Elif Dağdeviren ve Cem Kınay ile uzun süredir hayalini kurdukları ve Türkiye’nin ilk “Sosyal Sorumluluk Oteli” olarak yakın zamanda hizmete başlayacak “Baksı Konukevi” ile ilgili ilk ayrıntıları, dün akşam gerçekleştirdikleri Instagram canlı yayınında paylaştılar.
Eğitim, kültür, yerel, kadın, genç ve çevreye destek ile Elif Dağdeviren ve Cem Kınay tarafından kurulan Anatolity Sürdürülebilir Kültür ve Turizm Vakfı’nın uzun süreli bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan Anatolity Collectionprojesinin ilk adımı Baksı Konukevi’nin merak edilenleri dün akşam Instagram canlı yayınında açıklandı.
Ramazan Bayramı’nda hizmete girecek olan ve bütün dünyayı Türk misafirperverliğini yaşamaya ve bu hikayenin bir parçası olmaya davet edecek Baksı Konukevi, Elif Dağdeviren, Cem Kınay ve Baksı Müzesi’nin de kurucusu olan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından keyifli bir sohbetle tanıtıldı. Türkiye’nin ilk Sosyal Sorumluluk Oteli özelliğini de taşıyan ve yakın zamanda gezginleri, sanatseverleri, doğaseverleri, farklı deneyimler peşinde koşanları Doğu Karadeniz’in eşsiz doğası içinde buluşturacak Baksı Konukevi’ni merak eden birçok kişi canlı yayında buluştu.
Baksı Müzesi ile ilgili tüm haberlere ulaşmak için linke tıklayınız.
“Deneyimleme” Hissine Olan Hasret Sona Erecek
Canlı yayın süresince Anatolity Collection projesinin ilk adımı olan Baksı Konukevi’ne dair heyecan verici açıklamalarda bulunan Elif Dağdeviren ve Cem Kınay, kendilerine yöneltilen soruları da cevapladı. Anatolity Collection’ın ana hedeflerinden birinin “Anadolu’nun kültürel değerlerini birleştirerek dünyaya tanıtmak” olarak açıklayan ikili, Baksı Konukevi’nin de bu anlamda önemli bir görev üstleneceğini belirtti.
Başta kadınlar ve gençler olmak üzere bölgede yaşayanlara turizm ve kültür öncelikli olmak üzere birçok alanda eğitim vereceklerini dile getiren Dağdeviren, böylelikle önemli bir potansiyele sahip istihdam alanı yaratacaklarını sözlerine ekledi. Cem Kınay ise “Ruhun için yavaş ve derinden” anlayışını getirmek istediklerini söyleyerek gidilen yerlerde deneyimlemenin de fırsatını sunacak bir konsept kurmak için Baksı Konukevi’ni hayata geçirdiklerini ifade etti.
Ramazan Bayramı’nda İlk Konuklarını Ağırlayacak
Baskı Konukevi ile hedeflerinin “basit ama kusursuz bir hizmet sunmak, ruha seslenmek ve deneyimleme” olduğunun altını çizen Elif Dağdeviren ve Cem Kınay, aynı zamanda geleneksel ve dijital dünyayı da birleştireceklerinin müjdesini verdiler. Dijitalleşme kapsamında Antolity Collection dijital platformunun çok yakında hizmete gireceğini ve mobil uygulamanın kullanıma sunulacağının bilgisini veren ikili, Baksı Konukevi’nin Ramazan Bayramı’nda açılacağını belirterek rezervasyonların ise 2 Nisan tarihi itibariyle alınmaya başlanacağını hatırlattılar.
“Kendimizi Bulacağımız Yer Bu Toprakların Özünde Yer Alıyor”
Canlı yayında projeye dair heyecanını paylaşan Elif Dağdeviren, “Bizler, özellikle büyük şehirde yaşayanlar özümüzden kopuğuz. Bizi biz yapan ne, onu unuttuk” diyerek kendisinin Anadolu’yu gezdikçe özüne ulaştığını belirterek Anatolity Collection projesinin de bu şekilde ortaya çıktığını ifade etti. Herkesin yolculuklarda aslında yüklerinden kaçarak kendisini bulmaya çalıştığını söyleyen Dağdeviren, “Kendimizi bulacağımız yer bu toprakların özünde, özün esasındır” diyerek Anadolu’daki bir şehirdeki yaşamın, doğanın ve doğallığın kişinin kendisini mutlu hissetmesini sağlayarak daha yaratıcı yaptığını vurguladı.
“Hikayelerden Kopmayın ve Onları Bulmaya Çalışın”
Çoruh Vadisi üzerinde bir tepede bulunan ve kurulduğu günden bu yana Bayburt’u kültür ve sanat alanında bir cazibe merkezine dönüştüren Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da canlı yayına konuk olarak katıldı. Baksı Müzesi’ni kurmasından dolayı 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü kazanan Koçan, yayını izleyen herkese “Hikayelerden kopmayın ve onları bulmaya çalışın” tavsiyesini verdi.
Baksı Müzesi’ni kendi hikayesinden anlam çıkaran ve kendi topraklarından kopmak istemeyenlerin bir meyvesi olarak tanımlayan Koçan, en büyük amaçlarından birinin kültür erozyonunu önlemek olduğunu belirtti. Hayatın her alanında daha ileriye gitmek için eskinin korunması gerektiğini ve bunun üzerine inşa edilenlerle Anadolu’nun bir cazibe haline getirilmesini söyleyen Koçan, kültür ve sanatı insan için üretmenin şart olduğunu vurguladı.
“Anadolu Benim İçin Bir Tutku”
Canlı yayında söz alan projenin mimarlarından Cem Kınay, “Türkiye ve Anadolu için ne yapabiliriz?” sorusunu sorarak bu yolculuğa büyük bir heyecanla başladıklarını belirtti.
Anatolity Vakfı’nın bir oluşumu olan Anatolity Collection’ın ilk oteli olan ve Bayburt’ta kurulan Baksı Konukevi’ne dair ilk filizlenmenin Anadolu’yu dolaşırken oranın hikayelerini dinledikten sonra oluştuğunu anlatan Kınay, “Anadolu benim için tutku, öğretici, sevgi ve her şey” dedi. Kınay bunun yanı sıra Baksı Konukevi’nin dünyada az sayıda örneği bulunan ve Türkiye’de de ilk örneği olacak sosyal sorumluluk temelli bir yapılanmaya kurulduğuna dikkat çekti.
Okuma önerisi: Tarihin doğaya şarkı söylediği Bayburt’ta görmeniz gereken 10 yer
Baksı Konukevi’ni kurma motivasyonu olarak “bölgede bir şeyler yaratabilme gücü” olduğuna değinen Kınay, en büyük hedeflerinden birini de Anadolu’nun dünyada hızlı bir şekilde markalaşmasını sağlamak ve Türkiye’nin yumuşak gücü olarak konumlamak olarak tanımladı.
Anatolity Collection projesi ve Baksı Konukevi ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye yakın zamanda hizmete girecek anatolity.com web sitesinden ulaşılabilecek.