Oteller için adım adım teknolojik entegrasyon rehberi

Seyahat sektöründe yapay zeka etkisi
Seyahat sektöründe yapay zeka etkisi

Last Updated on 3 Temmuz 2021 by Yaşar Çelik

Bir önceki yazımda (Otellerin Dijital Dönüşüm Geleceği Nasıl Olacak) otel işletmeleri için dijital dönüşüm konusunu ele almış, mevcut durum ve gelecek projeksiyonu hakkında birkaç değerlendirme yapmıştım. Bugün, o yazının devamı niteliğinde bir yazı daha yazarak başlıktaki konuyu genel hatlarıyla açıklamak ve birkaç öneride bulunmak istedim.

Dijital dönüşümün neden artık bir zorunluluk haline geldiği konusunda kafa karışıklığı yaşayanlarımız varsa, onları konuyla ilgili önceki yazılarıma yönlendirmek isterim. Devam edecek olanlarla da bugünkü konumuza ufak ufak başlayabiliriz.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM TEMELDEN BAŞLAMALI!

Teknolojik entegrasyon dediğimizde aklımıza, konuya olan yatkınlığımız doğrultusunda birden fazla fikir gelebilir. Günümüzün sunduğu neredeyse sınırsız imkanlar doğrultusunda hızlıca bu konuya eğilmeyi ve birkaç iyileştirme yapmayı düşünebiliriz. Bu, çok sağduyulu ve iyimser bir yaklaşım olsa da maalesef işleri bu şekilde yürütmek zaman, sermaye ve efor kaybına yol açmaya çok müsait. Çünkü işinizin teknolojik entegrasyonunu temelden başlatmak zorundasınız.

Konaklamak için araştırma yaptığınız bir otelin seçenekleri içerisinde ‘Oda+öğle yemeği’ seçeneğinin bulunduğunu fakat ‘oda+kahvaltı’ seçeceğinin bulunmadığını varsayın. Bu örnekteki otel işletmesinin konaklama kurgusunun çarpık olduğunu hemen fark ederiz. Ayrıca bu değer önerisi misafirin ilk ve temel ihtiyacını çözmekten uzakta konumlanmış olacaktır. Otellerdeki check-out saatlerinin öğle yemeği saatiyle çakışması vb gibi sorunlar da misafir deneyimini oldukça zedeleyecektir. Dolayısıyla bizler, misafire sunacağımız konaklama kurgusunu oluştururken daha çok ‘oda+kahvaltı’ sunmaya yatkınızdır. Onu sunmadan diğerini sunmak işlevsiz bir efordan başka bir şey olmaz.

Aynı bu örnekteki gibi, teknolojik dönüşümde de yapılması gereken temel şeyleri yapmadan farklı seçenekler eklemek, kurgunuzun işlevselliğini yitirmesine sebep olabilir. Bu yüzden teknolojik entegrasyon konusunu iyi araştırıp önce en temelden başlamalısınız. Unutmayın, teknolojik entegrasyon yalnızca bir kaç satın alma aksiyonu değil, işletmenizin adapte olacağı yeni bir model olacak.

1) SİSTEMLERİNİZİ KONTROL EDİN

Bulut tabanlı sistemlerin yaygınlaşması, teknolojik çözümlerin birbiriyle kolayca entegre olabilmelerini sağladı. Bu entegrasyonun sağladığı imkanlarla hemen her türlü çözümü birbiriyle entegre ederek iş süreçlerini oldukça kolaylaştırmak mümkün. Dolayısıyla işe önce kullandığınız donanım ve yazılımları kontrol ederek başlayın.

Amiyane tabirle kapalı uçlu sistemleri kullanıyor olmanız günümüz teknolojisinin verimliliğinden faydalanmanızı zorlaştıracaktır. Bulut tabanlı sistemlere geçiş yaparak her zaman güncel kalabilir, tüm verilerinizi kullandığınız tüm araçlarla tek bir platform üzerinden yöneterek mükemmel müşteri deneyimini kolayca kurgulayabilirsiniz!

2) STANDART İŞLERİ OTOMASYONLARA DEVREDİN

İşletmelerin günlük iş akışlarında ‘angarya’ olarak tabir edilebilecek pek çok iş var. Bu işleri tespit edip otomasyon sistemlerine devretmeniz iyi bir başlangıç olacaktır. İşletme içinde ve dışında sürdürdüğünüz pek çok süreci, günümüzün teknolojik araçlarıyla otomatize ederek büyük bir iş yükünden kurtulacak ve daha önemli işlerle meşgul olabileceksiniz, bana güvenin.

