Site icon Turizm Günlüğü

Konaklama işletmelerinin pandemi sonrası pazarlama stratejileri

Seyahat Acenteleri Teknolojik Dönüşüme Nasıl Ayak Uydurabilir: Sektör Liderlerinden Öneriler

Seyahat Acenteleri Teknolojik Dönüşüme Nasıl Ayak Uydurabilir: Sektör Liderlerinden Öneriler

Coronavirüs pandemisinde, konaklama işletmelerinin yaşadığı ağır kayıpları telafi etmek için neler yapılabilir? Pandemi sonrasında konaklama işletmelerinin uygulayabilecekleri pazarlama stratejileri nelerdir?

Konaklama işletmeleri, oteller pandemi sürecinde en ağır yarayı alan işletmeler arasında yer aldı. Normalleşme sürecinde konaklama işletmeleri bu kayıplarını nasıl en aza indirebilir? Oteller yeni normalde nasıl bir pazarlama stratejisi izlemeli?

Otel yöneticisi Fatih Kartal, bu sorulara yönelik çözüm önerilerini, pazarlama stratejilerini ve konaklama sektörü temsilcilerinin dijital pazarlama alanda atması gereken yeni adımları kaleme aldı.

İşte Otel Yöneticisi Fatih Kartal‘ın kaleme aldığı; “Konaklama işletmelerinin COVID-19 sonrası pazaralama stratejileri” başlıklı yazısı:

—O—

Konaklama işletmelerinin COVID-19 sonrası pazarlama stratejileri

Çin’de başlayan ve tüm dünyadaki bireylerin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyen COVID 19 virüsü dünya çapında pazarların büyümesini engellediği gibi 2008 Mali Krizi’nden bu yana dünya borsalarında en büyük kayba yol açtı.

Küresel ekonomi durma noktasına geldi. Yatırımcıların mevcut tahminlerini yanılttığı gibi ciddi iş kayıpları söz konusu oldu. GSYİH’de %9 ile %1 arasında düşüş gerçekleşti.

Bu da COVID-19 salgınını, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü süreç olduğunu gösterdi. Bu durgunluk, seyahat ve konaklama sektörünü de karanlığa sürüklemiştir.

Tekrarlanan kısıtlamalar, eve kapanma ve sosyal mesafe uygulamaları nedeniyle en olumsuz etkilenen sektörlerden biri oldu.

Dünya genelinde konulan seyahat kısıtlamaları ve insanların seyahat etme tedirginliği turizm endüstrisini rakamsal olarak ciddi oranda olumsuz etkilemiştir.

Dünyada pandeminin patlak vermesi ile birlikte turizm faaliyetlerinde 2020 yılında yüzde -73; 2021 yılında ise yüzde -80 düşüş söz konusu oldu.

TÜRKİYE’NİN TURİZMDEKİ KAYBI

Türkiye de ise bu oran 2020 yılında -%72 yani turist sayısı kaybı 31 milyon 847 bin 796; 2021 yılında (Ocak-Ağustos) ise bu oran -%54 yani turist sayısında 30 milyon 501 bin 251’lik kayıp söz konusudur.

Yaşanan turist kaybı Türkiye’deki konaklama işletmelerini ciddi oranda etkilemiştir. 2020 yılında 8 milyon 734 bin 576 kişi konakladığı tesislerde toplam 2 milyon 662 bin 829 geceleme yapmış, 2021 yılına baktığımızda ise 17 milyon 336 bin 970 kişi konakladığı tesislerde 5 milyon 928 bin 120 geceleme yapmıştır.

Pandemiden kaynaklı kötü süreç geçiren ve karanlık bir dönemi yaşayan turizm sektöründe bu tür durumlara karşı duyarlılığı artırmak, kontrolü sağlamak ve iyileştirmek için acil önlemler alınması elzemdir.

TÜRKİYE TURİZMİ VE KRİZ YÖNETİMİ

Ülke olarak hazırlıksız yakalandığımız ve bir süre tepkisiz kaldığımız bu pandemiyi turizm alanında atlatmak için “Güvenli Turizm Sertifikası” gibi çalışmalar başlatıldı. Fakat olumsuz durum karsısında gerekli kriz eğitimlerini, risk veya kırılganlık değerlendirmelerini içerebilen çeşitli krizlere hazırlanmak için oluşturulmuş planımızın olmadığını ülke olarak yaşadık ve hissettik.

