“Turizm Teşvik Kanunu iptal edilmeli”

TÜRSAB’ın Yetkileri Bakanlığa Geçiyor
TÜRSAB’ın Yetkileri Bakanlığa Geçiyor

Last Updated on 9 Ağustos 2021 by Turizm Günlüğü

Turizm Teşvik Kanunu, Bursa’da protesto edildi. Çevreciler, ormanları otellere terk eden yaklaşıma karşı muhalefet partilerini Anayasa Mahkemesi’ne dava açmaya davet ediyor.

Akdeniz Bölgesi’nde yangınlar devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 28 Temmuz’da yürürlüğe giren Turizm Teşvik Kanunu’ndaki değişiklikler, Bursa’da protesto edildi.

Bursa Su Kolektifi’nin organize ettiği basın açıklaması, Bursa İl Kültür Turizm Müdürlüğü önünde düzenlendi.

Açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile CHP üyeleri ve DEVA Partisi il yönetim kurulu üyeleri de destek verdi.

“12 YILDA 52 BİNDEN FAZLA TESİSE İZİN VERİLDİ”

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın aktardığı habere göre; Bursa Su Kolektifi düzenlediği basın açıklamasında Türkiye’nin başına gelen “felaketlerin” neoliberal politikaların sonucu olduğuna değindi.

Bursa Su Kolektifi üyesi Figen Ovat, “Son yıllarda orman alanları içinde yapı işgallerinin hızlandığını vurguladı. Ovat, Son 12 yılda orman alanları içinde 52 binden fazla tesise izin verildiğinden söz ederek “Böylece ormanlık alanlarda habitat parçalanması artmakta, insan haraketliliğinin artması ile birlikte yaban hayat ve su kaynakları olumsuz etkilenmekte hem de yangın riski oluşmaktadır” diye konuştu.

“ÜLKE YÜZ ÖLÇÜMÜNÜN ÜÇTE İKİSİ MADEN ALANI”

28 Temmuz’da yürürlüğe giren kanundaki yeni düzenlemelerle ile sermaye talanının katliama dönüştüğünü söyleyen Ovat, 2004 yılında Ak Parti hükümetinin sermayeye destek amaçlı yaptığı düzenlemelerden en önemlisinin Maden Kanunu olduğunu ifade etti.

Bu değişiklikle Türkiye’de yaşanan gelişmeleri ise şu sözlerle anlattı:

“Ülkemizin doğal ve kültürel koruma altındaki tüm alanları maden ocağı işletmelerinin talanına açıldı. 17 yıl sonra bugün gelinen noktada ülkemizin yüz ölçümünün üçte ikisi maden alanı olarak maden şirketlerinin talanına terk edilmiş durumdadır.”

“ANAYASA MAHKEMESİ’NDE İPTAL DAVASI AÇILMALI”

Bursa Su Kolektifi üyesi Caner Gökbayrak ise 28 Temmuz’daki yasayla ilgili, “Tesadüf bu ya; tam da o gün ülkemizin en turistik bölgeleri olan Akdeniz ve Ege ormanlarında birkaç noktada birden başlayan orman yangınları tarihe geçti” ifadelerini kullandı.

MUHALEFET PARTİLERİNE ÇAĞRI

AK Parti hükümetini daha önceleri de yanan alanları otel inşaatlarına çevirmesinden tanıdıklarını söyleyen Gökbayrak, Bursa Su Kolektifi olarak, ormanlara, yanan orman alanlarına, milli parklara, meralara, kıyılara turistik otel ve tesislerin yapımına olanak sağlayan son Turizm Teşvik Kanunu değişikliklerini kabul etmediklerini dile getirdi. Gökbayrak, muhalefet partilerin, ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi’nde iptali için dava açmaya davet etti.