3) ENTEGRE ARAÇLARI KULLANMAYA BAŞLAYIN

İşletmelerde, özellikle otellerde departmanların birbirleriyle dirsek temasında kalarak yürütmek zorunda olduğu onlarca ortak süreç bulunuyor. Bu süreçlerin kusursuz yürütülebilmesi açısından entegre araçları kullanmak iş süreçlerinde büyük bir değişim yaratacaktır. Misafir ilişkileri, insan kaynakları, satış, pazarlama, proje ve süreç yönetimi gibi pek çok departmanı ilgilendiren süreçleri; etkili yazılımlar kullanarak tek platformdan yönetebilir ve verimliliği artırabilirsiniz.

4) MÜŞTERİ DENEYİMİNİ ATLAMAYIN

Turizm profesyonelleri olarak biz, sektörümüzde misafir deneyiminin ve memnuniyetinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Sektörümüzün en temel dinamiği, misafir memnuniyetini sağlamak diyebiliriz. İşte tam da bu noktada, otel içi operasyonlarınızın misafirlere dönük uçlarında da entegre bulut tabanlı yazılımlardan yararlanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. QR kod menüler, dijital anketler, dijital asistanlar… Sayabileceğimiz pek çok aracı kullanarak misafir deneyimini dijital kanallardan da kurgulayarak iş süreçlerinize entegre edin.

5) MOBİL DÜNYAYI ANLAYIN VE ONA GÖRE AKSİYON ALIN

Artık yaptığımız her işin, sürdürdüğümüz her projenin mobil uyumlu olması oldukça hayati önem arz ediyor. Bu yüzden, kuracağınız tüm sistemlerin mobil uyumlu olduğundan emin olun.

Bir önceki yazımda verdiğim bir istatistiği tekrar paylaşayım; bugünün tüketicilerinin %90’ı, tüm ihtiyaçlarını mobil cihazlarından çözüyor/çözmek istiyor! İşe bu yüzden mobil entegrasyon kurgunuzun iyi olmasına çok dikkat edin. Ayrıca, misafirlerinizle mobil cihazları üzerinden iletişimde olmanın yollarını arayın. Tabii ki bu yollardan biri, misafirlerinizi doğrudan aramak değil 🙂

6) DEVİR ‘CONVERSATİONAL COMMERCE’ DEVRİ

Müşterilerle kurulan etkileşimin çehresi hızla değişiyor. Bu değişime ayak uydurarak satış, pazarlama ve destek süreçleriniz dahil uygun olan tüm süreçlerinizi ‘conversational commerce’ araçlarıyla optimize edin. Bunu kurgulamak için kullanabileceğiniz pek çok araç var. Sizin için en uygun aracı bularak entegrasyonunuzu hızlıca başlatın.

Bu, misafirlerinizle doğrudan mobil cihazlarındaki mesajlaşma uygulamaları ya da web sitenizde konumlandıracağınız iletişim araçları üzerinden anlık iletişim kurabilmenizi sağlayacak. Hatta kuracağınız iletişimi yapay zekalı Chatbot’larla destekleyerek otomatize edebilir ve çok daha mükemmel deneyimler kurgulayabilirsiniz.

7) PROFESYONEL YARDIM ALMAK BAŞARIYI GARANTİ EDER

Bu konuyla ilgili yeterli bilgi ve deneyim sahibi olmayabilirsiniz. Dolayısıyla bahsini ettiğim adımları uygulamak sizin için oldukça zor olabilir. Fakat teknolojik entegrasyon adımlarını işletmenize hızlıca uyarlamanız gerektiğinin farkında varmalı ve etkili bir plan oluşturarak yola koyulmalısınız. Bu süreçleri dizayn etmek ve planları etkili kurgulayarak en işlevsel yapıyı oluşturmak için profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. İnanın, iyi planlanmamış bir sürece girmek istemezsiniz. Aksi halde büyük zaman, efor ve sermaye kayıplarının arasında boğulmak kaçınılmaz olur.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için Second Restoran Danışmanlık ile iletişime geçebilir ve işletmeniz için dijital dönüşüm adımlarını bizimle kurgulayabilirsiniz. Sunmakta olduğumuz bulut tabanlı yazılım ürünleriyle 360° teknolojik entegrasyonunuzu sağlamanız mümkün.