Site icon Turizm Günlüğü

Kuşaklar ve turizm endüstrisi ilişkisi: Y kuşağı ve turizm

Gençlerin En Çok Beğendiği Markalar

Kuşak kavramını Türk Dil Kurumu’na göre; yaklaşık aynı yıllarda doğmuş olup, aynı dönem koşullarını, benzer sıkıntıları yaşamış, benzer sorumlulukları yüklenmiş bireyler toplumu olarak adlandırabiliriz.

Y KUŞAĞI ÜYELERİNİN ÖZELLİKLERİ

Kuşaklar ile ilgili ilk çalışma, 1830-1840’lı yıllarda, Fransız sosyolog August Comte tarafından hazırlanmıştır (Pehlivan, Kılıçsal ve Kızıldağ, 2019). Araştırmalara göre Y kuşağı, 1980- 2000 yılları ile, 1981–1982 ve 1997–1998 yılları arasında doğanları kapsar.
Türkiye’deki toplam nüfusun yaklaşık %35’ini Y kuşağı üyeleridir.

Y kuşağı için sosyal medya üzerinden iletişim halinde olmak, paylaşım yapmak ve onay almak önemlidir.

Y kuşağı aynı zamanda; internet kuşağı, eco-bommers, milenyum, gelecek kuşak ve nexters (bir sonrakiler) olarak da adlandırılmaktadır.

Her kuşağın kendine özgü özellikleri vardır ve her kuşak doğrularıyla, yanlışlarıyla, eksik yönleriyle bir sonraki kuşağa temel oluşturmaktadır.

Y kuşağı, üreticiler için önemli bir pazar bölümünü ifade eder.

Y KUŞAĞININ SEYAHAT ÖZELLİKLERİ

Y kuşağını diğer kuşaklardan ayıran temel motivasyonlar; farklı istekler, alışkanlıklar ve farklı satın alma davranışları sergilemeleridir. Aynı zamanda bu kuşağın destinasyon tercihlerinde karar verme aşamasını önemli düzeyde etkileyen bir unsur da imajdır.

Seyahat etmekten zevk alan Y kuşağı turistleri şu an aktif seyahat edenlerin üçte birinin oluşturur ve bu rakamın 2025’ten önce %50lere ulaşması beklenmektedir.

PEKİ Y KUŞAĞININ TURİZM EĞİLİMLERİNİN ARTMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

KAYNAKÇA
Benckendorff, P., Moscardo, G. ve Pendergast, D. (2010). Tourism and Generation Y, MPG, UK.
Pehlivan, A. E., Kılıçsal, L. & Kızıldağ, D. (2019). X ve Y Kuşaklarının Politik Davranış Algılarının Karşılaştırılması. Business and Economics Research Journal, 10(1), 219- 231.
Perçin, N. ve Mahmutoğulları, D. (2018). Y kuşağının turizm endüstrisine etkisi. Turizmde güncel konu ve eğilimler II. (1.baskı) içinde (s.127-149). Ankara: Detay Yayıncılık
http://www.tdkterim.gov.tr

Exit mobile version