Seyahat izin belgesi nasıl alınır?

Last Updated on 3 Şubat 2021 by Turizm Günlüğü

Şehir dışına çıkma zorunluluğunuz bulunuyorsa,  “Seyahat İzin Belgesi” ya da “Yol İzin Belgesi” adlı özel izin belgesini almanız gerekiyor. Bu izinle şehirler arası ulaşım araçlarına bilet alabiliyor ya da özel aracınızla şehir dışına çıkabiliyorsunuz. Polis şehir girişinde ve ya çıkışında bu belgeyi göstermenizi isteyebiliyor. Bu belge 6009 sayılı genelgede belirtildiği üzere devletin yönelttiği kanallar üzerinden alınıyor. Seyahatlerinizde zorluk yaşamamanız için, Seyahat İzin Belgesi’ni almanın yollarını sizlerle paylaşıyoruz. 

Haber Önerisi: Seyahat izin belgesi nedir ve nasıl alınır?
Haber Önerisi:HES kodu nedir, nasıl ve nereden alınır?

Seyahat izin belgesi nereden alınıyor?

Sokağa çıkma kısıtlaması sürerken şehir değiştirmeniz gerekiyorsa seyahat izin belgesini alternatifli kanallardan temin etmeniz mümkün.

  • İkamet ettiğiniz ilçenin bağlı olduğu kaymakamlık veya valilikten,
  • Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı’ndan,
  • e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi talebinde bulunabiliyorsunuz.
    Başvurunuz onay aldığında havalimanı veya otogarlardaki başvuru masalarında vatandaşlık numaranızla doğrulama yapabiliyor, toplu taşıma araçlarını kullanabiliyorsunuz.

Alo 199 ile seyahat izin belgesi nasıl alınıyor?

Alo 199 hattı 7/24 hizmet veren ve telefonla ulaşabileceğiniz bir başvuru alternatifi. Hattı çevirdiğinizde bir temsilci tarafından karşılanıyorsunuz. Temsilci bulunduğunuz yerden hangi şehre gideceğinizi, özel araçla gidecekseniz plaka numaranızı, kimlerin size eşlik edeceğini ve varış adresi bilgilerini soruyor. Görüşme bittikten kısa bir süre sonra SMS ile bilgilendiriliyorsunuz. SMS, hattın yoğunluğu sebebiyle başka bir şehrin kaymakamlığı gibi farklı bir kanaldan da gelebiliyor.

e-Devlet ile seyahat izin belgesi nasıl alınıyor?

e-Devlet sistemine girerken T.C. kimlik numaranızı hazır bulundurmanız gerekiyor. Gelen ekrana T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapabiliyor, sistem açılınca yeni başvuru butonunu tıkladığınızda talep ekranını görüyorsunuz. Bu sekmede başvuru ve belge türünü seçebiliyorsunuz. Açılan sekmelerde şu an bulunduğunuz ve gideceğiniz şehirdeki adresiniz, gideceğiniz yerdeki ve beraberinizdeki yakınlarınız hakkında kimlik bilgisi ile başvuru sebebininiz gibi soruları cevaplamanız isteniyor. Başvurunuzu tamamladıktan sonra talebiniz bir kurul tarafından değerlendirilip SMS ile bilgilendirme yapılıyor. Dilerseniz sistem üzerinden de sorgulama yapabiliyorsunuz.

e-Devlet şifreniz yoksa veya şifrenizi unuttuysanız

e-Devlet’in verdiği her hizmette esas olan üst düzey güvenlik. Bu yüzden sisteme girişte şifre kullanmanız ve başka birine de bu şifreyi söylememeniz gerekiyor. Eğer şifreniz yoksa kimliğinizle birlikte PTT şubelerine şahsen gidip talep ettiğinizde alabiliyorsunuz. Bu işlem sadece birkaç dakikanızı alıyor ve şifreniz size bir zarf içinde veriliyor.

Şifrenizi unuttuysanız yeniden almak için PTT’ye gitmenize gerek yok, dijital ortamda da yeni bir şifre oluşturabiliyorsunuz. Cep telefonu numaranızı e-Devlet Kapısı’na daha önceden kaydetmişseniz ya da mobil – elektronik imza kullanıcısıysanız sisteme giriş yapabilirsiniz.

Ne zaman seyahat edebiliriz?