Konaklama sektöründe segmentasyonun önemi

Antalya otelleri
Turist sayısı arttı, ancak oteller bomboş! Turist yatmıyor mu yoksa? / Turizm Günlüğü'nün görsel partneri: Deposit Photos

Last Updated on 6 Aralık 2021 by Yaşar Çelik

Segmentasyon potansiyel misafirleri gruplar halinde toplama uygulaması olarak tanımlanabilir. Konuk segmentlerinin ortak davranışları veya ihtiyaçları vardır & pazarlama taktiklerine benzer şekilde yanıt verirler.

İşletmeyi misafir gruplarına ayırmadan talebi tahmin etmek veya verileri incelemek mümkün olmadığı gibi akıllıca da olmaz. Yöneticiler, işletmenin farklı bölümlerinin farklı satın alma maliyetlerine, davranışlarına ve karlılık seviyelerine sahip olduğunu anlamalıdırlar.

Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Deposit Photos

MİSAFİR DAVRANIŞINA GÖRE STRATEJİ BELİRLEME

Segmentasyon, potansiyel bir gelir açısından hangi misafirlerin en değerli olduğunu belirlemeye olanak tanır. Gelir yöneticileri, benzer şekilde davranan misafir gruplarını belirleyerek ve değerlerini değerlendirerek, çeşitli iş kollarının rezervasyonlarına ve kârlılıklarına nasıl katkıda bulunduğunu tespit edebilirler. Ardından, otelleri için en uygun iş karışımını elde etmek amacıyla bu segmentleri dengelemek için stratejiler geliştirebilirler.

  • Geçici misafirler, iş veya eğlence amaçlı seyahat edebilecek bireyler veya ailelerden oluşmaktadır.
  • Genellikle eğlence amaçlı rezervasyonlar, hafta sonu tarihlerini veya daha uzun süreli konaklamaları kapsar.
  • Hafta ortası kısa konaklamalar iş seyahati için daha tipiktir.
  • Grup rezervasyonları, bir dernek, büyük aileler, şirketler veya konferans organizatörleri tarafından yapılan ve birden fazla odadan oluşan rezervasyonlardır.
  • Grup rezervasyonları genellikle konaklamanın yanı sıra yiyecek ve içecek & toplantı alanı gibi gelir getiren diğer bileşenleri içerir.

    Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Deposit Photos

Bir gelir yöneticisi rezervasyon kaynaklarını ne kadar çeşitlendirebilirse, misafirleri o kadar iyi bölümlere ayırabilir ve tercih ettikleri kanallardan onlara ulaşabilir. Segmentler oluştururken, farklı kanallardan gelen misafirlerin benzer bir fiyat ödeme eğiliminde olup olmadığını ve ne kadar erken veya geç rezervasyon yapma eğiliminde olduklarını analiz etmek önemlidir.

Bu kategorilerin daha ne kadar parçalanacağı bireysel işletmeye bağlıdır. Örneğin, çoğu rezervasyon OTA’lar aracılığıyla geliyorsa ve her OTA farklı performans gösteriyorsa, her birine ayrı bir segment olarak bakmak faydalı olabilir. Veya OTA rezervasyonlarını eğlence, iş ya da kalış süresine göre bölümlere ayırmak daha yararlı olacaktır.

Ayrımların bulunduğu her yerde, bunları ele almak için alt gruplar oluşturulabilir. Ne kadar çok gruplama ve alt gruplama oluşturulursa, gelir yöneticilerinin bu segmentlere farklı oda fiyatları ve teklifleri zorlaması gereken seçenekler o kadar fazla olur. Başka bir deyişle, bir yönetici, bu parçaların tipik olarak nasıl davrandığını bildiğinde, her bir iş parçasını maksimize edebilir. Hangi kanalların önemli bir gelire katkıda bulunduğunu anlamak önem taşımaktadır.

Önceki İçerikİngiltere PCR testini zorunlu hale getirdi
Sonraki İçerik9 şehre 10 yeni otel geliyor
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.