Last Updated on 25 Mart 2021 by Yaşar Çelik
CBInsights, 2021 yılı ve pandemi sonrası dönem için tahminlerinin bulunduğu bir rapor yayınlarken, McKinsey ise koronavirüs sonrasına yön verecek trendleri paylaştı.
Koronavirüs salgınıyla geçen bir yılın ardından, hayatımız neredeyse baştan aşağı değişti. CBInsights, tarafından düzenlenen rapora göre de bu değişikliklerden bazıları kalıcı olacak ya da normalleşme ile yeniden düzenlenecek.
McKinsey’ye göre; 20’nci yüzyıldan bahsederken kullanılan savaş öncesi ve savaş sonrası terimler kullanıldığı gibi koronavirüs sonrası dönemde COVID-19 öncesi ve COVID-19 sonrası ifadeleri kullanılacak.
CBInsights ve McKinsey’ye göre gelecek:
1- ‘İşimizin Geleceği’ beklenenden önce geliyor
Pandemi, farklı endüstrilerdeki 10 milyonlarca insanı, bir günde evden çalışmaya geçmek zorunda bıraktı. Böylece, önündeki kültürel ve teknolojik bariyerler yıkılan uzaktan çalışma modelinin, kısıtları ve faydaları geçen kısa zaman içinde daha da netleşti.
Ofislerde büyük değişim
Bu yıl çalışanlar, geçen yıl ayrıldıklarından çok farklı bir ofise dönerken kendilerini bulacaklar. Ofisler gittikçe daha çok kısa ziyaretler için kullanılan otellere benzeyecek.
Çoğu yazılım şirketi, işverenlere özelleştirilebilir ortak çalışma ve planlama çözümleri konusunda yardımcı oluyor. Artık ofislere sahip olmak yerine, çalışanlar önceden çalışma alanlarını rezerve ettikten sonra haftada birkaç kez fiziksel ofise gelebilirler.
2- Dördüncü endüstri devriminin hızlanması
McKinsey’ye göre; bu hızlanmanın temelinde, dijital destekli verimlilik artışının yer aldığı vurgulanıyor. ABD’de verimliliğin, 2020’nin ikinci çeyreğinde yüzde 10,6 ve takiben üçüncü çeyreğinde de yüzde 4,6 arttığına dikkat çekiliyor. Geçmişte çığır açan teknolojilerin, verimliliği artırmaya başlaması 10 yıldan uzun sürüyordu. COVID-19 krizi yapay zekâ ve dijitalleşme gibi alanlarda, bu geçişi birkaç yıla indirdi. Şirketlerin yoğun baskı altında aceleyle yeni teknolojilere uyum sağlamaya çalışırken hatalar da yaptığını belirten McKinsey uzmanları, liderlere; şu ana kadar yapılan iyi şeyleri yapılandırmalarını ve kurumsallaştırmalarını öneriyor.
Kuantum bilgisayarlar
Güçlü kuantum bilgisayarlar ortaya çıktıkça, işletmeler verileri bu bilgisayarların şifresini çözebileceğinden daha hızlı güvenceye almak zorunda kalacak. Kuantum bilgisayarlar katlanarak daha güçlü hale geliyor ve daha yaygın olarak kullanılabilir hale geliyor.
2019’da Google, kuantum üstünlüğüne ulaşan ilk kuantum bilgisayar üreticisi oldu.
Kuantum bilgisayarda hesaplama, herhangi bir geleneksel bilgisayarın yönetebileceğinden çok daha hızlı. Google, klasik bir süper bilgisayarın tamamlanması 10 bin yıl alacak bir sorunu sadece birkaç dakika içinde çözdüğünü söyledi.
Yapay zeka
Son on yılda, yapay zeka moda kelimeden sahip olunması gereken bir iş yetkinliğine dönüştü. Yapay zeka; bilgisayar görüşü finansal hizmetlere kadar ve daha fazlasının da önünü açarak neredeyse her sektöre nüfuz ediyor. Hatta, insan duygularını tanıma ve ona tepki verme söz konusu olduğunda büyük ölçüde meydan okudu. New York Üniversitesi’ndeki AI Now Enstitüsü, 2019 raporunda “insanların hayatlarını ve fırsatlara erişimi etkileyen önemli kararlarda” duygu tanıma teknolojisinin kullanılmasının yasaklanması çağrısında bulundu.
Sosyal medyanın geleceği – Özel kulüpler
Seçiciliğin ön planda olduğu özel kulüpler sosyal medyanın geleceği. Facebook’un hızlı büyümesinin nedeni, erişimin yalnızca belirli ve seçkin kolejlerdeki öğrencilere açık olmasıydı.
Bugün oldukça seçici sosyal kulüpler geri dönüş yapıyor ve bir sonraki sosyal ağ dalgasının merkezi olmaya hazırlanıyor. Clubhouse gibi uygulamaların popülerlik kazandı ama bu sadece başlangıç. 2021’de, özel kulüplerin ve seçiciliğin cazibesinin yanı sıra bağlantılarının kalitesi ve gücü aracılığıyla değer oluşturan sosyal ağları izleyin.
Girişimciler, seçiciliğin ön planda olduğu özel kulüpleri kurmak için kripto belirteçlerinden, abonelik teknolojisine kadar her şeyi kullanabilir. Kullanıcıları incelemek için algoritmalar ve pazarlama teknolojisi dağıtın.
