Turizm sektörü temsilcilerinin en önemli buluşma platformu EMITT, iki yıl aradan sonra, bugün TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde başladı. Fuar açılışında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu önemli açıklamalarda bulundu.
2021 yılında pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen fuar, sektörün nabzını tutarak dünya turizm profesyonellerini ve tatil tüketicilerini 9 – 12 Şubat 2022 tarihleri arasında İstanbul’da bir araya getirecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Türkiye turizmi zor geçen 2020 yılının ardından 2021 yılında sevindirici bir ivme yakaladı. Hem önceki yıl hayata geçen ‘Güvenli Turizm Sertifika Programı‘nı başarılı bir şekilde uygulayarak hem de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) koordinasyonunda yurt dışında doğru tanıtım adımlarını atarak, turizmde 2021 yılı hedeflerinin üstüne çıktık. Bu başarıyı rakamlarla değerlendirirsek, 2021 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 88’lik artışla toplam 30 milyon 38 bin ziyaretçi ağırladık ve 30 milyon psikolojik sınırının üstüne çıkmış olduk. 2021 yılında turizm gelirimiz ise yine bir önceki yıla oranla yüzde 103 artışla toplam 24,5 milyar dolara ulaşmış oldu. Bu yılın ilk 40 günlük rakamları incelediğinde günlük sınır verilerinin geçen senenin 2 katından fazla olduğunu görmekteyiz. 2022 için hedeflenen 35 milyar dolar hedefini daha da yukarı taşıyacağız.
2022’de TGA’nın koordinasyonunda Orta Avrupa, İngiltere, Baltık ülkeleri, Körfez ülkeleri ve ABD’den turist profillerine yönelik özel tanıtımlar gerçekleştireceğiz. Bu yıl 21 ülkede televizyon, 86 ülkede dijital, 15 ülkede 200’ün üzerinde basılı yayında reklam kampanyalarımız devam edecek. En az 60 ülkeden basın mensubu, kanaat önderi ve tur operatörünü ülkemizde ağırlayarak PR faaliyetlerimize de hız vereceğiz.
Son 3 yılda olduğu gibi devlet-özel sektör el ele vererek doğru zamanda doğru adımları atarak, 2018’de 647 dolar olarak aldığımız kişi başı geliri 2021’de 834 dolara nasıl getirdiysek 2022’de de bu rakamı daha yukarı taşıyarak, niceliğin değil, niteliğin ön planda olduğu 7 Ocak 2023 Turizm Stratejilerimizi adım adım gerçekleştireceğiz. Tabii ki bu bağlamda İstanbul çok ama çok önemli bir oyuncu. Dünyanın en büyük ve en iyi havalimanlarından birine sahip olması ve yine dünyanın en hızlı olarak kabul edilen yeni nesil cruise port yatırımlarına örnek gösterilen Galataport’un da hizmete girmesiyle, pandemi sonrası hızlı turist artışı için ihtiyaç duyulan uluslararası ulaşım altyapısının en iyisine sahip oldu. Eşsiz bir turizm merkezi olan İstanbul’un dünyaya sadece doğası ve coğrafyasıyla değil sahip olduğu tarihi değerler, arkeolojik eserler, tescilli yapılar ve kültür varlıklarıyla tanıtılması bizim için büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, turizmin en katma değerli yönlerinden biri olan kültür ve sanat alanından mimariye, edebiyata, resimden müziğe, tasarımdan tiyatroya birçok farklı disiplini bir araya getiren, binlerce yerli ve yabancı sanatçı ile eserini toplumun her kesiminden insanımızla buluşturduğumuz Uluslararası Beyoğlu Kültür Yolu Festivali‘nin ilkini de yine geçen yıl gerçekleştirdik. 2 bin 800’den fazla sanatçı ve 7,8 milyon ziyaretçi ile Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat etkinliği olan festivalin ikincisini 28 Mayıs-12 Haziran tarihlerinde çok daha büyük bir uluslararası katılımla gerçekleştireceğiz.
İstanbul’un dünyaca ünlü bir gastronomi şehri olabilmesi de bizim açımızdan çok önemli. Bu amaçla TGA çok yoğun çalışıyor. İnşallah Mayıs ayı itibarıyla önemli kazanımlar elde edeceğiz.
