Urla’nın koruma statüsüyle ilgili yeni karar

Last Updated on 23 Kasım 2021 by Turizm Günlüğü

Urla’ya yeni koruma statüsü: Madencilik bile yapılabilecek

İzmir, Urla’da geçtiğimiz yıl Suudların 15 milyarlık “Yeni Çeşme” adlı proje geliştireceği iddia edilen 4 milyon metrekarelik alan içindeki arazilerin koruma statüsüyle ilgili yeni bir karar açıklandı.

Sözcü Gazetesi’nin aktardığı habere göre bölgede, turizm tesisi, düşük yoğunluklu yerleşim yerleri hatta madencilik yapmanın önü açıldı.

Türkiye’nin gözde cennetlerinden İzmir Urla’nın koruma statüsüyle ilgili yeni karar açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan ilanda şu ifadeler kullanıldı:

“İzmir Urla’da yer alan 38. Grup (Karaköy-Zeytineli Etabı) doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle, Bakanlık Makamının 17 Kasım 2021 tarihli oluru ile “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü koruma Alanı” olarak tescil edilmiştir.

“Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan”ın tesciline ilişkin idari süreç ise devam etmektedir.

İLKE KARARI 2019’DA DEĞİŞTİRİLDİ

2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan “Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı”nda, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü koruma Alanı”nda yapılabilecekler şöyle sıralanıyor:

  • Turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yeri ve depolama tesisi yapılabilir.
  • Düşük yoğunluklu yerleşim yerleri olarak planlanabilir.
  • Yoğunluk, koruma amaçlı imar planlarında belirlenebilir.
  • Madencilik faaliyetleri yapılabilir.
  • Kum, çakıl, taş maden vb. malzeme alınabilir. Bu amaçla ocak açılabilir.
  • Mevcut ruhsatlı yapılar mevcudiyetini korur.
  • Sanayi tesisine izin verilmez ancak mevcut tesisler kullanılabilir.

SUUDLAR, 15 MİLYAR DOLARLIK PROJE YAPACAK İDDİASI

Koruma statüsü değiştirilen bölgeyi de kapsayan alan, 13 Eylül 2019’da 1532 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile” Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm Gelişme Bölgesi” olarak ilan edilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dev turizm merkezi yapılacağını açıkladığı bölgede geçen yıl Suud Albassam Grup’un 15 milyar dolarlık proje geliştireceği iddia edilmişti.

4 milyon metrekare alana yayılan ve “Yeni Çeşme” adı verilen projede, eğlence adaları, yatlar için yeni kanal projesi var.

İŞÇİ VE KÖYLÜLERİN ARAZİLERİ KAMULAŞTIRILMAK İSTENDİ

25 Ocak 2020 günü yayınlanan bir Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Urla Zeytineli Köyü’nde 333 parsel, Çeşme Alaçatı’da ise 178 parsel toplam 4 milyon metrekare arazi kamulaştırılmıştı. Köylülerin ve DİSK’e bağlı işçilerin arazisinin de bulunduğu arazilerin kamulaştırılması gelen tepkiler üzerine kurtulmuştu.