Last Updated on 5 Ekim 2021 by Yaşar Çelik
Günümüzde artan çevresel endişelerle birlikte çevre dostu ürünlerin kullanımına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır ve bu alanda çalışmalar başlatılmıştır.
Yeşil olma adına yapılan çalışmalar sayesinde hayatın her alanına giren bu kavram özellikle yiyecek içecek işletmelerine yönelik “yeşili’ talep eden tüketici kitlesinin artmasını sağlamış ve bu sayede restoranları harekete geçirmeye başlamıştır.
Özellikle tüketicilerin artan çevre bilinci restoranları bu noktada harekete geçirmeyi başarmış ve sürdürülebilir olmayı hedefleyen bu restoranlarla birlikte yeşil restoran hareketi ortaya çıkmıştır. Tabi ki restoranların da bu yeşil faaliyetleri benimsemesi sürdürülebilirlik açısından büyük önem arz etmektedir.
PEKİ NEDİR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK?
Üretim ve çeşitliliğinin devamlılığı sağlanırken insanlığın yaşamının kalıcılığını korumaktır. Yani kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmemizdir. Yeşil restoran hareketinin temel amacı sürdürülebilir olmaktır.
Yiyecek içecek işletmelerinin önemli bir oranda tükettiği doğal kaynaklar ve bu tüketim sonucu oluşan atıklar doğal çevrenin sürdürülebilirliğini önemli ölçüde etkilemektedir.
YEŞİL RESTORAN HAREKETİ NEDİR?
Boğaziçi Üniversitesi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Turizm Restoran Yardımcıları- İşletmecileri Derneği iş birliği ve Unilever Food Solutıons’ın desteği sayesinde hayata geçirilen Yeşil Restoran Hareketi; yeme içme sektöründe devam niteliği taşıyan bir dönüşüm ayrıcalığı barındırıyor. Sürdürülebilir olmayı hedefleyen restoranlar denetleniyor ve ilgili kriterleri karşılarlarsa Yeşil Nesil Restoran olmaya hak kazanıyor. Bu hareket yeme içme sektöründe adeta bir devrim niteliği taşıyor.
YEŞİL RESTORAN OLABİLME ŞARTLARI NELERDİR?
- Su verimliliği arttırılmalıdır.
- Atık azaltma ve geri dönüşüm sağlanmalıdır
- Enerji tasarrufu yapılmalıdır.
- Sürdürülebilir gıdalar kullanılmalıdır
- Sürdürülebilir ve dayanıklı malzeme kullanımı sağlanmalıdır.
- Kimyasal kirlilik önlenmelidir.
- Yeniden kullanılabilir ve çevreye duyarlı tek kullanımlık malzemeler edinilmelidir.
Yeşil Restoran Hareketi ticari bir kaygıyla değil çevre bilincine sahip kişiler tarafından atık miktarının ve karbon ayak izinin azaltılması amacı ile ortaya çıkmış ve uygulamaya konmuş bir projedir.
TÜRKİYE’DEKİ 6 PİLOT ‘YEŞİL’ RESTORAN
- 1. Fenıx – Etiler/ İstanbul (KAPANDI)
- Frankıe- Nişantaşı / İstanbul (2012 yılında açılan Frankie Nişantaşı, manzara, şık atmosfer ve gastronomi mutfak üçlüsünü birleştiren Fine Dining restoranlarımızdandır.)
- Kıtchenette- Kanyon Avm /İstanbul (2005 yılından beri hizmet vermektedir.)
- La Mancha- Kuruçeşme/İstanbul (KAPANDI isim değişikliği)
- Sunset- Ulus/İstanbul (Sunset Grill&Bar, 1994 yılından beri kentin “fine dining” geleneğinin en seçkin temsilcilerinden biri.)
- Tom’s Kıtchen – Zorlu Center / İstanbul (Michelin yıldızlı Şef Tom Aikens‘ın , 2010’da açtığı mekandır)
PEKİ BİZ NELER YAPABİLİRİZ?
Örneğin; restorana gelen misafirlere garnitürleri opsiyonlu bir şekilde sorarsak ürün israfını önlemiş oluruz. Kâğıt menüler yerine dijital içerikli menülere geçmek de büyük bir katkı sağlayacaktır, Kâğıt israfı önlenecek ve yapımında kullanılan ağaçlar da kesilmemiş olacak. Masalarda kalan yemek ve ekmek atıklarını barınaklara bağışlayarak diğer canlılara destek olabiliriz.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
- Bir restoran, porsiyon büyüklüğü ve garnitür seçimini müşteriye bırakırsa yıllık tabaktan dönen 4 ton atık engellenebiliyor.
- Bir restoran pet ya da cam şişe şu kullanımı yerine sürahi kullanımına geçse yılda 10 bin adet cam ve plastik şişe atığı önlenebilir.
- Menülerde dijital kullanıma geçilse belki tonlarca kâğıt israfı önlenebilir.
- Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, “Dünyada gıda israfının büyüklüğü yaklaşık 1,3 milyar ton. Dünyada 821 milyon insan ise açlık sınırında yaşıyor. 1,3 milyar ton israf edilen gıda 821 milyon insanı 3 defa doyurabilir” dedi.
- İşletme başına 2000 ton içecek çöpe dökülüyor.
- Her gün 4,9 milyon ekmek, yılda 2,1 milyar adet ekmek çöpe atılıyor bu da israfın büyüklüğünü gözler önüne seriyor.
- Tarladan, birçok emekte ile tabağa kadar gelen yolculukta gıda atıklarının en aza indirilmesi üretim maliyetlerinin azaltılması, iş gücü tasarrufunun sağlanması ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılabilmesi adına yeşil restoran anlayışına talep gitgide artmaktadır.
Son olarak çevre bilinci ile hareket eden müşterilerin, restoranlardan bu yönde hizmet talebinde bulunmalarını bekliyoruz.
Gaziantep Üniversitesi
Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
Kübra Nur Sevim
KAYNAKÇA
• https://www.soylentidergi.com/surdurulebilirlik-kapsaminda-yesil-restoran-hareketi
• https://www.arkhe.com.tr/blog/surdurulebilir-yasam-icin-yesil-restoran-hareketi
• https://gidanikoru.com/kaynaklar/8
• https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/811799
• https://www.medyarota.com/mutfak/yeşil-nesil-restoran-hareketi-h3808.html