Site icon Turizm Günlüğü

Erdoğan, yol haritasını açıklayacak! Turizm bakanı kim olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Parti ve kabinede eşzamanlı değişimi tercih eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongre ile birlikte 2023’ün parametrelerini açıklayacak. Kabine değişikliğinin konuşulduğu kulis arkasında bakan olacak isimler hakkında değerlendirmeler yapılıyor. Beklenen değil, beklenmeyen isimlerde de değişiklikler olabilir.

Erdoğan’ın 2023’ün yol haritasını açıklayacağını Hürriyet’teki bugünkü köşesine taşıyan gazeteci, köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye’nin temsili açısından MKYK listesinin farklı bakış açısıyla hazırlandığının ifade edildiğini yazdı. Selvi’nin yazısında dikkat çeken detaylar şöyle:

“Kongrenin teması “güven ve istikrar” olacak.

Erdoğan’ın Türkiye’nin önüne;

1) İnsan hakları ve özgürlükler,
2) Ekonomik kalkınma ve refah toplumu,
3) Dış politikada küresel, güçlü Türkiye,

hedeflerini koyması bekleniyor.

KİM BAKAN OLACAK?

Kabine değişikliği üzerindeki beklentiler pazartesi günü yoğunlaşmıştı. Ancak kongreden sonraya kaldı. Erdoğan’ın bu süre zarfında kabine değişikliği üzerinde de çalıştığı söyleniyor. Zaten bir süredir Ankara kulislerinde kabine değişikliği konuşuluyor. Hatta kabine için oranlar veriliyor, kimlerin gideceği konuşuluyor. Bakan olacak isimler hakkında değerlendirmeler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başka kimsenin bilgisi yok. O kadar net söyleyebilirim. Ama görünen o ki beklenen değil, beklenmeyen isimlerde de değişiklikler olabilir.

Erdoğan hem partide hem kabinede Türkiye’yi 2023’e taşıyacak kadroları ortaya çıkaracak. Kongre konuşmasında ise 2023’ün perspektifini verecek.

SEÇİM YASASI NE OLACAK?

Ekranlarda Türkiye’yi 300 seçim çevresine böleni mi ararsın, dar bölge sistemini getireni mi… AK Parti’nin seçim yasası diye altını çize çize söylüyorlar. Dar bölge seçim sistemini getiriyorlar. Dar bölgede seçim çevresinin seçilecek milletvekili sayısına göre bölünmesi gerekiyor. O seçim bölgesinde yüzde 51’i alan parti ya da ittifak milletvekilliğini de kazanacak.

Seçim çevresini 300’e bölüyor, her bölgeye iki milletvekili veriyorlar. Tabii o seçim bölgesinde yüzde 51’i alan seçimi de alıyor. Fakat işin ilginç tarafı AK Parti’de böyle bir çalışma yok. Olmayan bir şey varmış gibi gösteriliyor.

AK Parti’de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası üzerinde bir çalışma yürütülüyor. Çalışmaların büyük ölçüde olgunlaştırıldığı söyleniyor. İnsan Hakları Eylem Planı nedeniyle çalışmaların bütünlüklü olarak ele alınmak üzerine bekletildiği ifade ediliyor. Artık kurultay süreci tamamlandıktan sonra son şekli verilecek.

İSTANBUL ÖRNEĞİ

İstanbul üç seçim çevresinden oluşuyor. 98 milletvekili çıkarıyor. Ankara ve İzmir ise iki seçim çevresinden oluşuyor. Ankara’nın milletvekili sayısı 36, İzmir’in 28.

AK Parti, dar bölge değil daraltılmış bölge seçim sistemi üzerinde duruyor. Milletvekili sayısı yüksek olan büyükşehirlerin 6-7 milletvekilinden oluşan seçim çevresine ayrılması düşünülüyor. O da seçmenin kimi seçtiğini iyi tanıması açısından.

SEÇİM BARAJI

Yüzde 10 seçim barajı düşürülüyor. Yüzde 7 ya da 5 oranının üzerinde duruluyor. Daha önce yüzde 3 ve seçim barajının tamamen ortadan kaldırılması gündeme gelmişti ama Cumhurbaşkanı Erdoğan bu oranların kapsam dışına çıkarılmasını istedi.

Seçim barajının yüzde 5 ya da 7 olması konusu AK Parti ile MHP’nin yapılacağı ortak çalışmadan sonra kesinleşecek.

İttifak içinde seçim barajının geçerli olması yönündeki tartışmalar da netleşti. İttifak içinde ayrı bir seçim baraj olması önerisinden vazgeçildi.”

Exit mobile version