Last Updated on 19 Ağustos 2021 by Yaşar Çelik
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye, Kuzey Makedonya ve Ukrayna’nın uyguladığı yeni tip corona virüs (Covid-19) aşı sertifikalarının tanınmasına karar verdi.
Kovid-19 aşı sertifikalarına “denklik” verilmesi kararının 20 Ağustos itibarıyla geçerli olacağına işaret edilerek, 3 ülkenin AB aşı sertifikası sistemine bağlanacağı, verdikleri aşı sertifikalarının “AB Dijital COVID Sertifikası” ile aynı koşulları taşıyacağı ve AB ülkelerinde de kabul edileceği bildirildi.
Bu 3 ülkenin AB’nin verdiği aşı sertifikasını tanıyacağı belirtildiği açıklamada, uygulama ile karşılıklı biçimde güvenli seyahat gerçekleştirilmesinin kolaylaşacağı da kaydedildi.
AŞI SERTİFİKASI 1 TEMMUZ’DAN BERİ UYGULANIYOR
AB’nin 1 Temmuz’da yürürlüğe soktuğu ve salgında seyahatleri kolaylaştırmak için hazırladığı aşı sertifikası uygulaması ile birlikte AB’de onaylı Kovid-19 aşılardan BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson olmuş ve son dozun üzerinden 2 hafta geçmiş kişilere seyahatlerde ek test veya ilave kısıtlamalar uygulanmamaya başlanmıştı. Seyahatlerde sıklıkla kontrol edilen aşı sertifikası, tüm AB ülkeleriyle birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de geçerli oluyor.
Türkiye’de ikinci doz aşısı tamamlamış kişiler “COVID-19 Aşı Kartını” e-Nabız üzerinden veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından temin edebiliyor. Söz konusu aşı sertifikası, ad, soyad, TC kimlik no, doğum tarihi, uygulanan aşıların türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleri gibi çeşitli bilgileri içeriyor.