Site icon Turizm Günlüğü

Malatya gezi rehberi

Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Malatya, doğal güzellikleri ve meşhur yemekleri ile ön plana çıkmaktadır. Haliyle yapılacaklar listesi oldukça uzundur. Güneydoğu ve Doğu Anadolu kültürlerinin buluşma noktası olan bu şehir Türkiye’nin eşsiz illerinden biridir. Kayısı başkenti olarak bilinir. İşte Malatya gezi rehberi…

Malatya şehrini gezmeyi düşünenler için hazırladığımız ‘’Malatya Gezilecek Yerler Listesi’’ ile, seyahatinizden önce şehrin merkezinde ve çevresinde yer alan görülmesi gereken en güzel yerler nereler? Nerede konaklayabilirim? vb. sorularınızın cevabını bu yazımız ile bulabilirsiniz.

TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ

Malatya – Levent Vadisi

1- LEVENT VADİSİ

Tarihi 65 milyon yıl önceye dayanmaktadır. Bu doğa harikası oluşum ilginç yapısıyla oldukça dikkat çekmektedir. Vadi, yüzlerce mağarayı da içerisinde barındırmaktadır.

Vadinin görünürlüğünü artırmak ve bu doğa harikasını turizm açısından bir cazibe merkezine dönüştürmek amacıyla, vadide 28 kilometre boyunca uzayan kayalıkların en merkezi noktasına, Malatya Valiliği tarafından seyir terası yaptırılmıştır.

Bu proje olup yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgi odağı haline gelmiştir.

Malatya – Arslantepe Höyügü

2- ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ

Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir höyüktür. Anadolu’daki ilk şehir devletinin yapıları burada bulunmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda milattan önce 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray ve milattan önce 3600-3500 yıllarına ait bir tapınak ortaya çıkarılmıştır. 2021 yılı itibariyle de UNESCO Dünya Mirası Listesindedir.

Okuma Önerisi: Arslantepe Höyüğü hakkında her şey

Malatya – Gürpınar Şelalesi

3- GÜNPINAR ŞELALESİ

Malatya Darende ilçesine bağlı Günpınar Köyü’ndedir. İlçeye 7 kilometre uzaklıktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiye dinlenme, eğlenme, spor yapma imkânı sunan doğa harikasında isteyenler suyun kaynağına doğru 1,5 km’lik parkurda trekking yapabilmektedir.

Malatya – Karakaya Baraj Gölü

4- KARAKAYA BARAJ GÖLÜ

Atatürk barajından hemen sonra Türkiye’nin ikinci en büyük barajı olan Kara kaya Malatya il sınırları içinde bulunuyor. Barajın yapımı sırasında meydana gelmiş olan Kara kaya baraj gölü ise yakın bir tarihte kültür ve turizm bölgesi olarak kabul edilmiştir. Kara kaya barajı gölünün çevresinde turistik eserler ile birlikte feribot işletmesi çalışmaları da yapılıyor.

Malatya – Somuncu Baba Külliyesi

5- SOMUNCU BABA TÜRBESİ VE KÜLLİYESİ

Darende İlçesi’nin Zaviye Mahallesi’nde bulunan Somuncu Baba Türbesi, Somuncu Baba Camii ve Balıklı Göl ile bir arada bulunur. Türbenin yapım tarihine ait bilgi bulunmamakla birlikte caminin minaresi 1686 tarihlidir. Caminin ortasında türbe bulunmakta ve onun içerisinde de Cumhuriyet devri ahşap işçiliği ile yapılmış bir sanduka yer almaktadır.

Malatya – Tohma Kanyonu

6- TOHMA KANYONU

Malatya’nın Darende ilçesindeki Tohma Kanyonu, sonbahar ayında taşıdığı özel renk şöleni görüntüleri ile muhteşem bir manzara ile ziyaretçileri kucaklıyor. Kanyonunun ortasında bulunan, yıl boyunca 22 derece olan sıcaklığı ve kükürtlü suyu nedeniyle yoğun ilgi gören Kudret Havuzu, kentin en fazla ziyaretçi ağırlayan turistik mekânları arasında yer alıyor.

Girişlerden herhangi bir ücret talep edilmeyen Tohma Kanyonu’nda rafting, trekking vb. aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Malatya – Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

7- SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI

Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde bulunan bu kervansaray, IV. Murat zamanında Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafınca inşa ettirildi. Adını ise yaptırdığı kişiden alan kervansaray, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunuyor. Evliya Çelebi ise Seyahatname isimli kitabında kervansaraydan bahsetmiştir.

Malatya – Beş Konaklar Etnografya Müzesi

8- BEŞKONAKLAR ETNOĞRAFYA MÜZESİ

Geleneksel Malatya konaklarının yapım özelliklerini taşırlar. Yan yana beş konaktan oluşan bu binalar, sokağa cepheli iki katlı evlerdir. Bunlardan üç katlı iki konaktan olanın dört odası Malatya evi, altı odası da etnografik eser olarak teşhire açılmıştır. Sivil mimarinin güzel örneklerinden olan konaklar 1900’lü yılların başlarında inşa edilmişlerdir. Dış cephede ana yapı malzemesi olarak kerpiç kullanılmış, duvarları bağlayan hatıllar, iç doğramaları, döşemeleri, tavanları, pencereleri, kapıları, yüklükleri, merdivenleri ve sekileri de ahşaptan yapılmıştır. Demir ise sadece kapılarda, pencerelerde ve kapı üstü havalandırmada parmaklık olarak kullanılmıştır.

Malatya – İçli Köfte

Malatya tarihi ve doğal güzellikleri yanı sıra yöresel yemekleri ile de ön plandadır. Eşsiz yemeklerden birkaçını sıralayacak olursak;

• Malatya kömbesi
• Kiraz yaprağı sarması
• İçli köfte
• Geleli kebabı
• Ekşili köfte
• Pirpirim çorbası ve cacığı
• Analı kızlı
• Kayısı tatlısı (kaysefe)
• Yassı kadayıf (taş kadayıf)
• Malatya patlıcan tavası

Mövenpick Hotel Malatya

Malatya seyahatinde nerede konaklanmalı?

Gördüğünüz üzere Malatya günübirlik ziyaret edilebilecek bir şehir değil. Büyük bir şehir olduğu için ilçeler arasındaki mesafe bir hayli fazla. Şehre bakacak olursak güzel oteller mevcut. Bizim önerimiz; lokasyon olarak şehir merkezinde bulunan, alışveriş merkezine 2 dk yürüme mesafesinde, hava limanına çok yakın olan şehrin gözde beş yıldızlı oteli Mövenpick Hotel Malatya.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ

KÜBRA NUR SEVİM

Exit mobile version