Güvenli turizm kavramını uygularken bir yandan da bu kavrama yeni bir boyut kazandırmak için çalışıyoruz. Salgın döneminde hayata geçirilen “Güvenli Turizm Sertifikası”nı “Güvenli ve Yeşil Turizm Sertifikası” olarak ikinci bir aşamaya taşıdık. Alanında otorite kabul edilen akredite firmalarından Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (Global Sustainable Tourism Council) ile anlaşma imzaladık.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Yıllardır inanç, sağlık, tarih, kültür ve gastronomi gibi pek çok turizm dalının vazgeçilmez duraklarından olan İstanbul, her yıl milyonlarca misafirini ağırlıyor. Gerek yerli gerekse yabancı turistler açısından İstanbul’un ilk seçeneklerden biri olması, bizim için hem büyük bir gurur hem de ciddi bir sorumluluk. Bu sorumluluğun bilinciyle misafirlerimizi daha iyi ağırlamak için “İstanbul Senin, Turizm Geleceğin” sloganıyla İstanbul Turizm Platformu’nu kurduk. Danışma ve Koordinasyon Kurulları ve 23 turizm komisyonundan oluşan bu kurumda pek çok turizm temsilcisi de yer alıyor.
İstanbul Turizm Platformu ile, turizmde İstanbul’un çekimini artırmayı, kamu kurumları ve sektör paydaşları ile beraber hareket etmeyi ve sektörün planlayıcısı konumunda yer alarak ivme yakalamayı planlıyoruz. İstanbul’umuzun sadece Tarihî Yarımada ve Kapalı Çarşı’yla değil yeni müzeler, büyük ve uluslararası organizasyonlar, gastronomi etkinlikleri, kruvaziyer, eğitim, sağlık ve kongre turizminde dünyada öncü şehirlerden biri olmasını hedefliyor, çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. 2019’da İstanbul 15 milyon turiste ev sahipliği yapmıştır. Salgın sonrası dönemde bu rakamın aşılması için mücadele edilmesi gerektiğinin bilincinde çalışmalara devam etmenin önemi büyüktür. Kültür Turizm Bakanlığı Türkiye’nin tanıtım ve pazarlaması için uzun yıllardır önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Özellikle İstanbul Turizm Platformu’nu kurmak ve bütün paydaşlarla bir arada akıl birliği, fikir birliği ortaya koymak ve turizme katkı sunma konusunda bizler ne yapabiliriz bakış açısıyla bu sürecin mücadelesine sıkı bir paydaş olmayı önemsedik, önemsemeye devam ediyoruz.
Her yıl turizm endüstrisinden binlerce kurum ve kişiyi buluşturan ve bu yıl 25’incisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, kuşkusuz İstanbul’un turizm ve seyahat planında çok önemli bir yer tutmaya devam edecek. Şehrimizin tarihî ve kültürel mirasının bilinciyle 2022’de İstanbul’umuzda daha çok misafir ağırlamayı, şehrimizi önemli turizm merkezlerinden biri hâline getirmeyi; böylece kent ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. EMITT Fuarı, bu hedeflerimize ulaşmamız için bize olanak sağlayacak.
EMITT’TE TURİZM GÜNDEMİ
25. EMITT Fuarı; Rusya, Malta, Bulgaristan, Şeyşeller, Sırbistan, Kosova, Pakistan, Ürdün, KKTC, Filistin, Azerbaycan, Güney Afrika, Makedonya, Bosna Hersek olmak üzere toplam 14 ülkeye ev sahipliği yapacak. Ülkeler, kuracakları stantlarda, coğrafi özelliklerini, tarihsel ve kültürel ögelerini, yemeklerini ve folklörlerini tanıtarak İstanbullulara renkli bir fuar deneyimi yaşatacak.
Daha önceki fuarlarda olduğu gibi bu yıl da yeni ihracat kanalları oluşturmak amacıyla düzenlenen VIP Alım Heyeti programı kapsamında; Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Kanada, Yunanistan, Rusya, Hindistan, Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve Azerbaycan gibi önemli ülkeler başta olmak üzere toplam 53 ülkeden gelen 200’ün üstünde yabancı alıcı fuarda yer alacak.
Fuarda, 4 ana tema altında; turizm ekonomisi, sektörü yönlendiren trendler, öne çıkan destinasyonlar ve önümüzdeki on yıla damga vuracak teknolojik inovasyonlar, düzenlenecek olan panel ve etkinliklerde gündem maddelerini oluşturacak.
Küresel pandemi sırasında ve sonrasında tüm sektörlerde yaşanan dijital dönüşümün turizm sektörüne yansımaları, sektör paydaşlarının satışlarını ve satış kanallarını dijitalleştirme eğilimleri, online dünyada bilinirlik ve satışları artırabilmek için en yeni teknolojiler ile stratejiler, konunun uzmanları tarafından tüm detaylarıyla EMITT Fuarı’nda analiz edilecek.