Site icon Turizm Günlüğü

İstanbul’da “taksi plakası” çıkmazı

750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye çevrilmesi teklifini kabul eden UKOME, İBB’nin İstanbul’a 1000 yeni taksi kazandırmak için yaptığı teklifi ise yine reddetti.

1990 yılından beri hiç değişmeyen taksi plakası sayısı İstanbul’da bugün itibariyle 17 bin 395. Bir taksi plakasının fiyatı ise 2,2 milyon TL.

– İstanbul’da 17.395 adet taksi var. Şile, Çatalca’daki 211 bordo renkli taksi de haziran UKOME kararı ile sarı taksi sistemine katıldı.

– İstanbul’da 15.5 milyon insan günde 1.4 milyon taksi yolculuğu yapıyor.

RET KARARI YİNE DEĞİŞMEDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Haziran 2020’den beri İstanbul’a 5 bin yeni taksi kazandırılması için yürüttüğü çalışmalar “Taksi taşımacılığının düzenlenmesi” teklifi kapsamında İstanbul’da taksi sayısının kiralık yöntemle artırılması teklifi bin adet olarak revize edildi. İmamoğlu’nun başkanlığında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME toplantısında bin yeni kiralık taksi teklifi hükümet kanadının çoğunlukta olduğu İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından reddedilmeye devam ediyor.

DOLMUŞ VE MİNİBÜSTEN İSTANBUL’A 1000 YENİ TAKSİ

Toplantıda, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün (TUHİM), 750 minibüs ve 250 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi teklifi ise yapılan müzakerelerin ardından oy birliği ile kabul edildi. Buna göre 6 bin 350 minibüs arasından kura yöntemiyle belirlenecek esnaflara taksi plakası verilecek.

“TEK DERT ‘İMAMOĞLU GÜZEL BİR ŞEY YAPMASIN'”

1000 yeni taksi plakasında ısrar edeceğini söyleyen Ekrem İmamoğlu, taksicilerin plaka satışına değil kiralamaya karşı olduğunun altını çizerek “Sokağa çıkın sorun. Bu neyin inadı, ısrarı? Tek dert ‘İmamoğlu bunu yapmasın, İmamoğlu güzel bir şey göstermesin’. UKOME’yi ele geçirmek için yapılan hamlenin de arkasında yatan gerçek budur. Halkımız bunu duysun, bilsin. Kalitesiz hizmete mahkum bırakılan halk bu kararın siyasi bir şekilde alınmasının kahramanlarına gereken ve hak ettiği cevabı verecek. 1000 taksi meselesinin tartışılmaya devam etmesini ısrarla isteyeceğim. Olumsuz cevap verenlere nedenlerini soracağım” dedi.

“İSTANBUL’DA YENİ TAKSİ ALIMINA GEREK YOK”

Toplu taşımada yığılmaların başladığı sabah ve akşam saatlerinde paralel olarak taksi taşımacılığında da fazla talepten yığılma yaşandığını kaydeden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu ise “Sabah saatlerinde nasıl metroya metrobüse, tramvaya İstanbul halkı binmekte zorlanıyorsa aynı oranda da taksiye bir yoğunluk oluyor. Bırakın bin taksiyi 40 bin taksiyi hizmete alsanız o saatlerde halkın o ihtiyacına cevap veremezsiniz” sözleriyle yeni taksi alımına gerek olmadığını ifade etti.

İKİ KEZ OYLANDI!

Bin adet taksi teklifi için iki kez oylama yapıldı. Yapılan ilk oylamada teklif 11’e karşı 16 oyla reddedildi. Oylama sonrası İBB Başkanı İmamoğlu’nun, ilçe belediye temsilcilerini de katarak yeniden oylama yapılmasını istemesi tartışmalara yol açtı. Toplantıya 39 ilçeden 25 belediyenin temsilcisi katıldı. Daha sonra yeniden yapılan oylamada CHP’li 14 belediye temsilcisi evet oyu kullanırken 21 belediye temsilcisi ise ret oyu kullandı. Teklif, toplamda 25’e karşı 37 oyla reddedilmiş oldu.

TOPLU ULAŞIM YÜZDE 15 ZAMLANDI

Enflasyon, yakıt giderleri, asgari ücretin artışı gibi nedenlerden dolayı yüzde 24,12’lik zam talep edilen ulaşım ücretleri için yüzde 15’lik teklif oy birliği ile kabul edildi.

Daha önce 6 Şubat 2020’de yüzde 35 oranında zam yapılmış olan toplu ulaşım ücretleri için uygulamaya konulan yüzde 15’lik zamla 3,50 TL olan tam elektronik bilet 4,025 TL’ye, 1,70 TL olan öğrenci bileti ise 1,95 TL’ye çıktı.

Exit mobile version