Turizm işletmesi belgeli tesislerdeki yabancı personeli kapsayan turizm teşvik yasasında değişiklikler getiren yasa teklifinin 8. maddesi tartışmalara neden oldu.
Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu bugünkü özel haberinde TBMM’de görüşmelerinde milletvekillerinin söz konusu düzenlemeyle, tesislerde yabancı çalışan sınırının kaldırılacağını iddia ettiklerini yazdı.
Turizm işletmelerinde mevcutta yüzde 10 olan yabancı personel sınırı bakanlık izniyle yüzde 20’ye kadar çıkabildiği yasada şu ifadelerle yer alıyor:
“Belgeli işletmelerde, Bakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca verilen izinle yabancı uzman personel ve sanatkârlar çalıştırılabilir. Ancak bu şekilde çalıştırılan yabancı personelin miktarı toplam personelin yüzde 10’unu geçemez. Bu oran bakanlıkça yüzde 20’ye kadar arttırılabilir. Bu personel işletmenin faaliyete geçişinden 3 ay öncesinden itibaren çalışmaya başlayabilir.”
Gündemdeki teklifteki ise, bu düzenleme “Turizm işletmesi belgeli işletmelerde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca verilen izinle yabancı personel çalıştırılabilir” ifadesiyle sınırlandırıyor.
Tartışmalara neden olan düzenlemeyle ilgili milletvekillerinden şu eleştiriler geldi:
CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek: Türkiye’de 10 milyondan fazla işsiz var, bu yetmezmiş gibi turizm tesislerinde çalışan yabancı sayısıyla ilgili bütün kısıtlamaları kaldırarak, bunu serbest hâle getiriyorsunuz.
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız: Siz bir madde koyuyorsunuz, yabancı sınırını ortadan kaldırıyorsunuz. Yüzde 10’ken ortadan kaldırıyorsunuz. Bu ne demek biliyor musunuz? Ben, Kazakistan’dan, Suriye’den 300 dolara çalışan eleman getiririm, çalıştırırım burada otellerde.
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu: Bakın, bu ucuz iş gücü demek. Şimdi Suriyeliler… Türkiye’de şu anda özellikle belli bölgelerde Suriyeliler, Afganlar, Özbekler, Kazaklar, Afrikalılar ciddi bir nüfusa sahipler.
Teklifte ilk imza sahibi olan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu: Yabancı personel çalıştırma Aile, Çalışma Bakanlığı’nın yasasına göre yapılır. Yaptığımız bu… Orada yüzde 20, beşte 1 şartı var, aynı şart devam ediyor. Yaptığımız hiçbir şey yok burada.
TBMM’ye sunulan 30 maddelik kanun teklifi turizm sektöründe neleri değiştirecek?