Ramazan’da şehirler arası seyahat nasıl olacak?

koronavirüs şehirlerarası özel araçla seyahat

Last Updated on 15 Nisan 2021 by Yaşar Çelik

13 Nisan Salı günü başlayıp 12 Mayıs tarihinde sona erecek olan Ramazan ayında özel araç, otobüs, uçak ve turizm amaçlı seyahat edecekler için şehirler arası seyahatler nasıl olacak?

Kabine toplantısı sonrası açıklanan kararlar ile birlikte Ramazan ayı için uygulanacak yeni covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkma sınırlaması; hafta sonu aynı şekilde devam ederken, hafta içi saatlerinde ise güncelleme yapıldı. Hal böyle olunca şehirler arası seyahat etmeyi planlayan vatandaşların gözü seyahat kısıtlaması olup olmayacağı konusuna çevrildi.

Okuma önerisi: Yeni kısıtlama tedbirlerinde seyahat hakkında sıkça sorulan 9 soru

Okuma önerisi: Kısmi kapanma döneminde özel araçla seyahat mümkün mü?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıklamaları çerçevesinde hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması sürerken, hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri 19.00 ve 05.00 olarak güncellendi. Sokağa çıkma saatlerinde, ‘zorunlu haller dışındaşehirler arası seyahatlere izin verilmeyeceği duyuruldu.

Bu karar ile zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatler ancak hafta içi sabah 05.00 akşam 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilecek. Peki Ramazan ayı boyunca kimler nasıl seyahat edebilecek? İşte yanıtı…

HAVAYOLU

  • T.C. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı kısmi kapanma genelgesine göre, hem sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) hem de kısıtlamanın olmadığı saatlerde uçak ile seyahat etmek mümkün.
  • Ancak uçak yolcuları mobil uçuş kartı, bilet görüntüsü gibi uçuşu olduğuna dair bir belge ibraz ederek seyahate katılabilecekler. Genelgede yer alan ifade şöyledir: Şehirler arası seyahat edeceğini bilet veya rezervasyon kodu ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.
  • 14 Nisan 2021 itibarıyla uygulanacak olan 14 günlük kısmi kapanma sürecinde uçuşu olanlar seyahatlerine ait belgeleri ile uçuşlarını güvenle gerçekleştirebilecekler.

ÖZEL ARAÇ VE TOPLU TAŞIMA 

Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen günlerde aşağıda belirtilen zorunlu hallerde özel araçlarla şehirler arası seyahate izin verilecek. Aşağıda belirtilen şartları taşımayan kişiler şehirlerarası seyahatlerini toplu taşıma araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) ile yapabilecek. Seyahat edecek vatandaşların biletlerini yanında bulundurmaları gerekiyor.

Özel araç için seyahat izin belgesi nasıl ve nereden alınır?

İstanbul’da seyahat izin belgesi nereden alınır?

Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları kontrol edilecek; geçerli bir mazereti ya da muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek. Şehir içi toplu ulaşım araçlarında oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak.

Fotoğraflı anlatım: E-Devlet’ten seyahat izin belgesine nasıl başvurulur?

NOT: Burada “özel arabamla gidemem ama otobüsle gidebilirim öyle mi?” sorusu aklınıza takılmış olabilir. Bu sorunun cevabı ise HES Kodu ve seyahat izin belgesi uygulamalarında çözüm buluyor. Şöyle ki özel araçla seyahat eden birisinin covid-19 takibinin yapılabilmesi için seyahat izin belgesi almış olması gerekiyor. Bu belge alınmış ise rahatça seyahat edilebilir. Toplu taşımada ise İstanbulkartınızla eşleştirdiğiniz HES Kodu ile takibiniz yapılabilmektedir.

HES kodu nedir, nasıl ve nereden alınır?

İstanbulkart ile HES Kodu nasıl eşleşecek?

  • Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan
  • Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi)
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler)
  • ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri
  • Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan
  • Ceza infaz kurumlarından salıverilen

Bu gibi durumlarının olduğunu belirten kişiler, İçişleri Bakanlığı’na ait e-başvuru ve Alo 199 sistemleri üzerinden ya da valilik ve kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurulları‘ndan izin almak kaydıyla toplu ulaşım araçlarıyla veya özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

Seyahat izin belgesi nasıl alınır?

Hafta sonu kimler seyahat izin belgesi alabilir?

TURİZM AMAÇLI SEYAHAT

Otel veya konaklama tesislerinde rezervasyonu bulunan kişiler Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden veya elektronik ortamda e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi almak kaydıyla konaklama rezervasyonunun başlangıç zamanı ile konaklama tesisine ulaşım süresi içerisinde özel ve toplu ulaşım araçlarıyla araçlarıyla seyahat edebileceklerdir.

Turistik tesisler dahil tüm konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme-içme yerleri, sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak ve aynı masada en fazla iki kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinde toplu iftar organizasyonları yapılmayacak.