edebilmelerinin önünün açılması önerdi.

Avrupa’da bazı ülkelerin karşı çıktığı, bazılarının ise olumlu yaklaştığı bu teklif yarın (21 Ocak) AB ülkeleri tarafından görüşülecek.

Teklife göre aşı olma zorunluluğu olmamakla birlikte, aşı olanların sahip olacağı “aşı pasaportu” ile sorunsuz seyahat edebilmelerinin önü açılıyor. Sadece AB çerçevesi içinde düşünülen bu tasarı ile Avrupalı turistin Avrupa’da kalması hedeflenerek; aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya, Bosna, Hersek, Kosova gibi AB dışındaki Avrupa ülkelerinin önü kesilmeye çalışılmış gibi sanki.

Geçtiğimiz yıl turizmde yaşadığı ekonomik çöküntünün can havliyle Yunanistan’ın apar topar gündeme getirdiği ve başlangıçta çok mantıklı ve makul gibi gözüken bu teklifin üzerinde biraz çalışılınca birçok sakınca içerdiği ortaya çıkıyor.

  1. Avrupa’da daha birkaç hafta önce başlanılan aşılanma sürecinde yaz dönemine kadar milyonlarca insanın aşılanmasının mümkün olmadığı bilinirken, aşı olamayanı cezalandırmak anlamına gelebilecek bu uygulamanın ülkelerle vatandaşları arasında yeni bir gerginlik yaratacağı kaçınılmaz.
  2. Henüz aşılanan kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırıp, bulaştırmadığı netleşmemişken aşı olanların hiçbir tehlike taşımadığını söylemek için birkaç ay daha beklemek gerekecek.
  3. Avrupa’nın birçok ülkesinde aşıyı reddeden ve sayıları hiç de az olmayan insanlar var. Bu insanları seyahat yasağı sopası ile aşı olmaya zorlamak hukuksal sorunlar barındırıyor.
  4. Bu teklifin sadece AB Ülkeleri içinde kalması AB dışında seyahat etmek isteyen milyonlarca insanı istemediği bir yere yönlendirmesi, kabul edilemez bir dayatma olarak algılanacaktır.

Eğer hayata geçirilirse an itibarı ile dünyanın en değerli pasaportu olabilecek aşı pasaportu, yarın (21 Ocak) AB Ülkeleri tarafından masaya yatırılacak.

Eminim yukarıdaki çekincelerim, onların da gündemindedir.

Günün birinde hayata geçirileceğine kesin olarak bakılan aşı pasaportuna ben bugün itibarı ile ancak;

  1. Herkesin aşıya ulaşabilmesi sağlanırsa
  2. Seyahat edilecek ülke kısıtlaması, olmaması durumunda sıcak bakıyorum.

Eğer bunlar sağlanamıyorsa, üzerinde daha detaylı düşünmek gerekir.