Silikon vadisi ile yeni şehirler
Silikon Vadisi, hayallerin ötesinde geçerek akıllı şehirler yaratacak. Dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda ülke kendi ileri teknoloji şehirlerine ev sahipliği yapmaya istekli. Toyota ve Facebook gibi şirketler, çalışanlarını barındırmak ve yeni ürünleri test etmek için şehir inşa ediyor. Bill Gates, fütüristik bir şehir vizyonunun temelini atmak için birkaç yıl önce Arizona’da yaklaşık 25 bin dönümlük arazi satın aldı.
Teknoloji dünyasındaki diğerlerinin hala daha büyük tasarımları var. Elon Musk, bir başka gezegende yeni bir toplum inşa etmek istiyor. Tesla ve SpaceX CEO’su, insanların Mars’ı kolonileştirmesi gerektiğine olan inancından uzun zaman önce bahsetti. SpaceX, Aralık 2020’de, Musk’ın 2022 yılına kadar Mars’a göndermek istediği Starship aracını, nihai uzay uçuşuna doğru önemli bir adım olan yüksek irtifada test etti. Mars’taki yaşam vizyonu, “açık hava, eğlenceli bir atmosfer” ile cam bir kubbe ile çevrelenmiş kendi kendini yöneten bir şehri içeriyor.
#TGilekeşfet okuma önerisi: Silikon Vadisi ve gastronomik gelişmeler
3- İş Dünyası Trendleri
McKinsey, iş dünyasında yaşanan değişimde belirleyici rol oynayan tüketici davranış ve tercihlerini anlamak için yaptığı küresel bir anketin sonuçlarını paylaşıyor. Bu anketin uygulandığı 13 büyük ülkeden dokuzunda, tüketicilerin en az üçte ikisi yeni alışveriş şekilleri denediklerini söylüyor. Ayrıca, ankete katılanların yüzde 65’inden fazlası buna devam etmeyi düşündüklerini belirtiyor.
Dijital alışveriş merkezleri
Sosyal ağlarla birlikte, hem alışveriş yapma ve işletmelerle iletişim kurma yeniden tanımlayacak. Alışveriş merkezleri sosyal ve eğlence amaçlıydı; şimdi koronavirüsle birlikte sosyal ve eğlence hayatımızı sanal dünyalar ile yaşıyoruz.
Belirli bir perakendecinin web sitesinden alışveriş yapmak yerine, bir arkadaşınızla Minecraft benzeri bir dünyada eğlenmek ve dijital vitrinlerde alışveriş yapmak için buluştuğunuzu hayal edin. Bugün konserleri tiyatroları bile online evlerimizden izlemek mümkün. Bir yıl önce evlerimizden yapamadığımız çoğu aktiviteyi artık dilediğimiz her yerden yapabiliyoruz.
Chief prepper officer – Baş hazırlık görevlisi
Şirketler, daha önce benzeri görülmemiş dış aksamalara karşı kendilerini hazırlamalı. İklim değişikliği, siber savaş gibi birçok tehditler dünyayı yeniden alt üst edebilir. Koronavirüs salgınıyla sarsılan şirketler; sağlam tedarik zincirleri kurarken ve kendilerini bir sonraki büyük krize hazırlarken dirençliliğe öncelik vermeye başlayacak ve yeni teknolojilere yönelecek.
Pandemi, dünyanın mücadele etmek zorunda kalacağı tek büyük ölçekli tehdit olmayabilir. Diğer büyük tehditlere örnek olarak;
- • İklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ve gittikçe şiddeti artan hava koşulları.
- • Elektrik şebekelerini veya diğer altyapıları felce uğratan siber saldırılar.
- • Gökyüzünü karartan ve uçuşları engelleyen büyük volkanik patlamalar.
Pek çok işletme, operasyonlarını daha iyi anlamak, talep dalgalanmalarını tahmin etmek ve değişen koşullara daha hızlı yanıt vermek için yapay zeka gibi teknolojilere yöneliyor.
Kripto para
Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşırken, kripto para birimleri tekrar gündemde.
Kripto ödülleri; markaların sadakat programlarını ve ödeme şirketlerinin para iadesi yapma şeklini yeniden şekillendirecek. Perakendeciler ve ödeme şirketleri, geleneksel puanlara veya nakit tabanlı sistemlere alternatif olarak blockchain teknolojisi ve kripto para birimlerini kullanarak ödül ve sadakat programları sunarak para kazanmaya çalışıyor.
Markalar, perakendeciler ve ödeme şirketleri, bitcoin ve diğer dijital varlıkları kazanmak ve elinde tutmak isteyen büyüyen bir kullanıcı tabanı olduğu için kripto tabanlı ödül ürünlerine giriyor.
4- Sağlık sisteminin yenilenmesi
COVID-19 salgınıyla mücadele sürecinden alınan dersler, daha kuvvetli sağlık sistemleri inşa etmeye yol açabilir. Halk sağlığı altyapısının iyileştirilmesi ve sağlık sisteminin dijital dönüşümün sunduğu imkanlar kullanılarak modernleştirilmesi, bu konuda, üzerinde çalışılması gereken iki alanı oluşturuyor.
Evde hastane
Koronavirüs nedeniyle artık hastanelere gitmeye korkar olduk. “Evde hastane” hastalara kendi evlerinde hastane düzeyinde bakım sunmak amacı taşıyor. Hastalar “evde hastane” programıyla; yüz yüze ziyaretler, sanal ziyaretler, dijital iletişim kanalları ve uzaktan biyometrik izleme teknolojileri aracılığıyla sağlık çalışanlarına yakından bağlı olacak.