“Birbirine bitişik ya da yakın konutlarda oturan kimselerin birbirlerine göre aldıkları ad” Komşu’nun tanımı. Adı üzerinde yakın. Hal böyle olunca bilinmezliklerin azalması söz konusu. Nedeni ise ortak paylaşımlar ve birlikte geçirilen zaman dilimleri. İşte Bulgaristan hakkında bilinmesi gerekenler…
Bir diğer anlamı da “sınır ortaklığı bulunan yerler”. Her ikisini de Bulgaristan için kullanabilir miyiz derseniz, elbette! Gerek coğrafi gerekse de tarihi bakımdan birçok ortak özelliğe sahip olduğumuz Bulgaristan hakkında peki her şeyi biliyor muyuz? Birçoğunu evet! Ama Bulgaristan hakkında çok az bilinen bilgiler olduğunun farkında mıyız? Gelin şimdi bunları açığa çıkarıp, komşumuzu daha yakından tanıyalım.
- Bulgaristan 681 yılında kurulmuş ve kuruluşundan bu yana adını hiç değiştirmemiş tek ülkedir.
- Dünyanın en eski işlenmiş altınının Bulgaristan’da bulunduğunu ve bunun 6000 yıl öncesine ait olduğu kanıtlanmıştır.
- Avrupa’nın en eski şehri sayılan Filibe, Bulgaristan’ın en büyük ikinci şehridir.
- Atatürk 1913-1915 yılları arasında Sofya Askeri Ataşeliği görevini yapmıştır.
- Bulgaristan dünyanın en büyük gül yağı üreticisidir. Ülkede bulunan Gül Vadisi’nde üretilen güllerden elde edilen gül yağı, “Bulgar altını” ya da “altın sıvı” olarak adlandırılır ve 10 gramı 2 bin TL dolaylarındadır.
- Diğer dünya ülkelerinin aksine Bulgaristan’da eğer kafa öne arkaya sallanıyorsa bu “hayır”, sağa sola sallanıyorsa da bu “evet” demektir.
- Tüm dünyanın gidişatını bilen ünlü kehanetleriyle bugün hala adından sıkça söz ettirmekte olan meşhur kâhin “Baba Vanga” Bulgaristan’da dünyaya gelmiş bir Bulgar vatandaşıdır.
- Kiril Alfabesinin doğum yerinin Rusya değil de Bulgaristan olduğunu biliyor muydunuz?
- Balkanlarda yaşayan en fazla Türk nüfusu Bulgaristan’da yaşamaktadır.
- Kapıkule Sınır Kapısı Yunanistan ile değil, Bulgaristan ile Türkiye arasındadır. Bulgaristan ile toplam 3 adet sınır kapımız mevcuttur: Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy Sınır Kapıları.
- Dünyada ulusal enstrümanı “gayda” olan 3 ülkeden birisi de Bulgaristan’dır. (İrlanda-İskoçya ve Bulgaristan)
- Nâzım Hikmet şiirleri, Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Bulgaristan Türkleri arasında da sevilmektedir. Hatta bunlardan en sevileni, o dönem sevdiği kadın Münevver için yazdığı “Sofya’dan” adlı şiirdir.
- UNESCO’ya göre Bulgar Takvimi dünyanın en doğru takvimi olarak kabul edilmekte.
- Dünyadaki en iyi yoğurt Bulgaristan’da üretilmekte. Yoğurda tadını veren bakteri sadece Bulgaristan’da bulunuyor.
- Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, 11 Mayıs 1914’te düzenlenen maskeli baloda, tüm dünyayı kendisine hayran bırakan o yeniçeri kol ağası kıyafetini Sofya Ataşeliği görevinde, halen ayakta olan Sofya Orduevi binasında giymiştir.
- Bulgaristan’ın bazı köylerinde Eskimolar yaşamaktadır. Sebebi ise; 1980’lerde nüfus sayımı sırasında Pomakların (Helen ve Slav ırkına mensup, Türk olmayan ama Müslüman olan kimse) kendilerine yöneltilen ve “Müslümanız” cevabı vermeleri doğrultusunda Türkiye’ye göç ettirilecek olmalarından dolayı, sorulan, “Hristiyan mısınız Müslüman mı”, ya da “etnik kökeniniz ne” sorusuna “biz Eskimo’yuz cevabı vermesi.
- Bulgar yemek kültüründe ana yemek öncesi salata ile başlanır. Salata bitmesinin ardından ana yemek gelir. Salata, bizdekinin aksine ana yemek yanında değil de başlangıç olarak yenir.
- Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamı boyunca devlet tarafından verilmiş şahsına ait 2 adet mal varlığı vardır. Birincisi “Savarona Yatı”, diğeri de Sofya’da askeri ataşelik görevi yaptığı yıllarda tahsis edilen tek katlı ev. Günümüzde o evi maalesef görememekteyiz. Sebebi ise 2. Dünya Savaşı’nda Sofya’nın bombalanmasıyla yıkılmış olması. Şu an aynı arsa üzerine yapılan binada büyükelçiliğimiz bulunmaktadır.
- Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan’ın Kırcaali Ahatlı Köyü’nde dünyaya gelmiş, İstanbul’da vefat etmiş, Türk asıllı dünya şampiyonudur.
- Bulgaristan, Avrupa’da en fazla doğal mineral kaynağına sahip ikinci ülkedir. Ülkede bulunan SPA ve Balneoloji merkezleri sağlık turizmi için çok popülerdir. (1’inci İzlanda)
- Covid-19 sebebiyle şu an askıya alınmış olsa da 20 Şubat 2017’den beri İstanbul-Sofya arasında düzenlenen tren seferi mevcuttur. Toplam 9 saat 50 dakika süren bu yolculukla, ekonomik olarak Bulgaristan’a gitmeniz mümkün.
- Bulgaristan 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesidir.
- Yunanistan ile sınırımızı oluşturan “Meriç Nehri”, Bulgaristan’da doğar ve Ege Denizi’ne dökülür.
- Isparta’yı gül bahçesi haline getiren serüvenin çıkış noktası Bulgaristan’dır. Sosyalist dönemde Bulgaristan’dan ülke dışına güllerin çıkarılması yasaktı. O dönemde hariciye görevlisi olarak, Kazanlık yani Bulgaristan’ın Gül Vadisi’nde görev yapan, “Gülcüzade İsmail Efendi”, bastonunun içine gül fidanı saklayarak, doğum yeri olan Isparta’ya getirmiş ve uzun uğraşlar sonucu Isparta’da gül yetiştirmeyi başarmıştır.
- Bulgaristan’ın milli sembolü aslandır.
Yazının İngilizce versiyonuna ulaşmak için tıklayın: Travelinsightpedia/15-interesting-facts-about-bulgaria
Melih Daşgın‘ın tüm içeriklerini görmek için linke tıklayabilirsiniz.