Last Updated on 15 Kasım 2021 by Yaşar Çelik
Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme iş birliği protokolü kapsamında bir araya geldiler.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Bakanlık bürokratları ve turizm sektörünün önemli temsilcileri iki Bakanlık arasında yapılan “Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İşbirliği Protokolü” imza töreninde buluştu.
“Her yıl önemli sayıda turistin geldiği ülkemiz için, diğer ülkelerle turizm sektöründe rekabet gücünün korunması ve arttırılması, gelen konuklara sunulan tesislerin altyapı imkanlarının yanı sıra, sağlanan hizmet kalitesine bağlıdır. Hizmet kalitesinin arttırılmasında ise eğitimin dolayısıyla yetişmiş insan kaynağının rolü yadsınamaz bir gerçektir” diyen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, imza töreninde yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Bu protokolü çok önemli ve yerinde görüyoruz”
“Hızlı bir gelişim süreci içinde olan turizm sektöründeki yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanabilmesi, sadece kavramsal bir düzeyde değil, gerçek ihtiyaç ve beklentilere cevap verebilecek yöntem ve süreçlere dayandırılması gerekmektedir. Turizm sektöründe kalite, standardizasyon ve verimliliğin arttırılmasına katkı sağlayacak, ihtiyaç duyulan bilgi ve beceri düzeylerini kazandıracak olan bir eğitim sisteminin önemine inanmaktayız.
Turizm sektöründe çalışan insan kaynaklarının uluslararası standartlara kavuşturulması, ülkemizin sadece rekabet gücünü arttırmayacak, ülkemizi uluslararası yatırımcılar için de bir cazibe kaynağı haline getirecektir.
Bu itibarla, Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde sektörde meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak ve istihdama katkı sağlamak üzere yapılacak olan mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsayan bu protokolü çok önemli ve yerinde görüyoruz.
“Mesleki Eğitim Merkezleri” hayata geçiriliyor, pilot bölge İstanbul
Salgın nedeniyle 2 yıldır dünyada daralma yaşayan turizm alanında gelecek yıllarda karşılaşılacak en büyük sorun nitelikli insan kaynağı sıkıntısı olacak, bu ihtiyacı karşılamak için Bakanlıklarımızla işbirliğinde çalışmalarımızı hızlandırdık. Sektör olarak pandeminin etkilerinin ortadan kalkacağı yakın geleceğe odaklandık. Hizmet sektörünün en önemli unsuru nitelikli çalışanlar konusu başta olmak üzere turizm eğitimi alanındaki gelişme ve önerilerimizi değerlendirdiğimiz ve kısa süre önce düzenlenen toplantının sonucunda, bugün, bu anlamlı salonda, toplantıda görüştüğümüz “Mesleki Eğitim Merkezleri” konusunun hayata geçiriliyor olmasının, sektör adına son derece önemli olduğunu özellikle belirtmek isterim. Projede, pilot bölge olarak İstanbul’un seçilmesiyle de çalışmalarımızı hızla başlatmış bulunuyoruz.
Hedef 25 bin kişiye eğitim ve istihdam sağlamak
Türkiye Otelciler Birliği olarak kuruluşumuzun 50’inci yılın sloganı, yani mottosu olarak ilan ettiğimiz “Turizmde Eğitim” kapsamında, ihtiyacımız olan donanımlı, eğitimli insan gücü ve istihdama katkı sağlayacağından emin olduğumuz bu sosyal projenin uygulanması başta olmak üzere tanıtılması konularında var gücümüzle çalışacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Proje kapsamında ilk etapta 25 bin insanımıza eğitim ve istihdam sağlamak temel hedefimiz olacak.”