Birçok konaklama işletmesi faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldığı gibi turizm endüstrisi eğitimli ve deneyimli kalifiyeli personelini de kaybetti.

Hali hazırda bu sureci doğru yönetemeyen konaklama işletmelerinin uzun süre ayakta kalması ihtimaldir.

KONAKLAMA İŞLETMELERİ MİSAFİR SAYISINI ARTIRMAK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMEK ZORUNDA?

 

Peki yukarıda bahsettiğimiz olumsuz durumlarla birlikte konaklama işletmeleri hali hazırda mevcut misafirlerini koruma veya misafir sayısını artırmak için nasıl bir yol izlemek zorunda.

Pandemi ile birlikte bir süre kapanan ve bu karanlık donemde ışık aramak yerine karanlıkta kalmayı tercih eden işletmeler, kriz döneminde faaliyetlerine devam edip aktif pazarlama stratejisi uygulayan ve bu olumsuz süreçte güçlenen işletmeler karsısında nasıl rekabet edebilecek?

Pandemi ile birlikte insanların değişen satın alma alışkanlıklarına göre nasıl bir pazarlama stratejisi uygulayacak?

Pandemide yaşanan acı kaybı telafi etmek adına uygulayabileceğimiz pazarlama stratejilerini gelin birlikte irdeleyelim.

**Potansiyel müşterilerinizin kimlerin olduğunu, ihtiyaçları nelerdir; bu misafirlerin neden sizi seçmesi gerektiğini tespiti konusunda yardımcı olacak mevcut veri analizini yapın.

Müşterileriniz hakkında ne biliyorsunuz? Sizi seçmeyen potansiyel müşteriler hakkında ne biliyorsunuz? Geçmişte gözden kaçırdığınız analiz verilerinde neler var? Çevrimdışı ve çevrimiçi eğilimleri karşılaştırın ve bugüne kadar hiç zaman bulamadığınız hataları geçmişte kaçırılan fırsatları ve sorunları belirleyip düzeltin.

**Dijital pazarlamaya önem gösterin.

“Dijital Pazarlama” geleneksel pazarlama araçlarından daha ucuz, daha hızlı ve etkilidir. Bulunduğumuz cağda özellikle Covid 19 sonrası dijital pazarlama işinizin başarısı için kritik öneme sahiptir. Hedeflerinize göre hedef kitleyi sınıflandırarak etkili sonuçlar alabilirsiniz.

**Sosyal medyayı doğru ve etkili araç olarak kullanın.

COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, video paylaşımlarında büyük bir değişim yaşandı. Profesyonelce çekilmiş, estetik videolar geçmişte kaldı. Daha doğal ve üstünde oynanmamış videolar çekerek daha büyük kitleye ulaşmak ve etkili olabilmek için Instagram ve diğer sosyal medya araçlarında paylaşabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda video ve görseller, tüketicilerde %93 oranında güven oluşturma aracı olarak kullanılabileceğine inanılıyor.

**COVID – 19’un yayılmasını önlemek için aldığınız yeni önlemleriler ve değişiklikleri Google My Business’a ekleyerek gelecek olan konuklara güven vermiş olursunuz.

Bununla birlikte COVID-19 sonrası işletmenizin yeni çalışma prensiplerini, almış olduğunuz önlemleri, indirimleri ve diğer promosyonlarınızı, misafirlerin iletişim kurmak istemeleri halinde sizinle kuracakları iletişim bilgilerine sosyal medya linklerini ekleyebilirsiniz.

Yeni düzene otelinizin hazır olduğunu, güvenilir ve şeffaf olduğunu misafirlerinize hissettirmeniz gerekiyor. Bunun için “Google Benim İşletmem”i geliştirin.

** Otel sahipleri ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren diğer kişiler için, rakiplerden sıyrılmanın ve potansiyel müşterilere hitap etmenin yollarını bulmak çok önemlidir.

Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, kişiye özel, bireysel pazarlama mesajları iletmektir.

** Çoğu işletme kapanma sürecince operasyonlarını hızla online ortama taşıdı.

Sezona hazırlıklı başlayan işletmelerle rekabetinizi, pazarlamada kullandığınız araçların kontrolünü ve takibini iyi yaparak güçlendirebilirsiniz.

Sosyal medyada paylaştığınız fotoğraflar, videolar, referanslar, incelemeler vb. içerikleri güncelleyin. Diğer kanallarda yeniden kullanılabilecek yüksek kaliteli resimler, kısa videolar çekin.

** Web siteniz, işletmeniz için en önemli dağıtım ve herhangi bir iyi çevrimiçi pazarlama stratejisinin özüdür. Otelinizi işin bir sonraki aşamasına hazırlamak için web sitenizi yenileyin.

Web sitenizde canlı yayına geçin. Arama motorlarında en üst sıralarda yer alması için çalışmalarınızı yapın.

Web siteniz insanların bireysel işletmeniz hakkında daha fazla bilgi edinebilecekleri ve sizinle bir konaklama rezervasyonu yapıp yapmamaya karar verebilecekleri yerdir. Ayrıca, doğrudan çevrimiçi satışlar oluşturabileceğiniz tek çevrimiçi dağıtım kanalıdır, bu nedenle web sitenizin self servis rezervasyonları işlemek için bir rezervasyon motoruna sahip olması çok önemlidir.

** Misafirleriniz olma potansiyeli olan münferit veya OTA kullanıcılarına otelinizi uzaktan deneyimlemesine izin verin.

COVID-19 dolayısıyla endişesi bulunan birçok gezginin karar verme aşamasında ikna edilmesi için, oteller sanal gerçeklik turları düzenleyerek, otel veya restoranı deneyimleme imkânı sunabilir.

Bu çalışma potansiyel eğlence, düğün veya etkinlik müşterilerinin tesisler hakkında uzaktan net bir izlenim edinmelerini sağlayacaktır.

Son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte sanal gerçeklik turlarına erişilebilirlik kolay hale gelmiştir. Virtual Reality (VR) videoları, bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler de dahil olmak üzere web tarayıcısı olan herhangi bir cihazda görüntülenmektedir.

** Seyahat kısıtlamaları, sebebi ile gezginlerin girişte ve dönüşte karantinaya alınması korkusunun artması, bazı ülkeleri ülke içinden veya aynı kurallara sahip ülkelerden turist çekme pazarlama stratejisine yöneltti. Bu durum konaklama işletmelerinin yerel pazara odaklanmasına sebebiyet vermeye başladı.

Siz de yerel pazara odaklanarak; otelinizde bulunan restoranlarınızı, spor salonlarınızı, öne çıkarabilirsiniz.

Toplantı ve otel odalarınızı uzaktan çalışanlar için ideal çalışma ofisi olarak da pazarlayabilirsiniz. Bazı otel işletmeleri, restoranlarında servis edilen yemekleri evlere teslimatını deneyime dönüştürebilir. Yemeklerin yanında küçük ikramlar, işletmeye çekebilecek küçük promosyonlar yapabilirsiniz.

Yerel pazarlama stratejisini uygulayarak uluslararası seyahat kısıtlamasından kaynaklanan misafir ve gelir kaybını telafi edebilirsiniz.

Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki; otel pazarlama stratejileri, işletmelerin benzersiz satış tekliflerini ve marka değerlerini ileterek potansiyel misafirlerine ulaşabilmelerini sağladığı gibi otel rezervasyonlarını ve gelirin en üst düzeye çıkarmasını yardımcı olmada önemli bir etkendir.

SAĞLIKLI VE BAŞARI DOLU GÜNLERE…

FATİH KARTAL / Otel Yöneticisi


KAYNAKLAR

**https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9851/turizm-istatistikleri.html

**https://www.unwto.org/statistics

**https://www.e-unwto.org/toc/unwtotfb/current

**https://www.unido.org/stories/coronavirus-economic-impact-20-april-2020

Exit mobile version