AB, aşı pasaportu için Yunanistan’ın başvurusunun ardından çalışmaya başladı. Ocak ayı içinde Avrupa Birliği ülkeleri aralarında toplanarak Yunanistan’ın önerisini tartışmış ve nihai bir sonuç elde edememişti. Geçtiğimiz Perşembe günü AB ülkeleri konuyu tekrar masaya yatırdı ve yine somut bir sonuç elde edilemeden, ‘3 ay içinde detaylandırılarak, uygulanabilir’ anlamına gelebilecek bir bildiri yayınlandı. Eğer gerekli düzeltmeler yapılmazsa AB’nin dijital aşı pasaportu turizm tarihinin utanç belgesi bile olabilir.
AB’nin aşı pasaportu fiyaskosu!
NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, kendi bloğunda “AB’nin Aşı pasaportu fiyaskosu!” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yavuz yazısında; “Aşıya değil ama oldu bitti ye getirilmeye çalışılan AB’nin aşı pasaportunun bugünkü şekline itirazım var!” dedi ve gerekçelerini sıraladı…
Haber önerisi: Türkiye ‘AB Dijital Aşı Platformu’na nasıl girecek? İşte 10 maddede cevabı…
İşte Yavuz’un gerekçeleri…
1. AB Aşı pasaportu sadece her iki doz aşıyı yaptırmış olan kişilere özgürce seyahat etme imtiyazı sunarken, aşı sırası gelmemiş milyonlarca insan mağdur ediyor.
Avrupa’da aşılama süreci beklendiği gibi ilerlemiyor. Yeterli aşı olmaması, bazı ülkelerin personel sıkıntısı yaşaması sürecin hızını yavaşlatıyor. Şu ana kadar Fransa ve Almanya nüfusunun ancak %5’ni aşılayabildi. Merkel 21 Eylül eylül de Alman halkının tamamına aşı sırasının geleceğini söyledi. Yani yaz dönemi geldiğinde aşı olmamış ama tatile gitmek isteyen milyonlarca insan olacak. Yan komşu tatile giderken aşı sırası gelmediği için evinde hapsolan insanlar bu uygulamaya tepki verecek.
2. AB Aşı pasaportu sadece AB ülkelerine seyahati mümkün kılıyor.
Düşünülen Belgenin adı: AVRUPA BİRLİĞİ DİJİTAL AŞI PASAPORTU. AB bu kararı ile AB içindeki seyahatin önünü açarak, 450 milyon Avrupalı’ya ‘sadece AB içinde seyahat edin!‘ demeye getiriyor. Taslak metinde Aşı pasaportu olanların AB ülkeleri dâhilinde karantina olmadan serbestçe seyahat edebileceğini belirtilmiş. AB dışındaki İsrail, İngiltere, Rusya gibi potansiyel ülkelerle ikili görüşmeler yapılıyor. TÜRKİYE DIŞARIDA TUTULUYOR 1
3. AB Aşı pasaportu şu ana kadar sadece AB’nin kabul ettiği BioNTech-Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarını kabul ediyor.
AB ülkeleri Dünya sağlık örgütü WHO tarafından izin verilmiş olan Sinovac, Sputnik V gibi aşılarıma henüz onay vermedi. Onay verip vermeyeceği belirsiz. Zaten onay sürecinin uzun sürmesi Avrupa içinde de eleştiriliyor. Böylelikle süreç uzayıp sezonun sona kadar taşınabilir. TÜRKİYE DIŞARIDA TUTULUYOR 2
4. AB Aşı pasaportu, turizmi aşı olmak istemeyenlere bir yaptırım olarak kullanıyor.
İki gün önce yapılan toplantıdan sonra 3 ay içinde aşı pasaportunun hazırlanacağı söylendi. Neden?… Zamana karşı yarışılan korona sürecinde içinde sadece hangi aşı, ne zaman ve kaç doz yazacak olan bir belge ya da QR yazılımı için 3 ay beklenecek. Açıklama olarak software yazılımı öne sürülüyor. Bu bana Avrupa’da aşı olmak istemeyen tahminimce 80-100 milyon insana bir gönderme gibi geliyor. Aşı olmayanın cezası tatile gitmemek olacak.
5. AB Aşı pasaportu, bu haliyle çocukların seyahatine engel
15-16 yaş altı çocuklara aşı yapılamadığı için Avrupa’daki yaklaşık 100 milyon çocuğun aşı pasaportu olmayacak. Bu durumda çocuklar aileleri ile aşı olmadan seyahat edecekler ya da hiç seyahat edemeyecekler. Bu belirsizlik aileleri de etkileyecek. Bu konuda net bir açıklama yok. Sizce Avrupa’da çocuklar en çok hangi ülkede tatil yapıyor? TÜRKİYE DIŞARIDA TUTULUYOR 3
6. AB Aşı pasaportu, bilimsel olarak sonuçlanmamış bir çalışmaya dayanmıyor
Avrupa’da Aşılanma süreci birkaç hafta önce başladı ve ikinci dozlar daha yeni yeni yapılıyor. Bu kişilerde koruyuculuk somut olarak ispatlanmadı ve bu tamamen zamana bağlı bir konu. Hal böyleyken aşılananları sorunsuz, aşı olmayanları vebalı gibi görmek etik olarak eleştiri konusu. İnsanların aşılı, aşısız diye işaretlenmeleri bu kritik süreçte moral motivasyona zarar verecektir. Aşı olmuş iki turist Mayorka’da hayatını kaybederse ne olacak?
7. AB Aşı pasaportu deliniyor.
27 ülke günlerdir konuya hazırlık yapıp ortak bir çözüme çalışırken, bazı ülkeler AB ülkelerinden gelen turistlerin kendilerine yetmeyeceğini öngörüp bu ortak çalışmayı delerek (2. Madde) AB dışındaki ülkelerle ikili anlaşmalar yapıyorlar. Yunanistan; İsrail ve İngiltere ile Güney Kıbrıs; Rusya ile görüşmeler yaptı. Yani AB yaptırımlarına takılıp Türkiye’ye gelebilecek İngiliz, Rus ve İsrailli turiste kancayı taktılar. İspanya’da birtakım görüşmeler içinde. Avusturya, Danimarka ve İsveç kendi başlarına ilerliyorlar. TÜRKİYE DIŞARIDA TUTULUYOR 4
‘Bir an önce aşı pasaportu gelsin!’ diyen iyi niyetli bazı turizmcilerimizin hevesini kırmak istemem ama şu soruyu sormadan da geçemiyorum;
Geçtiğimiz yıl bugünlerde koronun ateşi alev alev yanarken ve hepimizi yakarken, insanlar patır patır düşüp ölürken, yoğun bakımlar dolup dolup taşarken ve daha maske takmayı bile bilmiyorken 500 milyon insan, PCR testi, ateş ölçümü gibi tedbirlerle dünyanın bir çok yerinde tatil yaptı. Ve bunların 15 milyonu da ülkemize gelmişken, şimdi ne oldu da dijital aşı pasaportu seyahatin olmazsa olmazı oldu?
Geçen yıldan daha mı kötü durumumuz…
Bütün bunlardan sonra kısık sesle, ‘Dijital aşı pasaportu seyahatin tek şartı değil, PCR test ile de seyahat edilebilir, ancak dönüşte 10 günlük karantina şartı ile’ deniliyor.
Anladınız değil mi?
Yani 5,6,7… daha önümüze çok engeller çıkacak gibi hazırlıklı olalım…