Dün akşam Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası canlı yayında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün itibariyle yeni normalleşme sürecinin başlatıldığını açıkladı. Düşük risk grubunda yer alan 14 il iç turizmden daha fazla pay almak için harekete geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sürecek. İlkokullardaki 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır” dedi.
Düşük Risk Grubunda Yer Alan; Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak ve Van’ın bulunduğu 14 İlde hafta sonu kısıtlamasının sabah 05 – Akşam 21 arasında kalkması iç turizm hareketliliğinin bu illerden başlayacağının sinyali verdi.
MEZOPOTAMYA’NIN ALTIN ÜÇGENİNİ DÜNYA İLE BULUŞTURMA ZAMANI
Konu ile bilgi aldığımız Güneydoğu Anadolu BTK Başkanı Mehmet Akyıl, bölge turizmini geliştirmek amacıyla geçen sene Kasım ayında Diyarbakır’da düzenlenen Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı’na TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri ve 34 Bölge Temsil Kurulu Başkanı ile kültür turizmi yapan seyahat acentalarının katıldığını ve Mezopotamya Turizm Fuarı İş Birliği Protokolü imzalandığı, Protokol çerçevesinde 2021 yılından itibaren turizm sektörü profesyonellerinin katılacağı Mezopotamya Turizm Fuarı düzenleneceğini belirterek konuşmasına başladı. Akyıl, geçen sene düzenlenen çalıştayda alınan kararların ne kadar doğru ve yerinde olduğunu dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni kontrollü normalleşme süreci maddelerinde gördük.
“Bu sene iç turizm güneşi Diyarbakır’dan yükseliyor” diyen Akyıl; “Mart ayı itibarı ile bölgemizde bahar gelmeye başladı. 21 martta kutlanacak Nevruz ile doğa tamamen bahara dönecek. Kültür turizmi yapan çok değerli seyahat acentalarımıza seslenmek istiyorum; Altın üçgen olarak adlandırdığımız Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’i kültür gezginleriyle buluşturmanın, bu topraklardaki büyüleyici efsaneleri, hikayeleri tüm dünyayla paylaşmanın zamanı çoktan geldi.
2016 yılında Diyarbakır’a yönelik ziyaretçi rakamları dibe vurmuşken; 2018’de ziyaretçi rakamları 1,5 milyon seviyesini aştı; 2 milyon seviyesine yaklaştı. Uçuşların sıklığı, konaklama alanında yeterli altyapıya sahip olması nedeniyle Diyarbakır; bölge turlarının başlangıç ya da bitiş noktası haline geldi” dedi.
DİYARBAKIR’A DİREKT UÇUŞ İLE AVRUPALI TURİST İSTİYORUZ
Almanya pazarına yönelik yaşanan son gelişmeleri değerlendiren ve bu pazarda yürüttükleri çalışmaları anlatan Mehmet Akyıl; Pandemi öncesi Almanya’nın dört kentinden (Düsseldorf, Frankfurt, Hannover ve Stuttgart) düzenlenen direkt uçuşların kendileri için çok büyük avantaj sunduğunu ifade etti. Bölgelerin Türkiye’deki en düşük risk grubuna sahip olmasından dolayı Haziran ayına kadar Avrupalı turiste ev sahipliği yapabilecek alt yapıya sahip olduklarını belirten Akyıl, direk uçuşlarla Avrupalı turist için harekete geçeceklerini, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek beklediklerini söyledi.