Haydarpaşa Garı’nda 2 bin 400 yıllık anıt bulundu

Last Updated on 18 Mayıs 2021 by Turizm Günlüğü

Haydarpaşa Garı’ndaki arkeolojik kazılarda 2 bin 400 yıllık anıt bulundu.

Bugüne kadar 35 binin üzerinde kasa eser çıkarılan kazı çalışmalarında yeni bir mimari eser daha gün yüzüne çıkarıldı. Helenistik Döneme ait 4. ve 3. yüzyıllara tarihlenen yapının anıt ya da anıt mezar olduğu düşünülüyor.

Haydarpaşa arkeolojik kazısı baş arkeoloğu Mehmet Ali Polat, çalışmalarla ilgili bilgi vererek, “Burası oldukça büyük bir alan, yaklaşık 350 bin metrekarelik bir kazı alanı. 65 bin metrekarelik alanında kazı çalışması gerçekleştirdik. Bugüne kadar en eski bulgularımız küçük buluntu olarak milattan önce 5’inci-6’ncı-7’nci yüzyıla ait küçük buluntular, çanak çömlekler, sikkeler. Ama mimari olarak en eski yapımız milattan önce 4’üncü-3’üncü yüzyıla ait kareye yakın bir plan veren kesme taştan bir anıt veya anıt mezar olabileceğini düşündüğümüz bir yapı kalıntısı var. En eski mimari kalıntımız bu. Bunun dışında burada mimari bir yoğunluk var. Bunların çok büyük bir kısmı milattan sonra 4’üncü-3’üncü yüzyılda inşa edilmiş yapılar. Bu yapılara 5’inci-6’ncı yüzyıllarda eklentiler yapılmış. Burada 4’üncü-5’inci yüzyıla ait, bir sahilde sonlanan bir ana cadde ve sağında, solunda yapı kümeleri var. Burası Khalkedon antik kentinin kuzeybatı limanı, antrepo olabilecek büyük bir depo yapısı, yolun öteki tarafında ise küçük bir yazlık saray olabilecek yapı topluluğu görüyoruz” dedi.

Kazıda 10 binin üzerinde sikke bulunduğunu belirten Mehmet Ali Polat, “Bunların büyük çoğunluğu okunuyor. En eskisi milattan önce 5’inci yüzyıldan. Zaten Khalkedon’un ilk sikke basımı milattan önce 5’inci yüzyıldır. Bu tarihten itibaren kesintisiz olarak milattan sonra 12’nci yüzyıla kadar her döneme ait sikke var” açıklamasında bulundu.

Rahmi M. Koç Müzesi’ni tam kapanmada sanal turla gezin