Last Updated on 25 Şubat 2021 by Turizm Günlüğü
Etkinlik sektör temsilcileri, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki etkinlik meslek örgütleri DESOİD, TEODER ve İZOB-DER’in öncülüğünde 12 farklı ilin katılımıyla İzmir’de toplandı.
Aşılama çalışmalarından elde edilecek başarının öngörüsüyle normalleşme takviminin vakit kaybedilmeden açıklanmasını talep eden sektör temsilcileri, güvenli turizm yapılabiliyorsa güvenli etkinlik de yapılabileceğine vurgu yaptı. İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıda normalleşme takvimiyle birlikte etkinliklerin başlayacağı tarihin açıklanmasının sektörün ayakta kalabilmesi için son şans olduğunu savunan TEFED’in kurucu dernekleri, güvenli etkinliklerin nasıl yapılabileceğini hazırladıkları bir film ile anlattı. Etkinlik sektörünün büyüklüğünü ve ülke ekonomisine katkısını hazırladıkları filmler ile anlatan TEFED kurucuları, etkinlik sektörünün pandemiden en çok etkilenen ve çalışma alanları en uzun kapalı kalan, ancak pandemide unutulan tek sektör olduğunu açıkladılar.
Pandemi tedbirleri sebebiyle 16 Mart 2020 tarihinde faaliyeti durdurulan alanların başında gelen etkinlik sektörünün 10 binlerce firma ve yüzbinlerce çalışanıyla yok olmanın eşiğine geldiğini anlatan temsilciler, yeni normalleşme ile ‘davet ve organizasyon’ kategorisine giren bütün etkinliklerin, turizm sektöründe olduğu gibi toplum sağlığını koruyan güvenli etkinlik tedbirleri altında yapılabileceğini savundu. Yılda 600 bine yakın çiftin evlendiği ülkemizde alt tedarikçileriyle birlikte yaklaşık 90 milyar TL iş hacmine sahip olan düğün sektöründen pay aldıklarını belirten sektör temsilcileri, düğünlerden sonra diğer etkinliklere getirilen kısıtlamalar ve bu yıl yapılamayan kurumsal toplantı organizasyonları eklendiğinde yaşanan ekonomik kaybın çok daha büyük rakamlara ulaştığını anlattı.
Başkan otokontrol istedi
Gerçekleştirilen toplantıya katılan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bir yıl aradan sonra ilk kez kürsüye çıkıp açıklama yaptığını belirterek davet sektörünü sevindirecek açıklamalar yaptı. İzmir’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştürdüklerini, sürecin hızlanması için çalıştıklarını ifade etti. Otokontrol mekanizması uygulamanın şart olduğunu vurgulayan Özgener, ”Yeni sürece uyum sağlanmalı. Tedbirli organizasyonlar, sosyal medyaya düşen asker uğurlama törenleri bitirdi. Düğün sektörünü bu görüntüler bitirdi. İzmir Ticaret Odası olarak yanınızdayız. Sorunları dile getiriyoruz ama maalesef karar veren odalar değil. Mutlaka sıkıntı yaşayacağız. Sizlerden ricam beni arayın, sorunları dile getirin. Kötü niyetlerin otokontrolünü yapmanızı rica ediyorum. İllere göre normalleşmeyi olumlu buluyoruz. Gündeme gelen konuların takipçisi olacağım” dedi.
Geçim kapısı vurgusu
Organizasyonların sadece eğlence ya da aktiviteden ibaret olmadığını, on binlerce firma ve bu firmalarda çalışan yüz binlerce çalışan için geçim kapısı olduğunun unutulmaması gerektiğini de belirten sektör temsilcileri, dekorasyon işçisinden çiçekçisine, garsondan aşçısına, müzisyenden dansçısına, ses teknisyeninden fotoğrafçısına, organizatörden mekan yetkilisine, güvenlik görevlisinden valesine kadar saymakla bitmeyecek meslek sahibinin geçim kapılarının 11 aydır kapalı olduğunun hatırlanmasını istediklerini ve normalleşme takviminin açıklanmasının sektöre yapılacak destekler içinde en önemli adım olacağını açıkladı.
Tüm Etkinlik Sektörü Federasyonu kurucu derneklerinden İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği (İZOB-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bulu, maske, temizlik ve sosyal mesafe tedbirlerine ek olarak, davetlilere HES kodu sorgulaması ve işletme tarafından çalışan personellere her hafta Covid testi uygulaması yapılmasının, platformun tedbir tavsiyeleri arasında olduğunu belirtti. Etkinlik süreçlerini ve etkinlik alanlarında oluşabilecek riskleri en iyi bilen uzmanlar olarak çözüme destek olmak istediklerini de anlatan Adnan Bulu, TEFED olarak hazırlanacak rehberlere gönüllü danışmanlık desteği vermeye hazır olduklarını duyurdu. Düğünlerle ilgili riskin kontrolsüz sokak ve köy düğünlerinden kaynaklandığına dikkat çeken Başkan Bulu, etkinliklerin sadece denetimli mekanlarda yapılması gerektiğini savundu.
TEFED kurucu derneklerinden DESOİD Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulucan, kısa çalışma ödeneğinin Mart ayı sonu itibariyle sona ereceğine ilişkin haberlere dikkat çekerek desteğin uzatılmayacağı yönündeki haberlerin etkinlik sektörünün Mart sonu itibariyle faaliyete geçeceğinin işareti olarak yorumlandığını açıkladı. Aşılamadan beklenen başarı ışığında kısıtlamaların biteceği tarihe ilişkin açıklamayı beklediklerini ifade eden Ulucan, öngörü faaliyetin başlayacağı ve kısa çalışma ödeneğine gerek kalamayacağı yönündeyse vakit kaybetmeden sektöre tarih verilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamanın geç yapılması durumunda rezervasyonların başlamayacağını ve sektörün bir sezon daha kaybedeceğini belirten Ulucan, yapılacak açıklamanın etkinlik sektörü için can suyu olacağını hatırlattı.