Zincir ya da bağımsız oteller, biri diğerinden gerçekten “daha iyi” midir?

Türkiye'de Kaç Otel Var?

Last Updated on 23 Ocak 2021 by Yaşar Çelik

Büyük marka zincir oteller ve küçük bağımsız oteller konusu, son yıllarda sektör uzmanlarının her iki otel türünün de konaklama endüstrisini nasıl şekillendirdiğini ve etkilediğini tartışmasıyla öne çıkan bir konu oldu.

Çevrimiçi pazarlama ve sosyal medya, insanların seyahat etme ve şirketlerin çalışma şeklini değiştirdikçe, oyun alanı her zamankinden daha düz hale gelmiş durumdadır. Tüketici tercihleri ve alışkanlıkları değişiyor ve konaklama sektörünün de bu duruma uyum sağlaması gerekmektedir.

Konuyu bir otel çalışanın bakış açısından incelediğimizde;

Bir zincir veya bağımsız otelde çalışmanın artıları ve eksileri nelerdir ve biri diğerinden gerçekten “daha iyi” midir?

Zincir Otellerin Artıları

Daha yüksek misafir potansiyelinin daha büyük bir işgücü gerektirdiği bilinmektedir. Genellikle sektörde büyük otel zincirlerinde çalışan personele daha fazla talep olmaktadır. Kapasitesi daha büyük oteller genellikle personele daha cömert ücret ve sosyal yardım paketleri sunmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse; her üç ayda bir maaş ikramiye, senede iki defa market zincir çekleri. Sosyal açıdan da motivasyon gezilerini ilave edebiliriz. Ayrıca zincir otellerin personellerine sunmuş olduğu kariyer planları ve kendi içerlerindeki transfer imkanı yadırganamayacak kadar önemlidir. Zincir oteller merkez ofis tarafından kontrol edildiğinden dolayı, belirlenmiş olan standartlara uymak zorundadırlar.

Daha büyük otel grupları daha fazla eğitim fırsatı sunma eğilimindedir; Merkezleri tarafından gönderilen kapsamlı eğitim kitleri bu konuda öne çıkmaktadır. Bu yüzden kendisini geliştirme amacı ile x otele gönderilen bir personel zorluk çekmemektedir. Tüm otellerde verilen eğitimin CV’nize güvenilirlik katmakla birleştirildiğinde, bu durum uzun vadeli kariyeriniz için daha büyük bir potansiyele sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Zincirlerindeki birden fazla otele, bazen dünyanın diğer tarafına taşınmak için daha fazla fırsat sunulmaktadır.

Çoğu büyük zincir otel, personele uyması için net bir yapı sağlayan katı standartlara ve yönergelere sahiptir.

Eksileri

Daha büyük otel olmak her zaman daha iyidir anlamına gelmemektedir. Katı kurallar, esneklik için daha az imkan sağlar; Kendinizi profesyonel olarak ifade etmeyi seven biriyseniz bu ideal değildir.

Büyük ve bazen de küresel bir iş gücünün parçası olmak, daha yüksek iş hacmine neden olabilir, bu da büyük isimli otel gruplarına sahip işler için diğer adaylardan daha fazla rekabet olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, doğru eğitim ve niteliklere sahip olduğunuzda, ön koşucu olamamanız için hiçbir neden yoktur.

Bağımsız Otellerin Artıları

Bağımsız bir butik otelde çalışmanın en büyük olumlu yanlarından biri, daha küçük bir işgücüyle personel arasında gerçek bir aile hissinin olmasıdır. Üst düzey ve yönetimsel rollerdeki kişilerle düzenli temasa geçme olasılığınız daha yüksektir, bu da sorunların hızlı bir şekilde çözülebileceği anlamına gelir.

Küçük işletmeler genellikle kişisel dokunuşu ve samimi ortamı takdir eden düzenli misafirleri çektiğinden, konuklarınızla daha iyi ilişkiler kurmanız da olasıdır.

Bağımsız otellerin yürürlükte olan politikaları ve prosedürleri vardır, ancak kurallar tesise göre uyarlanarak daha fazla esneklik ve özelleştirme olanağı sağlar.

Günümüz tüketicileri, standardizasyon yerine özgünlüğe değer veriyor ve bu aynı zamanda çalışanlara da fayda sağlamaktadır. Bu tip otelde çalışarak girişiminizi kullanmak ve yeni fikirleri denemek için daha fazla alana sahip olursunuz. İşinizin etkisini ilk elden görmekten memnuniyet duyuyorsanız, bu da bir artı olabilir.

Hangi rolün sizin için doğru olduğundan emin değilseniz, küçük oteller işin farklı yönlerinde deneyim kazanma fırsatları sunar. Günlük senaryolar değişir, yani görevleriniz genellikle daha geniştir ve tek vardiyada birden fazla şeyden sorumlu olabilirsiniz.

Eksileri

Daha az personel ile çalışma biçimleri daha az esnektir ve ana öncelik, vardiyaların her zaman kapsam dahilinde olmasını sağlamaktır. Bu nedenle, spontane veya plansız bir son dakika tatili yapmak her zaman mümkün olmayabilir.

Buna ek olarak, küçük oteller daha büyük otel gruplarının eğitim kaynaklarına ve geliştirme fırsatlarına sahip olmayabilir. Bütçeleri genellikle bu tür yatırımlara elverişli değildir.

Transfer konusunda, başka otelleri olmadığından dolayı, personellerine bu konuda yardımcı olamazlar. Bu durum çalışan otel personelleri açısından kısır döngü olarak görülebilir.

Önceki İçerikUçakta maske takmayana 25 bin euro ceza
Sonraki İçerikSon dakikacı Rus tatilcilerin oranı açıklandı
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.